RCS & RDS nu cedeaza: pentru obtinerea licentei de distributie se judeca cu institutiile statului
Grupul RCS & RDS a actionat in instanta Guvernul, Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE), Ministerul Energiei, Ministerul Economiei, filialele de distributie ale Enel (Muntenia, Banat si Dobrogea), precum si filiala de distributie Electrica Distributie Nord, potrivit portalului Curtii de Apel Bucuresti.
Doua firme din grupul RCS & RDS, Delalina SRL si Foto Distributie SRL, cer anularea ordinului ANRE 73/2014, care prevede conditiile generale asociate licentei pentru prestarea serviciului de distributie a energiei electrice. Dosarul a fost inregistrat pe data de 7 aprilie 2016.
Grupul RCS & RDS a depus solicitari la ANRE pentru a obtine licenta de distributie a energiei electrice, insa Autoritatea a respins aceasta cerere la mijlocul lunii martie, argumentând ca firmele respective nu au indeplinit conditiile legale, precizeaza agerpres.
“In baza prevederilor art. 5, alin (1) lit a) din Legea nr. 160/2012, Comitetul de reglementare al ANRE a hotarât respingerea solicitarii societatilor Delalina SRL si Foto Distributie SRL de acordare a licentei pentru prestarea serviciului de distributie a energiei electrice. Comitetul de reglementare a intemeiat aceasta decizie pe baza prevederilor art. 27 alin. (5) din Regulamentul pentru acordarea licentelor si autorizatiilor in sectorul energiei electrice (Regulament), aprobat prin Ordinul ANRE nr. 12/2015, având in vedere neindeplinirea de catre societatea Delalina SRL a conditiilor prevazute la art. 23 alin. (2) lit. g), art. 23 alin. (2) lit. i) si art. 29 alin. (1) lit. b) si c) din Regulament si, respectiv, de catre societatea Foto Distributie SRL a conditiilor prevazute la art. 23 alin. (2) lit. i) si la art. 29 alin. (1) lit. b) din Regulament”, se arata in comunicatul ANRE.
Reprezentantii ANRE subliniaza ca, in aceste conditii, respingerea solicitarilor era singura decizie permisa de lege.
Regulamentul invocat de ANRE, art. 23, alin. (2), lit. i) arata ca agentul comercial care solicita licenta de distributie trebuie sa aiba acceptul operatorului de distributie concesionar din acea zona, in cazul in care solicitantul care intentioneaza sa presteze serviciul de distributie a energiei electrice utilizând retelele electrice de distributie proprii, intr-o zona concesionata altui operator de distributie.
Potrivit unui comunicat remis de grupul RCS & RDS in toamna anului trecut, doua companii ale grupului au in desfasurare proiecte de dezvoltare a unor retele de distributie a energiei electrice. In luna septembrie 2015, au fost solicitate licentele necesare pentru doua proiecte pilot situate in municipiul Oradea, respectiv in vecinatatea municipiului Timisoara.
Conform companiei, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) nu permite insa prestarea acestui serviciu in lipsa aprobarii operatorilor de distributie care presteaza in prezent serviciul in fiecare zona. In context, companiile din grupul RCS & RDS au demarat procedurile pentru contestarea actelor ANRE care, potrivit grupului, “contravin legii si Constitutiei”.
Compania mai preciza ca, in masura in care barierele create de ANRE sunt ridicate, reducerile de pret pentru consumatori vor fi substantiale, intrucât va oferi un tarif de distributie prin intermediul retelelor sale de 120 lei/MWh fata de tarifele de 159,49 pâna la 188,2 lei/MWh percepute de distribuitorii concesionari.
RCS & RDS este un operator de telecomunicatii, furnizând servicii in România, Ungaria, Spania si Italia. Compania detine mai multe canale de televiziune.
La inceputul lunii martie, presedintele ANRE, Niculae Havrilet, declara ca acele companii care au concesionat serviciul de distributie a energiei electrice si gazelor naturale trebuie sa scoata la licitatie activitatea de operare a retelei.
“Concesionarii sistemelor de distributie au luat aceasta activitate prin metoda privatizarii. Au primit concesiunile pe 49 de ani, cu posibilitatea prelungirii acestei perioade. Pentru activitatea de operare a retelei s-au facut externalizari catre firmele afiliate, insa pâna acum fara licitatie”, a aratat Havrilet, in cadrul Energy Business Summit.
Potrivit acestuia, companiile puteau externaliza aceste activitati fara licitatie in baza unei ordonante de urgenta care a fost modificata intre timp, iar ANRE a câstigat o serie de procese cu companiile de distributie pe aceasta tema. In urma proceselor, companiile trebuie sa scoata la licitatie orice contract.
“Toate contractele pe care companiile de distributie le incredintau pâna acum afiliatilor trebuie scoase la licitatie, astfel ca oricine poate participa. Nu vom mai recunoaste in tarife investitiile facute, in cazul in care companiile nu fac dovada ca acel contract a fost incheiat pe SEAP (sistemul electronic de achizitii publice – n.r.)”, a completat Havrilet.
La rândul sau, presedintele Comisiei pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu, a precizat ca se lucreaza in prezent la modificarea Legii energiei electrice si a gazelor naturale 123/2012, pentru a cuprinde aceasta prevedere.
“Aceasta modificare este net in avantajul consumatorilor si a sistemului. Astazi, distribuitorii nu au simtit nevoia sa fie revolutionari in acest domeniu, fiind in situatie de monopol”, a precizat Iancu, prezent la acelasi eveniment.
El a mai spus ca a primit saptamâna trecuta propunerile ministerului de resort pe partea de energie electrica pentru aceste modificari si le asteapta pe cele din sectorul gazelor naturale.
Iancu a aratat ca, pe viitor, companiile vor tinde sa ofere consumatorilor mai multe servicii de utilitati, mergând chiar pâna la furnizarea gratuita a uneia dintre ele.
La rândul sau, Silvia Vlasceanu, director executiv al Asociatiei Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE), a aratat ca operatorii retelelor de distributie nu exclud ideea de a avea concurenta pe acelasi segment, insa, momentan, nu exista o legislatie care sa reglementeze acest aspect.
“Operatorii sunt deschisi la concurenta, iar concurenta in orice domeniu este binevenita, intrucât este in beneficiul consumatorilor. Atâta vreme cât vor exista reguli clare, aceasta este o forma de concurenta salutara. Insa, nu exista deocamdata o legislatie in acest sens”, a mai spus ea.