Greu de indreptat ce-ati stricat odata, domnule Vosganian
Autorul spargerii consortiului ce urma sa construiasca si sa opereze reactoarele 3 si 4 de la Centrala nuclearelectrica Cernavoda, ministrul Economiei, Varujan Vosgania, a intors complet foaia, adica strategia. Concret, de la detinerea unei participatii majoritar a statului, asa cum s-a decis in urma cu 4 ani, s-a trecut acuma o „formula de impartire a riscului”. Chiar si in aceasta varianta, sustinerea proiectului este departe de a fi una realizabila, din pacate. Trenul a fost pierdut, in opinia noastra.
Asadar, Varujan Vosganian s-a pronuntat, in cadrul unei intalniri cu oameni de afaceri romani si straini, pentru gasirea unei formule de impartire a riscului intre statul roman si participantii la Proiectul constructiei grupurilor 3 si 4 la Centrala nuclearo-electrica de la Cernavoda.
Potrivit unui document al MInisterului Economiei, Varujan Vosganian s-a intalnit cu o delegatie de oameni de afaceri formată din reprezentanti ai consortiului SNC-Lavalin Nuclear Ontario, Ansaldo Nucleare Italia si Elcomex Romania, iar reprezentantii celor trei companii si-au aratat interesul de a identifica un model de finantare pentru Proiectul constructiei grupurilor 3 si 4 la Centrala nuclearo-electrică de la Cernavoda.
Ministrul Varujan Vosganian a exprimat sustinerea Guvernului pentru proiect, considerand necesar sa fie atrase investitii in vederea diminuarii participatiei statului la Reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda. Totodata, Varujan Vosganian s-a pronuntat pentru gasirea unei formule de impartire a riscului intre statul roman si participantii la proiect. Da, Doamne, romanului mintea de pe urma!
Ministrul Economiei a mentionat ca Guvernul are in vedere continuarea programelor in domeniul energiei nucleare, aratand ca opinia publica din Romania este deschisa investitiilor in acest domeniu, spre deosebire de alte tipuri de energie. Constructia unitatilor 3 si 4 a fost initiata in 2007, cand s-a infiintat compania mixta de proiect EnergoNuclea, din care faceau parte la acea data Nuclearelectrica, detinuta de stat prin Ministerul Economiei, Enel, ArcelorMittal Romania, CEZ, RWE, Iberdrola si GDF Suez. Constructia ar fi trebuit sa inceapa in 2010, numai ca ministrul Varujan Vosganian a schimbat intelegerea initiala si a modificat structura participatiei la compania de proiect, in sensul in care statul roman a devenit actionar majoritar. Drept urmare, patru membri ai consortiului si-au retras oferta si lucrurile s-au blocat pana in ziua de azi. In prezent, Nuclearelectrica detine peste 84% din compania de proiect, restul actiunilor fiind detinute de ArcelorMittal Romania si Enel.