Renuntarea la energia nucleara face o gaura adanca in bugetul E.ON
E.ON va raporta anul acesta pierderi semnificative din cauza costurilor legate de dezafectarea reactoarelor sale nucleare, in conditiile in care compania se confrunta si cu deprecieri de active legate de supraevaluarea companiei Uniper, potrivit unui articol aparut in publicatia germana Handelsblatt.
In 12 septembrie, E.ON si-a redus majoritatea legaturilor cu centralele pe baza de combustibil fosil si cu depozitele de gaze naturale, dupa listarea subsidiarei Uniper la Bursa de la Frankfurt. In urma divizarii E.ON, a fost creata o noua companie, Uniper, cu sediul in Dusseldorf, Germania. Aceasta opereaza independent de la 1 ianuarie 2016, dupa ce a preluat centralele pe baza de combustibili fosili, activitatile de tranzactionare a materiilor prime si un sfert dintre angajatii E.ON. Activele Uniper vor fi responsabile pentru aproximativ jumatate din actualul profit al E.ON. Aproape o treime din cei aproape 14.000 de angajati ai Uniper vor fi in Rusia, scrie agerpres.
Surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul au declarat pentru Handelsblatt ca E.ON, cea mai mare companie de utilitati din Germania, va suferi probabil pierderi record in 2016 din cauza costurilor asociate cu tranzitia la energia regenerabila. Anul trecut, E.ON a raportat pierderi record de sapte miliarde de euro (7,7 miliarde de dolari), in urma scaderii preturilor la electricitate, iar conditiile dificile ar urma sa continue si anul acesta. Firmele de utilitati din Germania vand active din cauza costurilor cu dezafectarea centralelor si a deciziei autoritatilor de la Berlin de a incuraja dezvoltarea energiilor regenerabile prin tarife care defavorizeaza termocentralele si centralele nucleare.
Cancelarul Angela Merkel a anuntat ca statul german va renunta in totalitate la energia nucleara pana in 2022, in urma dezastrului atomic de la Fukushima (Japonia). Germania a introdus, in 2011, taxa pe combustibilul nuclear, care ar urma sa ramana in vigoare cel putin pana in 2016. Aceasta taxa a afectat semnificativ castigurile firmelor germane.
Miercuri, actiunile E.ON au scazut la Bursa de la Frankfurt, pe fondul informatiilor ca Executivul de la Berlin a aprobat un proiect de lege prin care se solicita operatorilor reactoarelor nucleare din Germania sa plateasca pentru fondul care se va ocupa de stocarea deseurilor nucleare pe termen lung.
Companiile energetice au salutat decizia Guvernului de a-si asuma in viitor responsabilitatea pentru a intermedia si stoca deseurile nucleare pe termen lung. Datorita acestei legislatii, compania apreciaza ca exista sansa de a se ajunge la un consens privind aceasta problema controversata, se arata intr-un comunicat al E.ON.
Anul acesta, E.ON a pus deoparte opt miliarde de euro pentru depozitarea deseurilor nucleare si doua miliarde de euro prime de risc suplimentare. Saptamana trecuta, revista germana WirtschaftsWoche a anuntat ca E.ON ia in considerare divizarea unei parti din reteaua sa energetica sau majorarea capitalului, pentru a compensa scaderea taxelor la reteaua de distributie, plata programata pentru stocarea deseurilor radioactive si posibilele deprecieri de active.
Planul ar urma sa fie prezentat in 9 noiembrie, cand cea mai mare companie de utilitati din Germania va publica rezultatele financiare din trimestrul trei din 2016.
Compania E.ON Distributie Romania, primul distribuitor integrat de gaze naturale si electricitate din Romania, si-a inceput activitatea la data de 1 ianuarie, opereaza o retea de distributie de gaze naturale de peste 20.000 de kilometri si o retea de distributie de electricitate mai mare de 80.000 de kilometri, deservind in total circa trei milioane de clienti.