Unitatea 2 de la Cernavoda, din probleme in probleme
Unitatea 2 a CNE Cernavoda a fost oprita marti, 2 iulie, la ora 5.00, in mod controlat din cauza depistarii, in cursul inspectiilor de rutina, a unor mici pierderi de apa grea in cladirea reactorului, a anuntat Societatea Nationala Nuclearelectrica.
„Toate sistemele au functionat conform proiectului, Unitatea se afla in stare sigura, iar personalul de specialitate efectueaza investigatii in vederea depistarii cauzelor şi stabilirii solutiilor de remediere. Nu exista niciun impact advers asupra securitatii nucleare a reactorului, a personalului de exploatare, a populatiei şi a mediului inconjurator”, se spune in comunicat.
Apa grea functioneaza ca moderator şi agent de racire pentru reactoarele de tip CANDU de la Cernavoda. Este apa care conține in proporție mult mai mare decât cea normala izotopul deuteriu al hidrogenului. Apa grea este mai densa cu 11% decât apa normala.
Cele doua reactoare ale Centralei Nucleare de la Cernavoda functioneaza cu tehnologia canadiana CANDU. Apa grea folosita la racirea lor are o puritate de 99,8%, cea mai mare din lume la o centrala nucleara. Centrala de la Cernavoda are nevoie anual de o cantitate de apa grea de circa 10 tone.
Nuclearelectrica estimeaza ca Unitatea 2 va fi reconectata la Sistemul Energetic National in cursul zilei de 3 iulie 2013