Programul de guvernare, capitolul Energie: o varza acra si fara ciolan (II)
Bulgarii, viitorul Hub energetic regional ?
Continuam azi cu cea de-a doua parte a analizei economice privind “Programul de Guvernare 2013 – 2016 – Capitolul Energie”, sectiunea destinata gazelor naturale. Bursa de energie si gaze si dorinta Romaniei de a deveni un pol energetic regional nu au absolut nici o legatura cu masurile teoretice pe care guvernul le vehiculeaza in Program.
i) Dezvoltarea pietelor administrate de catre OPCOM pentru tranzactionarea energiei electrice si a gazului pentru furnizori si marii consumatori, ca o masura necesara pentru reindustrializarea Romaniei, obiectiv strategic de protectie a consumatorilor de energie.
Lipsa unei piete a gazelor naturale libera, constrangerile impuse de Legea 123/2012 privind prioritizarea consumatorilor care au acces la gazele naturale din productia interna, prezenta mecanismului de cos de gaze pentru consumatori rezidentiali si cos de gaze pentru nerezidentiali, nefunctionalitatea Codului de Retea al SNT, sunt doar cateva din elementele care nu sunt compatibile cu Bursa.
Sa -ti propui o bursa fara sa rezolvi aceste probleme printr-un Program de Guvernare arata limitele acestuia. La acestea se adauga si comisioanele de tranzactionare, care se vor percepe celor care tranzactioneaza pe OPCOM si care vor scumpi gazele pentru clientii finali!!!
j) Obiectivul strategic Romania – pol energetic regional, obiectiv pentru care Romania a pierdut definitiv terenul in fata Bulgariei, care a stiut sa realizeze un Program energetic si sa- l aplice in practica, fapt ce va determina ca Bulgaria, incepand cu anul 2015, (asa cum si-a si propus) sa fie un Hub energetic regional. In fapt, doar analizand Programul de Guvernare 2013-2016 observam ca elementele antagonice care le contine nu au cum sa determine ocuparea de catre Romania a unei astfel de pozitii regionale, dat fiind masurile de inchidere a granitelor energetice.
Obiectivele tactice asumate pentru aplicarea acestui obiectiv strategic sunt cat se poate de hilare: Romania dispune de un mix de resurse energetice care ii pot permite sa devina principalul producator si furnizor regional de energie.
In nici un studiu realizat, Romania nu este clasata ca un viitor exportator de energie, balanta de energie primara pana in anul 2035 (www.minind.ro) fiind dependenta de importurile de energie!!!
k ) OPCOM poate deveni o bursa regionala de energie.
O Bursa ca sa devina interesanta trebuie sa aiba cateva calitati: sa prezinte incredere pentru cei care tranzactioneaza in ea, sa nu fie manipulabila, mediul in care isi desfasoara activitatea sa fie unul stabil (legislatie, taxe, mediul politic etc.), sa existe un numar mare de surse care sa oferteze, sa se tranzactioneze volume mari, sa existe sisteme si servicii complementare activitatii de vanzare cumparare gaze naturale si/sau energie. Libera circulatie a marfurilor are nevoie si de o buna o buna mobilitate a marfii.
Din pacate nimic din cele descrise mai sus nimic, sau aproape nimic, nu exista in Romania, astfel incat daca CEGH Viena nu reuseste sa se impuna ca o bursa regionala (in conditile in care multe din elementele prezentate aici le indeplineste), Bucurestiul a pierdut oricum prea multi ani si are o mentalitate in sectorul energetic vetusta, care nu va detine prea curand o bursa reala de energie!!!
l) Romania reprezinta un potential rezervor de alimentare de gaze naturale catre regiune, in cadrul UE, precum si catre Ucraina.
Reţelele de transport ale energiei electrice si gazelor naturale se vor dezvolta pentru creşterea capacităţii de interconexiune cu ţările vecine.
Asa cum am mai aratat, capacitatea de import gaze a Romaniei este de 15 mld mc/an, capacitatea SNT (57,54 mld mc conform www.transgaz.ro), consumul de cca 14 mld mc, astfel incat de ce ar mai fi necesara dezvoltarea capacitatii de transport in SNT, mai ales in conditile in care actualul sistem nu poate fi folosit ca sistem de tranzit intre un punt de intrare in tara si un punct de iesire din tara!!!
m) Pietele de energie electrica şi gaze ale Romaniei se vor integra in proiectul pietei unice europene, prin cuplarea cu pietele dezvoltate ale tarilor vecine si membre ale Uniunii Europene.
Cuplarea cu pietele dezvoltate ale tarilor vecine si membre nu poate determina integrarea in Piata Unica Energetica Europeana, fiind obligatorii restructurarile institutionale, modificarea legislatiei, reengineringul sectorului gazelor naturale si doar prin schimbarea mentalitatii autoritatilor.
Ce ar fi trebuit sa cuprinda Programul de Guvernare Capitolul Energie:
obiective realiste, concrete, clare si masurabile , asumarea realizarii intr-un termen, cat mai scurt a unei Strategii a Romaniei si a unei Strategii Energetice, asumarea realizarii intr-un termen, cat mai scurt de studii de solutii, oportunitate si fezabilitate privind reengeneringul sectorului gazelor naturale concretizate in Foaia de parcurs si Planul de masuri pentru implementarea lor. Asta inseamna in primul rand modificarea intregii legislatii din domeniul energiei.