Transgaz deschide competitia la BVB.Banii din vanzarea actiunilor nu raman la companie
Guvernul respecta graficul pe care si l-a asumat in legatura cu vanzarea pe bursa a unor pachete de actiuni de la principalele companii din sectorul energetic, deschizatorul de drum fiind transportatorul national de gaze, compania Transgaz. Oferta publica secundara se deruleaza incepand de azi, iar intervalul de pret este situat intre 171-230 lei/actiune, a anuntat Laurentiu Ciocirlan, seful Diviziei de Investment Banking de la Raiffeisen Capital Investment.
Oferta Transgaz se va desfasura timp de noua zile lucratoare, pana pe 16 aprilie, alocarea actiunilor se va face pe 17 aprilie, data efectiva a tranzactiei va fi 22 aprilie, iar decontarea se va face pe 25 aprilie.
In cadrul ofertei sunt puse la dispozitia investitorilor 1,766 milioane actiuni (15% din capital) in trei tranşe – cea mai mare transa (85% din total) este pentru investitorii institutionali, iar celelalte doua transe sunt pentru investitorii ne institutionali, una pentru subscrieri mici, de pana la 1.000 de actiuni (7% din total), iar cealalta pentru subscrieri mai mari de 1.000 de actiuni.
Directorul general al Transgaz, Ioan Rusu, a declarat miercuri, la BVB, ca Transgaz este cel mai bun platitor de dividende pe piata romaneasca, datorita performantei financiare si ratei ridicate de distributie a dividendelor. In 2011, compania a distribuit ca dividende 90% din profitul net, iar pentru 2012 va distribui ca dividende 80% din profitul net.
Transgaz are monopol natural pe transportul de gaze naturale din Romania si are venituri stabile si predictibile, motiv pentru care va ajunge sa detina o importanta deosebita in regiune, a mai spus Rusu.
Preşedintele BVB, Lucian Anghel, a salutat faptul ca autoritatile au respectat graficul listarii si a afirmat ca oferta Transgaz are toate premisele si ingredientele pentru a fi un adevarat succes.
„Oferta Transgaz este o prima ploaie dupa un an de seceta si ar putea constitui un inceput de drum pentru urmatoarele listari: Romgaz, Nuclearelectrica si Hidroelectrica”, a mai spus presedintele bursei.
Pe de alta parte, banii obtinuti din vanzarea a 15% din actiunile Transgaz vor merge direct in Trezorerie si nu vor ramane la companie, pentru investitiile atat de necesare. „As fi preferat ca acesti bani sa capitalizeze Transgazul, dar asa ne-am angajat in fata FMI. Urmatoarele listari, Romgaz, Compexul Energetic Oltenia, Nuclearelectrica vor fi facute altfel”, a declarat Constantin Nita, ministrul delegat pentru energie.
Raportat la pretul din oferta publica initiala derulata de Transgaz la finele anului 2007 pentru listare, de 191,92 lei/actiune, pretul minim din oferta secundara este mai mare cu 10,9%, iar pretul maxim cu 19,8%.