Romanii au platit cu pana la 3 miliarde de dolari in plus pentru gazele de import, in ultimii 10 ani
Dupa ce am aratat cum guvernele de la Bucuresti au pierdut, pe mana lor, legaturile directe cu unicul furnizor extern de gaze-compania rusa Gazprom-si apoi am ratat sansele valorificarii tranzitului prin Romania, va prezentam azi costurile pentru romani ale acestor impardonabile greseli. De asemenea, faptul ca Romania este la mana unor companii straine in privinta completarii necesarului de consum cu gaze rusesti, implica lipsa oricarei predictii pe termen scurt sau mediu asupra pretului, motiv pentru care este fireasca reactia negativa a marilor consumatori fata de calendarul de liberalizare a pietei. Nu in ultimul rand, celebrul cos de gaze, prin care s-a incercat in ultimii ani protectia consumatorilor de gaze din Romania, se intoarce ca un bumerang acum, evident impotriva noastra. Iata si de ce.
Exportatorii de gaze trateaza fiecare piata nationala in mod particular plasand oferta, inclusiv prin intermediari, care le maximizeaza interesul pe acea piata. Astfel, un exportator care are relatii cu o companie care activeaza in mai multe piete, profita la maxim de oportunitatile care i le ofera fiecare piata in parte si va incheia contracte pentru fiecare piata in parte cu clauze si preturi distincte.
Analizand pretul mediu al gazelor in Europa de Est, pretul gazelor din Romania in ultimul deceniu a prezentat o valoare medie superioara comparabila (au fost inclusele si costurile cu transportul) de cca. 16% fata de pretul mediu al gazelor importate in Ungaria, cu 30% mai mare decat pretul mediu al gazelor importate in Moldova si cu cca. 25% mai mare decat pretul gazelor importate in Bulgaria.
Chiar daca pretul mediu la consumatorul final este unul comparabil, usor inferior in Romania, pretul gazelor din import a prezentat diferente importante.
Apreciez ca acest aspect s-a datorat, in principal:
– ruperii conventilor cu GAZPROM si a distrugerii relationarii pretului gazelor importate de gazele tranzitate prin Romania;
– existentei cosului de gaze, care a determinat prin mentinerea pretului gazelor din intern la un nivel coborat, sa se importe gaze in Romania peste pretul mediu de import din alte tari.
Realizand o corelatie intre pretul mediu al gazelor din intern si pretul gazelor din import observam ca cresterea pretului gazelor de intern a adus o scadere a pretului gazelor de import, respectiv pretul gazelor de import s-a adaptat la suportabilitatea consumatorilor din Romania.
Corelatia statistica pret gaze de import – pret gaze de intern
Gazele de vara, discounturile exportatorilor de gaze pe piata din Romania, noi formule de pret au fost masurile prin care acestia au reactionat si adaptat oferta gazelor din import la noile schimbari din piata romaneasca, respectiv la cresterea pretului gazelor din intern si la scaderea cererii de gaze.
Cosul de gaze gandit ca o masura de a asigura echitatea pe piata in anul 2000, transformat dupa anul 2004 intr-un instrument de mentinere a unui pret redus la consumatorul final, a contribuit alaturi de ruperea conventiei dintre Romania si Rusia, la importul de gaze in Romania la preturi superioare si plata suplimentara de catre romani a cca. 1,6 – 3 mld USD intr-o perioada de 10 ani, respectiv plata cu 15-25% mai mult pentru gazele importate.
Preturi mai mici pentru consumatorul final este un deziderat care poate fi obtinut prin masuri corespunzatoare si nu unele inselatoare așa cum au fost cele practicate in ultima perioada – o mana da, alta ia.
(articol aparut si pe blogul dumitruchisalita.ro)