Sa nu uitam: Sovromgaz – modul in care rusii au exploatat gaze in RomaniaLet’s Not Forget Sovromgaz – the Russian Way Of Exploiting Romanian Gas
Profitand de relaxarea importurilor de gaze din Rusia, dar constienti ca Moscova nu va renunta atat de usor la piata din Romania, va propunem o retrospectiva a primelor ingerinte rusesti in industria gazeifera din Romania, in perioada in care rezervele noastre interne ne situau pe o pozitie privilegiata in Europa. Astazi, cand rezervele de gaze de tip clasic sunt estimate a ne asigura consumul pentru cel mult 10-12 ani, maica Rusie este cu ochii pe noi. Trecutul nu poate fi uitat usor, nici de o parte nici de alta.
In aceasta luna se implinesc 65 de ani de la incheierea conventiei intre Guvernele Romaniei si ale URSS, privind infiintarea Societatii Anonime Sovieto-Romane SOVROMGAZ. Motivatia care a stat la baza infiintarii acestei societati, a fost una mereu folosita in Romania si dupa aceea: „experienta in domeniu”.
Dupa finalizarea razboiului al doilea mondial, in timpul tratativelor desfasurate la Moscova, la 8 mai 1945 se incheie Acordul sovieto – roman privind schimbul de marfuri si colaborarea economica, publicat in Monitorul Oficial nr. 133/1945. In baza acestui acord au fost create societati mixte sovieto – romane, numite SOVROM, care au cuprins o serie de domenii importante ale economiei romanesti si au ajuns in scurt timp sa detina o insemnata pondere in domeniile respective. Societatile mixte erau bazate teoretic pe principiul aportului egal de capital al partilor. Partea sovietica de capital era formata, in principal, din „averile germane” din Romania, care potrivit Conferintei de la Potsdam din 1945 si Tratatului de pace incheiat intre Romania si Puterile Aliate si Asociate, reveneau URSS. Ulterior participatia sovietica la societatile respective s-a majorat si cu unele materiale si utilaje proprii. Au fost infiintate astfel 16 asemenea societati.
Infiintarea vestitelor SOVROM-uri incepe cu societatea SOVROM-Petrol, la data de 17 iulie 1945, prin care industria petroliera romaneasca era lasata la cheremul rusesc, SOVROM Banc, la data de 6 august 1945, SOVROM-Transport, la data de 19 iulie 1945, SOVROM-Lemn, la data de 20 martie iulie 1946, SOVROM-Film, la data de 20 martie 1946, SOVROM-Chim, la data de 1 august 1948, SOVROM-Tractor ,la data de 1 august 1948, SOVROM-Carbune, la data de 4 iulie 1949, SOVROM-Construct in anul 1949, TARS (Transporturi aeriene romano-sovietice), la data de 8 august 1949, SOVROM-Utilaj Petrolier , la data de 15 august 1952, SOVROM-Naval, in august 1952 si SOVROM-Uraniu, in august 1952.
DECRET nr. 87 din 8 martie 1949
Pentru infiintarea societatii anonime sovieto-romana „Sovromgaz”, pentru explorarea, exploatarea, transportul, prelucrarea, desfacerea gazelor naturale si a produselor rezultate din prelucrarea lor
EMITENT: MAREA ADUNARE NATIONALA
PUBLICAT IN: BULETINUL OFICIAL nr. 5 din 9 martie 1949
PREZIDIUL MARII ADUNARI NATIONALE A REPUBLICII POPULARE ROMANE:
In temeiul art. 44 pct. 2 si art. 45 din Constitutia Republicii Populare Romane,
Vazand decizia Consiliului de Ministri cu Nr. 196 din 1949,
Emite:
ART. 1
Se ratifica conventia intre Guvernul Republicii Populare Romane si Guvernul Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste, privind crearea unei societati anonime pe actiuni sovieto-romana pentru explorarea, exploatarea, transportul, prelucrarea, desfacerea gazelor naturale si a produselor rezultate din prelucrarea lor, impreuna cu anexele ei, semnata in Bucuresti la 29 Ianuarie 1949.
ART. 2
Prin efectul prezentului decret, se considera infiintata, fara a mai fi nevoie de nici o alta informatie Societatea Anonima Sovieto-Romana „Sovromgaz”, pentru explorarea, exploatarea, transportul, prelucrarea, desfacerea gazelor naturale si a produselor rezultate din prelucrarea lor, de la data de 29 Ianuarie 1949, ea functionand pe baza actului constitutiv, a statutelor care fac parte integranta din prezenta lege.
ART. 3
Societatea „Sovromgaz” se considera legal constituita si are personalitate juridica prin efectul prezentului decret fara a mai fi necesara autentificarea actelor sau indeplinirea unei alte formalitati, putand fi inscrisa atat in registrul comertului cat si la tribunalul Ilfov, pe baza unei simple cereri facute in acest scop.
ART. 4
Societatea „Sovromgaz” este scutita de orice taxa de timbru si inregistrare, catre Stat, judet, Camera de Comert si orice autoritate publica la infiintarea si inregistrarea ei, atat si in ceea ce priveste actiunile ce se vor emite.
De asemenea se scutesc de aceleasi impozite si taxe de timbru si inregistrare, aporturilor ce s-au adus si ce vor fi aduse ulterior in aceasta societate, fie direct in bani sau in natura, fie sub forma de fuziune, absorbtiune, lichidare, etc., in termen de doi ani de la semnarea conventiei intre U.R.S.S. si R.P.R.
Guvernul Republicii Populare Romane nu va incasa taxe vamale sau impozite, pentru instalatiile, utilajul si materialele ce se importa in Romania, in contul acoperii varsamintelor, ca aport al grupului sovietic.
ART. 5
Evaluarea aporturilor in natura se va face de catre o comisie de experti in care reprezentantii ambelor state, Sovietic si Roman, vor fi in numar egal in conformitate cu art. 7 al conventiei referitoare la infiintarea societatii.
Dat in Bucuresti la 8 Martie 1949.
C.I. PARHON MARIN FLOREA IONESCU
Ministrul finantelor, Ministrul minelor si petrolului,
Vasile Luca Miron Constantinescu
Ministrul justitiei,
A. Bunaciu
Asa cum am aratat aportul sovietic la aceste SOVROM-uri era constituit din bunurile germane din Romania trecute in posesia URSS cu acordul Angliei si SUA la conferinta de la Yalta..
La Conferinta de la Yalta din 4 – 17 februarie 1945 prin intelegerea conducatorilor celor trei mari puteri – SUA, Anglia si URSS (F.D. Roosvelt, W. Churchill, I.V. Stalin), dominatia sovietica asupra Europei Centrale si de Est a fost practic acceptata.
Motivatia care a stat la baza infiintarii societatii a fost: „Avandu-se in vedere experienta in domeniu, grupul sovietic urma sa aduca in Romania instalatii, utilaj si materiale necesare bunului mers al activitatii din acest domeniu”.
Obiectul de activitate al acestei societati a fost:
-exploatarea zacamintelor de gaz sarmpsel, Bazna si Copsa Mica, orizonturile superioare;
-exploatarea intreprinderilor de producere a negrului de fum si formaldehidei de la Copsa Mica.
Societatea SOVROMGAZ a fost infiintata in baza Acordului sovieto-roman de la Moscova/1945, prin care s-a convenit ca patrimoniul german existent pe teritoriul Romaniei, si care revenea fostei URSS, sa fie “investit” in 16 societati mixte romano-sovietice.
Societatea SOVROMGAZ era condusa de doi ingineri sovietici, restul personalului fiind roman. De remarcat ca seful serviciului geologic era renumitul geolog Vasile Cata.
Doar o parte din gazele libere din Romania au fost exploatate de SOVROMGAZ, marea parte fiind exploatate de Centrala Gazului Metan Medias (CGM). In perioada existentei sale SOVROMGAZ a extras o cantitate de 1.393.320 mc, care le-a transformat in negru de fum si exportat in fosta URSS sau le- a vandut la alti consumatori din Romania.
O alta societate infiintata a fost SOVROM-Petrol, care avea ca obiect de activitate exploatarea si prelucrarea petrolului, dar si a gazelor asociate. In urma unor acorduri bilaterale intre partile contractante in 25 septembrie 1954 sunt lichidate 12 dintre ele, intre care si SOVROM-Gaz. SOVROM-urile si-au incetat activitatea prin cedarea catre guvernul Romaniei a participatiilor sovietice in aceste societati. Ultimul SOVROM desfiintat a fost SOVROM-Petrol in anul 1956. Forma de colaborare prin societatile respective nu s-a dovedit a fi adecvata pentru partea romana, lichidarea lor prilejuind stabilirea unor sume de bani disproportionat de mari fata de aportul efectiv al partii sovietice.
Societatea SOVROMGAZ a functionat pana in anul 1954, cand, in baza H.C.M. nr. 2147/9 noiembrie 1954, s-a desfiintat, cele trei zacaminte fiind preluate de Intreprinderea de stat “Partizanul Pacii” Medias, iar fabricile de producere a negrului de fum si formaldehidei de la Copsa Mica s-au unificat devenind o unitate independenta.Now that the gas imports from Russia are down, as we’re nevertheless aware that Moscow will not easily abandon the Romanian market, we offer you a retrospective of the first Russian interferences with the Romania’s gas industry, back when our domestic reserves were granting us a privilege position in Europe. Nowadays, when classic reserves are estimated to just enough for covering the consumption during the next 10-12 years, mother Russia is watching us. Neither part can simply forget the past.
Sixty-five years AGO this month, Romania and Soviet Union governments signed the agreement for the establishment of the SOVROMGAZ Soviet-Romanian Joint Stock Company. The reason for its creation was subsequently used many times in Romania: „the know-how”.
After the end of WWII, during negotiations in Moscow, on May 8, 1945 the Soviet-Romanian agreement on goods exchange and economic collaboration was signed; it has been published in the Official Gazette #133/1945. Based on this agreement, joint stock Soviet-Romanian were created; named SOVROMs, they covered important fields of the Romanian economy, and quickly conquered dominant positions. The joint stock companies were theoretically based upon equal capital input of the parties. The soviet share came mainly from „German possessions” in Romania, which were given to Russia by the Potsdam Conference in 1945 and the Peace Treaty signed by Romania and the Allies. Later on, the Soviet share increased by bringing in equipments and tools. Sixteen such companies were founded.
The first of the famous SOVROMs was SOVROM-Petrol (oil) , on July 17, 1945; thereby, the decisions concerning the Romanian oil industry was ceded to Russia; next came SOVROM Banc (banking) , on August 6m 1945; SOVROM-Transport, on July 19, 1945; SOVROM-Lemn (wood), on March 20, 1946; SOVROM-Film, on March 20 1946; SOVROM-Chim (chemical industry) , on August 1, 1948, SOVROM-Tractor (agricultural equipments) , on August 1, 1948, SOVROM-Carbune (coal) , on July 4, 1949, SOVROM-Construct in 1949, TARS ((Romanian-Soviet Airline), on August 8, 1949, SOVROM-Utilaj Petrolier (oil industry equipments), on August 15, 1952, SOVROM-Naval (shipping), in August 1952, and SOVROM-Uraniu (uranium), in August 1952.
DECREE No. 87 of March 8, 1949
For the establishment of the Soviet-Romanian Joint Stock Company Sovromgaz to explore, exploit, transfer, process, and sell natural gas and the resulting processed products
ISSUED BY: THE GREAT NATIONAL ASSEMBLY (editor’s note: the Parliament of the communist Romania)
PUBLISHED IN: THE OFFICIAL GAZETTE NO. 5 of March 9, 1949
THE CHAIR OF THE GREAT NATIONAL ASSEMBLY OF THE POPULAR REPUBLIC OF ROMANIA:
In accordance with Articles 44(2) and 45 of the Constitution of the Popular Republic of Romania,
Considering the Council of Ministers’ Decision No. 196 of 1949,
Issues the following:
ARTICLE 1
We ratify the Agreement between the Government of the Popular Republic of Romania and the Government of the Union of Soviet Socialist Republics for the establishment of a Soviet-Romanian joint stock company for the exploration, exploitation, transfer, processing, sale of natural gas and of the resulting processed products, with its Appendixes, signed in Bucharest on January 29, 1949.
…….
This act exempted Sovromgaz from any legal registration fees, custom duties, taxes on capital and all the likely. The investments in kind were to be evaluated by a Soviet-Romanian joint commission. As mentioned above, the Soviet contribution consisted in the German possessions of Romania ceded to the USSR with British and American blessing at the Conference of Yalta. There, American President F.D. Roosevelt and Brithish Prime Minister Winston Churchill granted to Soviet leader Stalin the de facto domination over Central and Eastern Europe.
Throughout its existence, SOVROMGAZ extracted 1,393,320 cubic meters of gas, processed it into carbon black and exported it to the USSR or sold it to other consumers in Romania. SOVROMGAZ was closed in 1954, and the last SOVROM to be shut down was SOVROM-Petrol, in 1956. All the SOVROM closures were made calculating disproportionate values for the Soviet part.