Reprezentantii industriei nucleare europene, reuniti la Bucuresti, afirma sustinerea proiectelor nucleare si importanta industriei in procesul de decarbonizare
In cadrul Presedintiei Rotative a Romaniei la Consiliul Europei, Bucurestiul a gazduit prima editie a conferintei anuale nucleareurope, cu tema „Nuclear in a Changing World”, care a reunit factorii de decizie la nivel european si reprezentantii industriei nucleare intr-o platforma comuna de dialog constructiv si integrat.
Conferinta, organizata de Forumul Atomic European in cooperare cu Forumul Atomic Roman, a avut loc in contextul adoptarii de catre Grupul Liderilor din Industria Nucleara Europeana a unui manifest privind sustinerea pe termen lung a proiectelor nucleare care implica in mod direct initiative de cooperare si aliniere a intereselor intre industrie si autoritati. Intalnirea Liderilor din Industria Nucleara Europeana a avut loc tot la Bucuresti, in zilele de 25-26 iunie 2019, dupa principiile ChathamHouse, lucrarile fiind deschise de dl. Teodor Chirica, presedinteFORATOM.
Energia nucleara este o componenta cruciala, recunoscuta la nivel international ca atare, a politicilor si strategiilor europene, construite in baza obiectivelor de decarbonizare, siguranta in aprovizionare si sustenabilitate pe termen lung. Raportul celui mai recent panel interguvernamental pe schimbari climatice (IPCC) confirma faptul ca energia nucleara este esentiala pentru mentinerea incalzirii globale sub tinta de 1,5 grade. De asemenea, documentul strategic adoptat de Comisia Europeana „A Clean Planet for all” recunoaste rolul energiei din surse cu emisii reduse de carbon ca fiind piatra de temelie a decarbonizarii sectorului energetic in perspectiva anului 2050.
O scadere a productiei de energie din surse nucleare ar ameninta in mod serios securitatea energetica si atingerea tintelor de mediu si ar conduce in mod inevitabil la eliberarea a miliarde de tone de dioxid de carbon in atmosfera, rezultate din inlocuirea energiei nucleare cu alte surse de generare, potrivit International Energy Agency.
La nivelul Uniunii Europene, energia nucleara asigura 26% din sursele primare de energie si reprezinta mai mult de jumatate din energia cu emisii reduse de dioxid de carbon produsa.
Documentul manifest adoptat de Grupul Liderilor din Industria Nucleara Europeana, din care face parte si Nuclearelectrica, alaturi de principalele companii nucleare din Europa, evidentiaza principalele directii de dezvoltare care trebuie abordate in coordonarea stat-industrie pentru a asigura atingerea obiectivelor stabilite la nivelul Statelor Membre:
- Prioritizarea obiectivelor de mediu: emisii 0 de dioxid de carbon la nivelul UE pana in anul 2050 si corelarea acestora cu noi capacitati de productie si prelungiri ale duratelor de viata pentru centralele existente
- Realizarea de investitii in surse cu emisii reduse de carbon intr-un cadru de reglementare coerent si stabil care sa prioritizeze si promoveze dezvoltarea de noi capacitati de producere, inclusiv prin adresarea deficientelor pietei de energie
- Asigurarea competitivitatii si a inovatiei pe termen lung prin investitii in cercetare, inginerie, dezvoltarea industriei orizontale
- Atragerea, dezvoltarea si retentia fortei de munca. Industria nucleara asigura in prezent la nivelul UE 1.1 milioane joburi, aceasta cifra avand potential de crestere. In Romania, in contextul dezvoltarii de noi unitati nucleare, cifra locurilor de munca ar putea ajunge la 19.000 de la 11.000 existente in prezent.
“Prima editie a conferintei anuale nucleareurope a reunite reprezentanti de top ai industriei nucleare europene, demonstrand angajamentul factorilor de decizie de a lucra impreuna pentru atingerea obiectivelor de decarbonizare. O Europa fara emisii de carbon pana in anul 2050 este o tinta foarte ambitioasa si este foarte important sa utilizam toate tehnologiile cu emisii reduse de carbon pe care le avem la dispozitie astazi. Energia nucleara este recunoscuta ca fiind o component cruciala in lupta impotriva incalzirii globale si noi, reprezentantii industriei,
Suntem pregatiti sa angajam toate resursele in aceasta directie”, a declarat Yves Dezbazeille, Director General FORATOM.“Romania reprezinta una dintre tarile cu cele mai ambitioase proiecte strategice in domeniul nuclear, in acest moment: retehnologizarea Unitatii 1 si constructia Unitatilor 3 si 4, dublate de evolutiile sustinute din domeniul cercetarii si dezvoltarii si de eforturile pe care le intreprindem pentru atragerea si mentinerea in tara a tinerelor talente. Romania este ferm angajata pe drumul spre realizarea tranzitiei catre o economie bazata pe surse cu emisii reduse de carbon iar energia nucleara are un rol clar stabilit in toate scenariile pentru mixul energetic viitor, corelat cu necesitatile prezente si viitoare de energie. Impartasim aceeasi viziune cu liderii industriei nucleare europene si suntem sustinatori fermi ai initiativelor grupurilor de specialisti care duc la conturarea unui parcurs clar al energiei nucleare si la crearea cadrului de armonizare industrie – autoritati” – Cosmin Ghita, Presedinte ROMATOM.