Proprietarii de centrale de apartament, victime ale reducerii emisiilor de CO2
Romania va fi cea mai afectata de pachetul UE Fit for 55 pentru reducerea emisiilor de carbon, care este preconizat sa fie lansat public maine, iar în urma aplicarii acestui plan va creste foarte mult numarul consumatorilor vunerabili, este de parere Iulian Iancu, presedintele presedintele Comitetului National Roman al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME).
Fit for 55, care va fi prezentat maine, este planul Comisiei Europene de a reduce emisiile de gaze cu efect de sera cu 55% pana în 2030, potrivit Politico. UE intentioneaza sa forteze tarile membre sa faca cladirile mai eficiente din punct de vedere energetic – si asta starneste temerile unui conflict între Bruxelles si capitalele nationale si posibilitatea unei reactii populiste, scrie Politico.
Reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu cel putin 55% pana în 2030 înseamna o regandire radicala a modului în care sunt tratate cladirile. Aproximativ trei sferturi din stocul imobiliar al UE este considerat ineficient din punct de vedere energetic, iar cladirile reprezinta mai mult de o treime din emisiile de gaze cu efect de sera ale UE.
Iulian Iancu ne-a declarat: “Acest pachet al UE – Fit for 55 – ne va afecta cel mai mult dintre tarile UE. UE vrea sa transfere costurile de carbon la cladiri, la transport, la vapoare, la avioane, dar cel mai important pentru noi este ca va fi transferat la cladiri.
Îmi aduc aminte de dezbaterile din Parlament cand încercam sa îi conving pe colegi ca este obligatoriu ca în marile aglomeratii urbane sa avem un singur cos, o singura centrala, ca sa putem avea emisiile cele mai mici, cu cea mai înalta eficienta de productie a energiei. Si mi s-a spus ca abuzam si ca afectam dreptul si libertatea cetateanului de a-si decide propria sursa de încalzire. Noi vorbim de un condominium – o solutie. Daca acest lucru nu a fost acceptat si oamenii au fost încurajati – fiecare sa îsi puna cate o centrala în apartament, ganditi-va acum, cand vor veni aceste costuri, ce se va întampla cu factura lor, care, pe langa cresterea pretului la gaze, va mai exista si o taxa speciala pentru emisii. Nu s-a discutat în Romania despre aceste lucruri si este foarte rau. Poate ca nici acum nu e prea tarziu de dezbateri pe subiect.
În concluzie, dintre statele europene, cei mai afectati vom fi noi, bulgarii, probabil si vecinii nostri, dar sigur noi vom avea cele mai importante repercusiuni.
Legea consumatorului vulnerabil nu are nici o referire din pacate, ea va trebui la randul ei sa fie modificata. Numarul vulnerabililor implicit va creste foarte mult si va creste în conditiile în care si austeritatea bugetara va creste. Suntem într-un cerc vicios”.
Schimbarile drastice prin Fit for 55 sunt rezervate afacerilor si cetatenilor UE. Reducerea rapida a emisiilor atat de repede – parte a efortului de a atinge emisiile nete zero pana în 2050 – va necesita o revigorare dramatica a modului în care oamenii conduc masinile, îsi izoleaza casele, produc lucruri precum otel si ciment, modul în care sunt gestionate padurile si terenurile si multe altele.