Petrom tine steagul sus la capitolul profit
Cea mai mare companie din Romania a inregistrat in primele noua luni ale acestui an un profit net de 2,892 miliarde lei (652 milioane euro), in scadere cu 1% fata de cel din perioada similara a anului trecut, cand profitul net consemnat a fost de 2,921 miliarde lei, iar vanzarile s-au cifrat la 16,224 miliarde lei.
In aceste conditii, contribuţia Petrom la profitul grupului OMV (actionarul majoritar), înainte de dobânzi şi taxe (EBIT), a fost de 901 milioane euro in primele noua luni, reprezentand 39% din rezultatul grupului austriac, care a inregistrat in intervalul analizat un avans de 18%, la 2,3 miliarde euro.
Chiar daca vanzarile Petrom au avansat cu 18%, la 19,185 miliarde lei (4,327 miliarde euro), profitul a fost influentat de efectul aprecierii dolarului fata de leu si de nivelul ridicat al pretului titeiului, dupa cum declara Mariana Gheorghe, directorul general al Petrom. „In cel de-al treilea trimestru al anului 2012, rezultatul operational al Petrom s-a situat aproximativ la acelasi nivel cu cel inregistrat in perioada similara a anului trecut , fiind sustinut, in principal de efectul favorabil al aprecierii dolarului fata de lei. Nivelul ridicat al pretului titeiului a continuat sa influenteze pozitiv performanta segmentului E&P (explorare si productie), dar a afectat volumele de vanzari si marjele in activitatea de marketing. Ne-am concentrat investitiile in segmentul E&P, în vederea stabilizarii productiei de hidrocarburi si am continuat eforturile noastre de explorare in perimetrul de mare adancime al Marii Negre, pregatindu-ne pentru achizitia de noi studii seismice 3D. In concordanta cu directiile noastre strategice, am demarat exploatarea comerciala a centralei electrice de la Brazi, care, incepand din septembrie, este aprovizionata exclusiv cu gaze din productia internă”, a declarat, intr-un comunicat, Mariana Gheorghe.
Intrarea in functiune a centralei electrice de la Brazi va avea un impact major asupra veniturilor companiei, inca din trimestrul patru a acestui an, cu atat mai mult cu cat gazele utilizate sunt achizitionate direct din productia companiei, la un pret de care nu beneficiaza nici un alt producator de electricitate din Romania.
Cat priveste cealalta directie strategica de dezvoltare, respectiv explorarea si apoi exploatarea zacamintelor de pe platoul continental al Marii Negre, rezultatele efective mai au inca de asteptat. „In continuare, avem în plan implementarea programului nostru investitional pentru anii urmatori, de ordinul a 0,8-1,2 miliarde euro anual, bazat pe premisele unor fundamente robuste de piata si un mediu fiscal şi de reglementare favorabil investitiilor”, a adaugat Mariana Gheorghe. Desigur, „mediu fiscal” se refera in primul rand la redevente, care , din 2014, ar putea fi renegociate de catre statul roman.