0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Un adevar spus pe jumatate: ANRE nu poate oblige furnizorii sa vanda energie la cel mai mic pret
Constanta are primele 6 statii de incarcare pentru masini electrice, Enel X
In contextul liberalizarii pietei, Enel Romania creste numarul operatorilor call center
Ambitii mari pentru furnizorul de energie Restart Energy: venituri mai mari cu 100 mil. lei si dublarea numarului de clienti casnici
Precizari de la OPCOM privind decontarea tranzactiilor la 15 minute
Eurohold a primit aprobarea Comisiei de reglementare a energiei si apei pentru a achizitiona filialele grupului CEZ din Bulgaria
Pe fondul cresterii consumului de energie, Nuclearelectrica a amanat oprirea Unitatii 1 de la Cernavoda
US-TDA si SN Nuclearelectrica SA in parteneriat pentru a sprijini acordarea de asistenta tehnologiilor nucleare mici si modulare
Unitatea 1 de la Cernavoda se opreste in mod controlat intre15 si 16 ianuarie
Ministrul Energiei: dupa liberalizarea pietei avem in centrul problemei clientul, nu furnizorul

Remus Borza miroase insolventele manoase si este in carti pentru Hirdoserv

Posted On 7 septembrie 2016
By : Redactia
Comment: 0
Tag: energie hidro, Euroinsol, Hidroelectrica, Hidroserv, insolventa, Remus Borza

Casa de insolventa Euro Insol, controlata de Remus Borza, a fost propusa administrator judiciar al Hidroserv, filiala de mentenanta a Hidroelectrica, in cazul unei insolvente a companiei, au declarat, miercuri, surse din domeniu.

“In cadrul sedintei de ieri (marti – n. r.) a Consiliului de Administratie, s-a discutat din nou situatia economico-financiara a Hidroserv si iminenta intrarii companiei in situatie de insolventa. O parte a membrilor Consiliului de Administratie au propus casa de insolventa Euro Insol, adica pe Remus Borza, drept administrator judiciar. Propunerea nu a fost deocamdata supusa la vot, insa discutiile vor fi reluate in viitoarea sedinta a Consiliului de Administratie”, au spus sursele mentionate.

Euro Insol a fost si administratorul judiciar al Hidroelectrica, in perioada 2012 – 2016.

Remus Borza a declarat ca nu are cunostinta de aceste discutii, insa este convins ca ar face “o treaba buna”, daca va fi confirmat de instanta drept administrator judiciar al Hidroserv.

“Hidroserv nu imi este strain. Este creatia mea de suflet, alaturi de Hidroelectrica. Sunt cel care, practic, a redactat statutul noului Hidroserv prin fuziunea celor opt filiale. Indirect, din 2012 si pâna acum doua luni, am supravegheat Hidroserv. Nu am avut pârghii directe, pentru ca Hidroserv nu era in insolventa, ci am avut doar pârghii indirecte, prin Consiliul de Administratie. S-au facut pasi importanti in ceea ce priveste optimizarea costurilor si cresterea performantei economice a Hidroserv. Au plecat 1.000 de oameni, de la 2.600 in 2013, când s-a infiintat Hidroserv-ul nou, la 1.500 astazi. A crescut gradul de pregatire profesionala a angajatilor, a meseriasilor. Hidroserv si-a dezvoltat capabilitati tehnice si pe lucrari care, in mod traditional, pâna in 2013 – 2014, erau date altora, ceea ce a insemnat si venituri suplimentare”, a spus Borza.

El a subliniat ca situatia Hidroserv este cauzata de datorii catre firme care au capusat compania in trecut, scrie agerpres.

“Hidroserv a ramas captiv unor contracte otravite lasate mostenire, unor contracte incheiate de Mihai David (fost director general al Hidroelectrica – n. r.) in 2010 si de conducerea de atunci a Hidroelectrica, contracte de mentenanta cu firme prietene, contracte cu dedicatie. In 2013, erau peste 200 de firme in relatie cu Hidroserv. In realitate, la momentul deschiderii insolventei, in 2012, Hidroelectrica nu hranea doar opt Hidroserv-uri, ci vreo 220 de lipitori, de capuse. Pâna si Hidroserv-urile noastre erau opt bidoane prin care se sifonau zeci de milioane de euro”, a aratat Borza.

El a sustinut ca a taiat bugetele de mentenanta tocmai pentru ca a eliminat aceste firme din schema de plati.

“Bugetele de mentenanta pâna in 2012 erau de peste 100 de milioane de euro, desi nu era nevoie de atâtea lucrari. Exista sceptici care spun ca Borza a taiat bugetele de mentenanta si de-asta Hidroserv este astazi in insolventa. Am taiat intr-adevar de la 110 la 50 de milioane de euro, pentru ca, evident, am scos din joc si acele 200 de lipitori. Astazi, Hidroserv mai are sub 7-8 subcontractori, din peste 200 in 2013. Important de retinut este ca, chiar daca am injumatatit bugetul de mentenanta, in fiecare an Hidroserv nu a consumat intregul buget alocat. Realizatul lui era in jur de 80% din alocat. Chiar si pe primele sase luni ale acestui an a avut un buget de 93 de milioane de lei pentru lucrari si a facut lucrari de 57 de milioane de lei, adica doar 65% realizat. Deci, pâna la urma, Hidroelectrica nu are nicio vina ca Hidroserv nu isi face lucrarile”, a precizat reprezentantul Euro Insol.

Potrivit acestuia, au existat intr-adevar câteva hidrocentrale care ar fi trebuit retrase din exploatare pentru o perioada, in acest an, pentru lucrari, insa nu a fost realizat acest lucru deoarece, datorita hidraulicitatii mari, aceste centrale produceau energie, iar oprirea lor ar fi insemnat pierderea unei cantitati semnificative de electricitate.

“Principala cauza a incapacitatii de plata, a insolventei prezumate a Hidroserv, este tocmai existenta acelor contracte mostenite dinainte de momentul fuziunii, potrivit carora Hidroserv trebuie sa plateasca lucrari, unele dintre ele fictive, altele facturate la preturi de 5-8 ori piata. Hidroserv a refuzat sa plateasca in acesti ani, 2013 – 2016, acele facturi, dar baietii sunt niste smecheri. Am aflat din presa ca Hidroserv are conturile poprite de o firma din Slatina, controlata de fostul ministru al Finantelor Darius Vâlcov. Acestea sunt firmulitele care au pornit tot felul de executari silite pe Hidroserv in ultimii ani si popriri pe conturi. In aceste conditii, doar insolventa poate sa vina si sa le spuna: ‘Baieti, ati munci de banii astia? Nu? Atunci, valea!’. Altminteri, Hidroelectrica trebuie tot timpul sa vina cu bani de acasa, sa faca majorari de capital la Hidroserv, ca Hidroserv sa plateasca pe unii care nu au dat cu sapa sau au dat prost. Aceasta este realitatea”, a subliniat Borza.

El a sustinut ca, daca insolventa a reusit sa reorganizeze si sa eficientizeze Hidroelectrica, si la Hidroserv se va putea face acest lucru.

“In ceea ce priveste desemnarea Euro Insol ca administrator judiciar, noi cunoastem Hidroelectrica si Hidroserv, ambele sunt creatia noastra. Am facut o treaba buna la Hidroelectrica si sunt convins ca o sa facem o treaba buna si la Hidroserv, in masura in care vom fi confirmati de instanta. Eu am cerut inca din 2012 o insolventa la pachet Hidroelectrica-Hidroserv, dar era an electoral si era prea mare asumarea politica”, a mai spus Borza.

Hidroserv SA a fost infiintata in 2013, in urma fuziunii celor opt filiale Hidroserv de mentenanta si intretinere in sistemul hidroenergetic: Bistrita, Cluj, Curtea de Arges, Hateg, Portile de Fier, Râmnicu Vâlcea, Sebes si Slatina.

Compania este detinuta 100% de Hidroelectrica, care a iesit din insolventa in luna iunie 2016, dupa patru ani de reorganizare judiciara.

 

 

Articole pe aceeasi tema

  • Ministrul Energiei se razboieste cu administratorul Euro Insol, sau invers? Miza: insolventa HidroservMinistrul Energiei se razboieste cu administratorul Euro Insol, sau invers? Miza: insolventa Hidroserv
  • Hidroserv la un pas de insolventa, dar departe de sansa pe care a avut-o HidroelectricaHidroserv la un pas de insolventa, dar departe de sansa pe care a avut-o Hidroelectrica
  • Hidroelectrica mai sta o saptamana in insolventaHidroelectrica mai sta o saptamana in insolventa
  • Hidroelectrica isi recastiga libertatea odata cu iesirea din insolventa: prima provocare, cotarea la bursaHidroelectrica isi recastiga libertatea odata cu iesirea din insolventa: prima provocare, cotarea la bursa
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Dinamita termoficarii ne-a costat cateva miliarde de lei, urmeaza sa-i vedem efectele in plina iarna

Next Story

In loc de caldura si apa calda, bucurestenilor li se vor servi la iarna paine si circ

Articole pe aceeasi tema

2

Ne scapa ceva:intre institutiile de reglementare din domeniul energiei si gazelor si agentii economici ruptura este aproape totala  

Posted On 12 ianuarie 2021
, By Redactia
0

Dupa reclama repetata facuta de ministrul energiei, Virgil Popescu, Hidroelectrica indeamna posibilii clienti sa trimita documentatia pentru schimbarea furnizorului de energie on-line.

Posted On 6 ianuarie 2021
, By Redactia
0

Marea necunoscuta a pactului dintre Hidroelectrica si Consiliul Concurentei

Posted On 23 decembrie 2020
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Un adevar spus pe jumatate: ANRE nu poate oblige furnizorii sa vanda energie la cel mai mic pret

Posted On 26 ianuarie 2021

Daca 4,5 milioane de consumatori platesc in plus 5 lei la factura de energie pe luna, cat castiga un furnizor care are doua milioane de consumatori?

Posted On 26 ianuarie 2021

Constanta are primele 6 statii de incarcare pentru masini electrice, Enel X

Posted On 26 ianuarie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Va inselati. Dezechilibrele totale pe o...

Posted On 13 ianuarie 2021

Trecerea la decontarea la 15 minute este...

Posted On 13 ianuarie 2021

Pe-asta cu bananele recunosc ca n-am...

Posted On 14 decembrie 2020

Publicitate



Cariera in Romania

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Cum schimbam furnizorul/ contractul de energie electrica ? Ia atitudine ! Fii informat ! Ai grija ce semnezi ! Nu te lasa pacalit !

20 de probleme cu caloriferele si rezolvarea lor

O mana nu spala pe alta: ANRE isi pune cenusa-n cap si da posibilitatea consumatorilor de energie sa incheie contracte in piata libera pana la 31 martie

Dumitru Chisalita: Pretul gazelor pe bursa la jumatate, dar majoritatea romanilor platesc aceleasi facturi mari la gaze

Câți bani aruncăm pe fereastră pentru ca nu stim gestiona pierderile de energie?

Video

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

Interviurile Energy-Center.ro - Viorel Tudose, Getica 95: "Din punctul de vedere al energiei produse,Romania este o tara verde" (partea a III-a)

Interviurile Energy-Center.ro – Viorel Tudose, Getica 95: „Etica nu mai exista in piata de energie. S-a ajuns chiar la un jihad in piata” (partea a II-a)

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.