0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Pe fondul cresterii consumului de energie, Nuclearelectrica a amanat oprirea Unitatii 1 de la Cernavoda
US-TDA si SN Nuclearelectrica SA in parteneriat pentru a sprijini acordarea de asistenta tehnologiilor nucleare mici si modulare
Unitatea 1 de la Cernavoda se opreste in mod controlat intre15 si 16 ianuarie
Ministrul Energiei: dupa liberalizarea pietei avem in centrul problemei clientul, nu furnizorul
Mintea de pe urma: ANRE a infiintat un call-center pentru schimbarea furnizorului de energie
Fuziunea celor trei distributii Electrica s-a incheiat prin aparitia unei noi companii: Distributie Energie Electrica Romania
De rasul curcilor, noua centrala de la Iernut s-a blocat tocmai cand era sa fie gata
Clientii Enel care sunt deja in piata libera de energie nu vor suporta o crestere a pretului
ENGIE Romania a achizitionat un parc fotovoltaic cu o capacitate de 9,3 MW
Fondul de Investitii in Energie Kazah-Roman, 10 statii si un nou concept in 2020

Vrea cu adevarat Hidroelectrica sa vanda energie pe bursa?

Posted On 6 noiembrie 2012
By : Redactia
Comments: 2

Dupa esecul celor sase oferte de licitatii organizate de Hidroelectrica pe platforma OPCOM, in perioada 30 octombrie-5 noiembrie, societatea pregateste o noua iesire pe piata, cu aceiasi cantitate si in aceleasi conditii de pret. Noutatea o reprezinta eliminarea pretentiei de a solicita plata in avans a 50% din valoarea contractului, clauza care ar fi generat esecul precedentelor runde de licitatii. In aceste conditii, adiministratorul judiciar al Hidroelectrica, societatea Euro Insol, are convingerea ca urmatoarele runde vor fi incununate de succes, cu atat mai mult cu cat ofertele de cumparare la preturi chiar mai mari decat cel solicitat de Hidroelectrica nu lipsesc.

Asadar,  o cantitate de energie de 1,7 TWh, cu livrare pentrtu 2013 isi asteapta cumparatorii, la un pret cat se poate de competitiv: 220 lei/MWh. Ca o coincidenta, in aceasta perioada, Electrica Furnizare a lansat si ea trei oferte de cumparare, pentru  o cantitate de energie de peste 568.000 MWh, tot pentru anul viitor, la un pret de 235 lei/MWh. Ramane de vazut daca se va intalni cererea cu oferta, caci licitatiile Hidroelectrica precedente au ridicat multe semne de intrebare. Intentioneaza cu adevarat Hidroelectrica sa vanda energie pe bursa?, este prima dilema in care ne-a introdus administratorul societatii, atunci cand a stabilit prin contract niste clauze la care stia precis ca nu va raspunde aproape nimeni.

Remus Borza, administratorul judiciar, spune ca de data asta se va renunta la avansul de 50% din valoarea contractului, pe motivul ca aceasta solicitare nu a fost vazuta bine in piata. De data asta se va solicita doar plata anticipata pe fiecare luna de livrare, caci Hidroelectrica are nevoie de bani ca de aer. Pierderile pe primele 9 luni ale anului au depasit deja estimarile administratorului judiciar, ajungand deja la aproape 100 de milioane de euro, in conditiile in care aceasta suma era estimat a se atinge pe parcursul intregului an 2012, la capitolul pierderi.

Oricum, Remus Borza continua sa fie optimist si convins ca pentru urmatoarele lcitatii vor exista cumparatori care vor oferi chiar peste pretul de pornire. Amintim ca pretul de productie pentru Hidroelectrica este in jurul a 125 lei/MWh, de departe cel mai jos pret pe care un producator de energie electrica din Romania il poate atinge. Chiar si la 220 lei/MWh, Hidroelectrica obtine un profit care o poate repune in pozitia lider, de perla a coroanei pe piata energetica romaneasca si nu numai.
Amintim ca la precedentele licitatii, din totalul de 1,7 TWh scosi la vanzare au fost contractati doar 0,14 TWh, cumparatorii fiind  E.ON, GDF SUEZ Energy Romania si Arelco Power, la un pret de 220 de lei/MWh.

Tot pachetul ce va fi scos din nou la licitatie este cu livrare pe 2013 si ar costa circa 85 de milioane de euro, daca s-ar vinde la pretul de pornire.

Hidroelectrica este in insolventa, la cerere, inca din vara acestui an, aceasta fiind modalitatea cea mai simpla de a rezilia contractele cu 10 traderi si furnizori privati de energie, care au adus pierderi societatii inca din anul 2004, estimate la peste un miliard de euro. De succesul acestei licitatii va depinde si iesirea din insolventa a Hidroelectrica, respectiv din starea de forta majora. Asteptam cu interes rezultatul.

Articole pe aceeasi tema

  • <!--:ro-->Privatizarea Electrica ne va arata diferenta intre investitorul strategic si guvernanta corporativa<!--:--><!--:en-->Privatization of Electrica to Show Difference between a Strategic Investor and Corporate Governance<!--:-->Privatizarea Electrica ne va arata diferenta intre investitorul strategic si guvernanta corporativaPrivatization of Electrica to Show Difference between a Strategic Investor and Corporate Governance
  • Cum pot fi explicate marile probleme ale energeticii romanesti si ce rol joaca Legea energiei, croita pe picior ? (II)Cum pot fi explicate marile probleme ale energeticii romanesti si ce rol joaca Legea energiei, croita pe picior ? (II)
  • Face statul roman o afacere buna daca “renationalizeaza” activele CEZ din Romania?Face statul roman o afacere buna daca “renationalizeaza” activele CEZ din Romania?
  • CE Oltenia a revenit pe val: are acoperita intreaga productie si a trecut pe profitCE Oltenia a revenit pe val: are acoperita intreaga productie si a trecut pe profit
Despre autor
  • google-share
Previous Story

De ce isi face Romania iluzii cu iz nuclear?

Next Story

Petrom tine steagul sus la capitolul profit

2 Comments

  1. cristea 6 noiembrie 2012 at 16:49 Reply

    Buna intrebare !

  2. Prostu' satului 7 noiembrie 2012 at 20:45 Reply

    Buna intrebare, intr-adevar.
    Din pacate, nimic din textul articolului nu are legatura cu titlul. E doar un fel de soparla. Daca autorii aveau motive solide sa se indoiasca ca asa stau lucrurile, ar fi trebuit sa le spuna. Asa…

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Test pentru SEN: cate zile poate rezista sistemul in conditii de ger? Avem capacitati in rezerva care sa poata compensa un deficit de energie?

Posted On 18 ianuarie 2021

Nici in Bloomberg sa nu mai crezi. Daca nu este naturala, cresterea pretului la gaze si energie trebuie sa fie artificiala si bazata pe fake news?

Posted On 17 ianuarie 2021

20 de probleme cu caloriferele si rezolvarea lor

Posted On 17 ianuarie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Va inselati. Dezechilibrele totale pe o...

Posted On 13 ianuarie 2021

Trecerea la decontarea la 15 minute este...

Posted On 13 ianuarie 2021

Pe-asta cu bananele recunosc ca n-am...

Posted On 14 decembrie 2020

Publicitate



PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

20 de probleme cu caloriferele si rezolvarea lor

O mana nu spala pe alta: ANRE isi pune cenusa-n cap si da posibilitatea consumatorilor de energie sa incheie contracte in piata libera pana la 31 martie

Dumitru Chisalita: Pretul gazelor pe bursa la jumatate, dar majoritatea romanilor platesc aceleasi facturi mari la gaze

Câți bani aruncăm pe fereastră pentru ca nu stim gestiona pierderile de energie?

Peste 90 % din consumatori nu stiu ca se liberalizeaza piata de energie electrica la 1 ianuarie 2021

Video

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

Interviurile Energy-Center.ro - Viorel Tudose, Getica 95: "Din punctul de vedere al energiei produse,Romania este o tara verde" (partea a III-a)

Interviurile Energy-Center.ro – Viorel Tudose, Getica 95: „Etica nu mai exista in piata de energie. S-a ajuns chiar la un jihad in piata” (partea a II-a)

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.