Romania a bifat cea de-a treia interconexiune in reteaua de gaze, dar exportul va ramane nesemnificativ si in anii ce vin
La sfarsitul saptamanii trecute a fost inaugurata conducta de gaze Giurgiu-Ruse, aceasta fiind cea de-a treia interconexiune a sistemului national de transport cu tarile vecine, primele doua fiind Arad-Szeghed si Iasi Ungheni. Evitam astfel un infrigment din partea Uniunii Europene, dar, ca sa fim lamuriti pe deplin, exportul de gaze romanesti pe cele trei destinatii va ramane inca unul nesemnificativ. Teoretic, in conjunctura actuala, nici macar cei doi mari producatori de gaze (Romgaz si OMV Petrom) nu-si mai fac iluzii pe seama exportului de gaze atata vreme cat rusii de la Gazprom au coborat preturile la un nivel care face aproape necompetitiv gazul romanesc. Daca interconectorul Giurgiu-Ruse nu ar fi intrat ulterior in structura gazoductului BRUA, investitia in conducta Giurgiu-Ruse nu ar fi schimbat cu nimic situatia pietei de gaze din Romania.
Pe relatia Arad-Szeghed nu se poat exporta gaze din Romania din cauza diferentelor de presiune dintre reteaua romaneasca si cea ungureasca. Pe gazoductul Iasi-Ungheni exportul este posibil insa lipsesc consumatorii, caci daca acest gazoduct nu va ajunge pana la Chisinau l-am facut degeaba. Cat priveste conducta Giurgiu-Ruse, care are o capacitate de transport de 1,5 miliarde metri cubi pe an, trebuie precizat ca dinspre Romania spre Bulgaria nu pot curge decat cel mult 500 de milioane de metri cubi pe an, capacitatea fiind mai mare la import. Asadar, putem fi linistiti, gazele romanesti vor fi consumate cu prioritate in tara cel putin pana in 2020, cand se estimeaza finalizarea BRUA. Nu stim daca sa spunem ca este bine sau este rau, dar putem afirma ca la productia noastra de gaze si mai ales tinand cont de estimarile privind rezervele, ideal ar fi ca gazele din productia interna sa fie consumate aici, dar mai ales valorificate superior.
Amintim ca in vara anului trecut Companiile Transgaz si Ukrtransgaz (Ucraina) operatorii retelelor de transport a gazelor naturale din Romania si Ucraina, au semnat un acord de interconectare pentru conducta de Tranzit 1 Isaccea – Negru Voda, in ideea de a facilita transportul gazelor naturale peste granita. Ucraina si Romania impart doua puncte de interconectare a retelelor de gaze, la Isaccea si Mediesu Aurit. La Isaccea exista trei conducte, iar capacitatea a doua dintre ele este rezervata integral de grupul rus Gazprom pentru livrari de gaze catre Bulgaria, Grecia si Turcia. Conducta de Tranzit 1 Isaccea – Negru Voda a fost utilizata exclusiv de Gazprom pentru a furniza gaze naturale Bulgariei via Romania. In 2016 a expirat, insa contractul incheiat de Gazprom cu compania Bulgargaz, astfel ca cei doi operatorii de conducte din Romania si Ucraina au decis sa isi aduca operatiunile in linie cu reglementarile europene. Nu stim ce s-a mai intamplat intre timp, dar putem anticipa ca in conditiile dezvoltarii gazoductului dinspre Rusia spre Turcia si Grecia, interconexiunea cu Ucraina ar putea sa aiba probleme serioase, mai ales daca Gazprom va decide sa ocoleasca aceasta tara in livrarile catre Europa. Pentru Transgaz ar fi o pierdere imensa. Dar sa nu ne grabim scenariile negative.
Asadar, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a participat vineri, 11 noiembrie, la inaugurarea interconectorului Giurgiu-Ruse. Punerea in functiune a firului principal al interconectorului a avut loc pe malul bulgaresc al Dunarii in prezenta premierului bulgar Boyko Borisov, a ministrului Energiei din Bulgaria, Temenuzhka Petkova, a directorului Pietei Interne a Energiei la DG Energie, Klaus-Dieter Borchardt, dar si a oficialilor companiilor Bulgartransgaz si Transgaz România, precum si a reprezentantilor companiilor care au executat lucrarea.
„Proiectul Interconectorului Giurgiu-Ruse este de maxima importanta pentru securitatea energetica a ameblor tari, atât România, cât si Bulgaria. In câteva zile, se va finaliza si conducta de rezerva, care va fi conectata la sistemele de transport nationale din România si Bulgaria. Interconectarea retelelor de transport a gazelor naturale din regiune este rezultatul unei excelente colaborari intre cele doua tari. Suntem un exemplu bun pentru intreaga regiune. As vrea sa ii felicit in mod deosebit pe colegii nostri de la Transgaz, care impreuna cu specialistii bulgari si cu echipele de constructori au reusit performanta de a finaliza lucrarile cu o luna inainte de termen, dupa ce in ultimele luni s-a lucrat literalmente zi si noapte.
Pentru Transgaz drumul abia incepe dupa subtraversarea Dunarii pentru ca urmeaza constructia gazoductului BRUA de pe teritoriul României. Pentru noi, proiectul BRUA este o prioritate nationala si am incredere ca toti cei implicati realizeaza acest lucru si se vor ridica la inaltimea acestei responsabilitati”, a declarat ministrul Energiei, Victor Grigorescu. Tragerea pe sub Dunare a conductei de rezerva DN 500 in lungime de 2.100 de metri a fost finalizata la data de 4 noiembrie. Datorita utilizariitehnologiei avansate, alegerii unor solutii tehnice de succes, precum si aimplicarii personalului specializat, lucrarile de executie, probele de presiune, cuplarea conductei, inclusiv punerea in functiune a acesteia se vor finaliza pâna la sfârsitul lunii noiembrie 2016, cu aproximativ o luna mai devreme decât era planificat.
Interconectorul România-Bulgaria face parte din proiectul coridorului de gaze naturale BRUA, prevazut a fi finalizat in 2020. Astfel, conducta de gaz din Bulgaria in Austria, via România şi Ungaria, va asigura integrarea surselor de gaze naturale din Coridorul Sudic cu pietele din Europa Centrala si de Vest. Conducta va avea o lungime totala de 528 km, diametrul de 32″(Dn 800) şi presiunea de proiectare de 63 bar. Ministerul Energiei a contribuit la initierea si implementarea proiectului de Interconectare România-Bulgaria, pentru a asigura diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale ale tarii noastre.