Europa Centrala trebuie sa-si ia gandul de la energia ieftina?
Pentru a satisface orientarile de politica energetica pentru anul 2020, Europa Centrala trebuie sa investeasca 400-460 miliarde de euro in generarea si transmiterea eficienta de energie electrica. Aceasta reprezinta o cheltuiala uriasa. Costurile ei vor avea un efect major asupra pretului energiei electrice si il vor impinge dramatic in sus. Diversele estimari prevad ca preturile energiei electrice pentru clientii industriali din UE11 ar putea creste intre 40 si 60%, iar acest lucru, fara indoiala, va avea de asemenea un impact asupra consumatorilor individuali.
Politica de coeziune UE nu functioneaza suficient de bine. Decalajul dintre PIB-ul in UE-15 si in UE-11 a ramas aproape la fel in ultimii zece ani. Conform statisticilor, in anul 2012, PIB-ul pe cap de locuitor din UE -15 inca de trei ori mai mare decât in UE-11. In cazuri extreme, diferenta decalajului ajunge la 1:16 (de exemplu, Luxemburg si Bulgaria).
Pentru a inversa aceasta tendinta, tarile din Europa Centrala trebuie sa isi dezvolte industria in mod eficient si consecvent, creând in mod eficace noi locuri de munca. In acest scop, acestea au nevoie de energie ieftina, generata, in principal, din surse interne.
Reindustrializarea, utilizarea optima a materiilor prime indigene si energia ieftina nu mai constituie provocari ale viitorului. Avem nevoie de o decizie acum, inainte de a fi prea târziu. Nimeni nu se indoieste ca UE isi pierde rapid avantajul competitiv, nu numai vis-à-vis de Asia, dar, de asemenea, vis-à-vis de Statele Unite ale Americii. Revigorarea investitiilor industriale in SUA este, mai presus de toate, o consecinta a revolutiei ce se desfasoara local, legata de productia tot mai mare de petrol brut si de gaze naturale din surse neconventionale.
Toate aceste concluzii apartin Central Europe Energy Partners (CEEP), organizatie care va organiza la sfarsitul acestei luni o Conferinta si la Bucuresti. Obiectivul sau principal, ca prima organizatie de acest gen din regiune care reprezinta interesele sectorului energetic al Europei Centrale (inclusiv carbune, petrol, energii regenerabile, retele electrice, etc.), este de a promova integrarea cu politicile comune ale UE si, totodata, securitatea in sectorul energetic. De asemenea, asociatia serveste reprezentarii intereselor membrilor sai. In prezent, CEEP este format din 22 de companii din Republica Ceha, Lituania, Polonia, România si Slovacia, care angajeaza peste 300.000 de persoane si care are o cifra de afaceri anuala consolidata de 42 de miliarde de EUR.
Reprezentantii asociatiei participa in mod regulat la consultari cu institutiile UE pe tema celor mai importante initiative/ legislative in domeniul energiei din UE.
Principala sarcina a CEEP in anul 2014 va fi aceea de a continua promovarea si de a facilita integrarea sectorului energetic din Europa Centrala in cadrul politicii privind energia si clima UE. In sprijinul deplin al obiectivelor UE 20-20-20, asociatia va continua, de asemenea, sa reprezinte interesele Europei Centrale, asigurându-se ca acestea sunt prezentate intr-o maniera clara si coerenta si ca sunt luate in considerare in mod corespunzator pe scena UE. CEEP promoveaza o abordare echilibrata pentru realizarea protectiei climei, dezvoltarii durabile si politicilor de securitate in sectorul energetic UE. Acest lucru inseamna sprijin pentru o politica comuna si cuprinzatoare a UE, care vizeaza in mod corespunzator interesele Europei Centrale.