Pretul certificatelor verzi continua sa scada pe OPCOM
Numarul certificatelor verzi tranzactionate in primele trei luni din 2015 pe Piata Centralizata a Certificatelor Verzi s-a ridicat la 20.440 unitati, conform datelor publicate de operatorul pietei de energie OPCOM.
In prima sesiune din martie au fost lansate 128 oferte de vanzare si noua de cumparare si au fost tranzactionate 8.300 certificate verzi. Pretul de inchidere a fost de 131,0847 lei/certificat, in scadere fata de cel din primele doua luni ale anului de 130,69 lei/certificat, scrie Agerpres.
In ianuarie au fost tranzactionate 1.830 certificate verzi, iar in februarie 10.310 unitati.
In 2014, pe PCCV au fost tranzactionate peste 2,675 milioane certificate verzi.
Conform datelor publicate pe site-ul OPCOM, in prima luna a anului trecut, pretul de tranzactionare a fost de 197 lei/certificate, in februarie a coborat la 190 lei/certificat si in martie la 160 lei/certificat. Incepand din aprilie si pana la finele anului, pretul s-a stabilizat la 130,69 lei/certificat.
Certificatul Verde (CV) reprezinta o forma de sustinere a energiei electrice produse din surse regenerabile si atesta o cantitate de 1 MWh de energie electrica produs din surse regenerabile de energie.
Sistemul de cote obligatorii reprezinta un mecanism de promovare a producerii de energie electrica din surse regenerabile de energie, prin achizitia de catre furnizori a unui numar de certificate verzi corespunzator cotelor obligatorii de energie electrica produsa din aceste surse, impuse prin lege. Cota obligatorie anuala de certificate verzi pentru 2014 a fost de 10%.
Pretul Certificatelor Verzi variaza intr-un interval (pret minim – pret maxim) stabilit prin Hotarare de Guvern. Pretul minim este impus pentru protectia producatorilor, iar pretul maxim pentru protectia consumatorilor.
Pentru perioada 2008 – 2014 valoarea de tranzactionare a certificatelor verzi se incadreaza intre un minim de tranzactionare de 27 euro/certificat si un maxim de 55 euro/certificat. Valoarea in lei este calculata la valoarea medie a cursului de schimb stabilit de Banca Nationala a Romaniei pentru luna decembrie a anului precedent.
Sursele regenerabile eligibile sa participe in sistemul de tranzactionare a Certificatelor Verzi sunt energie hidro utilizata in centrale cu o putere instalata de cel mult 10 MW, energie eoliana, energie solara, energie geotermala si gazele combustibile asociate, biomasa, biogaz, gaz de fermentare a deseurilor, gaz de fermentare a namolurilor din instalatiile de epurare a apelor uzate.
Pretul de inchidere a fost de 131,0847 lei/certificat, in scadere fata de cel din primele doua luni ale anului de 130,69 lei/certificat, scrie Agerpres.
Frumos…foarte frumos…bravo! ce pot sa spun? inventam matematica acum..
Pretul certificatelor verzi continua sa scada pe OPCOM? eu vad ca au crescut , oricum s-au vindut numai la minim de luni bune, pret constant. 😉