Producatorii de energie din surse regenerabile bat si la poarta noului guvern si solicita modificarea cotei de CV
Toate eforturile patronatelor din industria regenerabilelor de a convinge autoritatile ca sabia falimentului ameninta sectorul in care s-au investit circa 7 miliarde de euro si, prin urmare, trebuie modificata Legea 220, au ramas fara rezultate concrete. Guvernul trecut a luat in considerare solicitarile producatorilor de energie verde, a negociat, a venit cu propuneri de modificare a legii, dar, in final a tras o lovitura de moarte producatorilor din domeniu. Astfel, propunerea ANRE privind cota de certificate verzi pentru 2017, de 8,3%, a fost aprobata fara nici o ezitare, in ciuda faptului ca indirect au fost recunoscute efectele acestei decizii. Pe cand se credea ca rolul energiei regenerabile in sistemul energetic din Romania a fost inteles pe deplin, iata ca realitatea arata cu totul altceva.
In aceste zile de ger care au cuprins Romania, energia eoliana si-a aratat cu adevarat potentialul, existand momente in care productia a depasit producatori clasici cu cheltuieli mult mai mari. Nu stim cum ar fi aratat sistemul de generare la un consum constant de peste 9000 MW in cazul in care in sistem nu ar fi existat si instalatiile eoliene. O sa incercam sa facem o analiza in acest sens dupa ce lucrurile se vor mai linisti. Sa ne intoarcem insa la solicitarile patronatelor din industria regenerabilelor, adresate noului guvern si noului ministru al energiei. Le prezentam mai jos in comunicatul primit la redactie. Inainte insa de aceasta, am aminti ca noul ministru al energiei declara inca de la instalare ca vede un viitor pentru energetica romaneasca, bazat pe carbune si nuclear. Desigur, domnul Toma Petcu nu prea stie care sunt prioritatile, dar ceva tot a primit el ca semnal de debut. Regenerabilii i se adreseaza acum cu problemele pe care le intampina si care nu au fost rezolvate de trei ani incoace. Tare ne este teama ca domnul ministru nu va intelege nimic de aici. Dar, sa-i dam crezare. Iata comunicatul Patres:
“Cota obligatorie de certificate verzi de 8,3%, in absenta modificarilor la Legea 220, garanteaza FALIMENTUL in sectorul regenerabilelor. Organizatia Patronala a Producatorilor de Energie din Surse Regenerabile din Romania – PATRES transmite felicitari Domnului Toma-Florin Petcu pentru numirea domniei sale in functia de ministru al Energiei si ureaza mult succes in activitate. Apreciem faptul ca promovarea producerii energiei electrice din surse regenerabile de energie este una dintre masurile incluse in programul de guvernare 2017-2020 si ca actualul Guvern considera ca se impune realizarea unui cadru legislativ predictibil pentru o lunga perioada de timp realizat cu mecanisme de corectie prin reguli de piata, dar si de incurajare a investitiilor in capacitati mici de productie. Adresam, cu aceasta ocazie, rugamintea de a considera o prioritate rezolvarea situatiei critice din sectorul regenerabilelor.
PATRES a luat act, cu dezamagire si ingrijorare, de decizia fostului Guvern Ciolos de a aproba, pentru anul 2017, cota obligatorie de energie electrica produsa din surse regenerabile de energie, care beneficiaza de sistemul de promovare prin certificate verzi, de 8,3% din consumul final brut de energie electrica.
Cu aceasta cota, mult redusa, aplicata in lipsa unor modificari urgente la Legea regenerabilelor, un sector aflat deja de peste 3 ani in suferinta, este sortit insolventei si falimentului. Intr-un demers comun, asociatiile de profil au semnalat inca din vara anului 2016 ca “instituirea unei cote de 8,3% in 2017 va reprezenta lovitura de gratie data producatorilor de energie din surse regenerabile care se vad azi pusi in fata unui faliment sigur, care va genera actiuni in instanta impotriva statului roman pentru recuperarea prejudiciilor cat si retragerea capacitatilor din productie cu consecintele de rigoare asupra indeplinirii tintelor asumate de Romania pentru anul 2020”.
Cu toate acestea, fostul Cabinet Ciolos a preferat sa opteze pentru propunerea ANRE privind instituirea unei cote obligatorii de certificate verzi mult reduse, de 8,3% pentru 2017, sub nivelul celei din 2016 si mult sub nivelul cotei de 18% prevazuta in Legea 220, lege in baza careia s-au facut investitiile in sectorul regenerabilelor, astfel incat impactul certificatelor verzi in factura de energie a consumatorului final sa nu creasca. Este de inteles grija autoritatilor pentru populatie, insa nu putem fi de acord cu modul in care se actioneaza, preferandu-se sacrificarea indeosebi a producatorilor mici si mijlocii din sectorul regenerabilelor.
“Industria energiei regenerabile nu mai are cum sa reziste inca un an cu o cota care sa duca la un grad foarte mic de absorbtie a certificatelor verzi, fapt care va amplifica si mai tare distorsiunile majore in piata si pierderile uriase inregistrate de producatori si furnizori. Consideram ca un val de falimente va cuprinde intreg sectorul daca aceasta cota, de 8,3%, va fi implementata pe parcursul intregului an 2017 si facem un apel la actualul Guvern, sa modifice in regim de urgenta Legea 220, pentru a evita falimentul in masa a investitorilor din sectorul regenerabilelor”, afirma Dl Viorel Lefter, Presedinte PATRES.
Imaginea dezastrului din sectorul regenerabilelor este prezentata inclusiv de ANRE, care recunoaste ca aprobarea cotei de 8,3% propusa va determina valorificarea a mai putin de 40% din certificatele verzi aflate in piata in 2017.
Avand in vedere aprobarea Comisiei Europene pentru modificarile la schema de suport, transmisa autoritatilor romane in data de 16 decembrie 2016, PATRES isi exprima speranta ca aceasta cota obligatorie de 8,3% va fi una provizorie, pana la aprobarea proiectului de OUG care modifica Legea 220 de catre actualul Guvern.
PATRES constata cu maxima ingrijorare ca, in lipsa unor decizii ferme din partea autoritatilor, dezastrul din sectorul regenerabilelor se adanceste. A mai trecut un an si, din pacate, niciuna din solutiile pentru producatorii de energie din surse regenerabile propuse de fosta echipa de conducere a Ministerului Energiei nu s-a materializat, cu repercursiuni grave mai ales pentru micii investitori, care functioneaza in prezent la cota de avarie.
In acest moment, conform datelor OPCOM, http://opcom.ro/tranzactii_rezultate/tranzactii_rezfm.php?lang=ro&id=254, 8.225.982 certificate verzi sunt in exces si nu au cumparator in piata certficatelor verzi. Conform Ordinului ANRE 119/2016 prin care se aproba cota de certificate verzi pentru 2017, se vor emite 26.484.205 certificate verzi din care doar 13.311.115 certificate verzi sunt sustinute de cota in acest an. Astfel la finalul anului, 21.537.097 certificate verzi vor fi in exces, totalizand o valoare de 2.8 miliarde RON, pentru care producatorii platesc impozit in avans in valoare de 448 milioane RON, desi aceste certificate sunt practic nevandabile. Tocmai acest impozit platit in avans va genera insolventa producatorilor, astfel incat se poate spune ca schema de sprijin prin certificate verzi este un ajutor de stat care impinge producatorii spre insolventa si faliment!
Date fiind aspectele ingrijoratoare semnalate, PATRES se va adresa, inca din primele zile de mandat, noului ministru al Energiei, Dl Toma Petcu, solicitandu-i, in mod expres, atentia si sprijinul pentru gasirea si implementarea de solutii pentru energia din surse regenerabile, astfel ca noul act normativ – pe care speram sa il promoveze in regim de urgenta, cu unele modificari care sa si asigure echitatea intre producatorii de energie din surse regenerabile si care sa limiteze distorsiunile generalizate din piata de energie si certificate verzi – sa evite dezastrul generalizat in acest sector.”