Primul parc fotovoltaic din Romania, care nu depinde de o schema de sprijin
In goana dupa investitii in surse regenerabile de energie, multi au uitat ca exista si un Program sectorial dedicat acestui domeniu, prin intermediul caruia pot fi accesate fonduri europene. Este foarte adevarat, dimensiunile unei asemenea investitii nu pot provoca probleme sistemului energetic national, data fiind capacitatea instalata, in schimb pot ajuta la rezolvarea unor probleme legate de aprovizionarea cu energie electrica pe plan local, asa cum deja se intampla in tarile Europei de Vest.
SC Solar Power Energy Ro, o firma romaneasca cu capital german, a spart bariera accesului la fondurile europene, reusind sa puna in practica un proiect fotovoltaic in judetul Teleorman, cu o valoare de peste 85 milioane lei, din care subventia europeana acopera aproape din jumatatea investitiei, respectiv peste 46 milioane lei. La data depunerii documentatiei, pentru infiintarea acestui parc, valoarea totala a proiectului era de 85.009.900 lei, din care asistenta nerambursabila poate ajunge la 46.499.110 lei.
Proiectul consta in construirea unui parc fotovoltaic cu o capacitate de 5,100 MWp, care urmeaza a produce o cantitate de energie electrica de cel putin 6 GWh/an.
Foarte interesant la acest proiect este faptul ca nu se afla in stransa legatura cu schema de sprijin acordata de statul roman pentru investitorii in surse de energie electrica fotovoltaica, in sensul ca, data fiind cofinantarea europeana, proiectul se poate lipsi de certificatele verzi (acordate in prezent pentru investitorii in energie solara), recuperarea investitiei fiind estimata in jurul a 15 ani, indiferent de acordarea sau neacordarea certificatelor verzi . Odata subventionat proiectul prin fonduri europene este evident ca nu mai are nevoie de inca o schema de sprijin interna. Si pentru ca acest parc fotovoltaic reprezinta o premiera in Romania, in primul rand prin prisma accesarii fondurilor europene, promitem ca vom reveni asupra acestei oportunitati de afaceri, despre care foarte multi dintre potentialii investitori nu stiu aproape nimic.