0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
ANRE a trimis spre decontare, in baza plafonarii, peste 11 miliarde de lei
Ucraina importă gaze din Europa prin Moldova
Rafinăria Petromidia a revenit la capacitate optimă de operare
Statul mai pompează 435 de milioane de lei in CE Oltenia
Mai bine pentru consumatori, mai complicat pentru furnizori
Comisia Europeana reimpacheteaza masurile de sprijin pentru trecerea industriei catre energia verde cu ajutoare de stat
Bulgaria, țară dependentă total de importul de gaze, își consolidează poziția pe piața balcanică
Afacerile E-acumulatori cresc puternic pe fondul cererii de sisteme fotovoltaice
ANRE a aprobat spre decontare pentru furnizorii de energie si gaze peste 10 miliarde de lei
Semn bun, companiile romanesti de servicii energetice incep sa prinda contracte

Romania are de unde se inspira: Cum incearca sa rezolve Polonia problema industriei energetice bazate pe carbune

Posted On 29 aprilie 2021
By : Redactia
Comment: 0
Tag: acord cu sindicatele miniere, centrale electrice pe baza de carbune, Guvernul polonez, inchidere mine, productia de carbune

Guvernul polonez a semnat cu sindicatele miniere din exploatarile de carbune conforma caruia minerii angajati in prezent urmeaza sa primeasca garantii legale de munca pana la pensionare sau asigurari sociale – concedii de pre-pensionare (platibile in valoare de 80% din remuneratie) si 120.000 de zloti/net(26.200 euro)/salariat disponibilizat.

Bugetul de stat urmeaza sa subventioneze reducerea capacitatii de productie in mine, care va fi inchisa treptat pana la sfarsitul anului 2049 – calendarul de dezafectare a acestora face parte din acord. Suma cresterilor salariale in mine pentru urmatorii patru ani a fost, de asemenea, negociata.

Sindicatele si reprezentantii guvernului au parafat un contract social in Katowice, care presupunea, printre altele, inchiderea minelor de carbune cu abur pana in 2049, ajutor public pentru sectorul carbunelui in aceasta perioada si protectie sociala pentru mineri. Acordul include, de asemenea, mecanisme pentru a sprijini transformarea Sileziei.

  • Conform acordului, minerii angajati in prezent urmeaza sa primeasca garantii legale de munca pana la pensionare sau asigurari sociale – concedii de pre-pensionare (platibile in valoare de 80% din remuneratie) si 120.000 de zloti/net.
  • Bugetul de stat urmeaza sa subventioneze reducerea capacitatii de productie in mine, care va fi inchisa treptat pana la sfarsitul anului 2049 – calendarul de dezafectare a acestora face parte din acord.
  • Suma cresterilor salariale in mine pentru urmatorii patru ani a fost, de asemenea, negociata.

Initializarea textului acordului, care a fost negociat de cateva luni, deschide calea inceperii procesului de notificare prealabila si apoi a notificarii sale catre Comisia Europeana.

– Acesta este un document istoric care a fost elaborat gratie cooperarii cu partea sociala si cu alte parti interesate – a declarat ministrul activelor de stat Jacek Sasin. Vicepremierul a adaugat ca documentul indica directiile de transformare a sectorului minier de carbune, garanteaza securitatea sociala pentru mineri si asigura securitatea energetica a tarii. De asemenea, indica perspectiva viitoare si mecanismele de transformare a regiunii.

– Acordul a fost aprobat de comunitatile miniere, sindicatele, autoguvernarea locala si consiliile societatilor comerciale. A fost parafata cu deplin consimtamant si dialog social complet – a adaugat Artur Soboń, ministru adjunct al activelor statului, plenipotentiar guvernamental pentru transformarea companiilor energetice si extractia carbunelui.

In contractul social, s-a convenit in primul rand:

  • mecanism de finantare pentru companiile din sectorul exploatarii carbunelui tare,
  • indexarea salariilor,
  • reguli pentru construirea si implementarea asa-numitelor carbune curat,
  • infiintarea unui fond special pentru transformarea Sileziei,
  • datele incheierii exploatarii carbunelui dur in minele individuale pana la sfarsitul anului 2049,
  • pachet de beneficii sociale pentru angajatii unitatilor de productie lichidate.

Dupa cum a indicat Ministerul Bunurilor de Stat, elementul cheie al Acordului social este un pachet de protectie sociala pentru angajatii din minele inchise. Acest pachet include atat concedii miniere, salarii unice, dar si un sistem de transfer al angajatilor de la unitati lichidate la alte unitati care vor functiona. Sarcina lor este de a garanta stabilizarea pe piata muncii din Silezia, dar si de a oferi perspective pentru Silezia. Dupa cum subliniaza ministerul, solutiile incluse in acord sunt dedicate nu numai angajatilor minelor, ci si comunelor miniere si intregii regiuni.

Acordul prevedea, de asemenea, ca se va lucra la crearea unui sistem suplimentar de sprijin pentru intreprinderile miniere specializate care coopereaza cu industria miniera a carbunelui tare.

– Toate acestea fac planul cuprinzator si practic nu exista nicio alternativa la solutiile negociate – subliniaza Artur Soboń.

Cea mai mare valoare a contractului este caracterul sau social

„Ne este greu sa ne imaginam, ca latura sociala, ca Uniunea Europeana va trimite aici niste blocuri Hock. Nu vreau sa fiu vreun profet malefic, dar daca s-a intamplat, asta din partea Uniunii si a lui Dumnezeu interzice cu participarea unor consilieri sau a guvernului, brusc se dovedeste ca sudoarea fruntii este rotita cu 180 de grade – atunci intregul acord social isi va pierde sensul complet ”- a spus Kolorz dupa ce a fost parafat acordul.

El a adaugat ca parafarea documentului nu a pus capat activitatii comune a sindicatelor si a partidului guvernamental. “Nu este vorba ca astazi totul s-a terminat. De fapt, cele mai importante parti ale acestui acord vor incepe maine – in primul rand, ma refer la procesul de pre-notificare si notificare in UE” – a explicat sindicalistul.

Referindu-se la continutul acordului, Kolorz a reamintit ca se refera de facto la inchiderea industriei poloneze de extractie a carbunelui pana in 2049.

„Social, nu putem fi multumiti de faptul ca acum sapte luni (cand s-a incheiat primul acord cu guvernul – PAP) am decis sa facem un pas atat de drastic, legat de lichidarea unuia dintre cele mai importante sectoare economice din Polonia “- a spus seful Śląsko-Dąbrowska” S “, indicand ca nu exista, totusi, alta optiune decat un acord in aceasta privinta.

„Este, de asemenea, adevarat ca (…) nu am gasit niciun grup de experti sau grup economic care sa ne sugereze – ca latura sociala – vreo alta idee referitoare la functionarea sectorului minier din Polonia, in ciuda a tot ceea ce a durat mult – termen, “- a explicat el.

Potrivit lui Kolorz, siguranta muncii minerilor, precum si siguranta sub forma de protectie sociala pentru persoanele care parasesc locul de munca, au fost garantate in contract la – asa cum a spus el – „la nivel foarte, foarte, foarte inalt”. „Mi-as dori ca fiecare industrie din Polonia sa aiba o astfel de securitate in momentul lichidarii (…)” – a rezumat liderul „S” regional.

Intrarea in vigoare a acordului depinde de aprobarea Comisiei pentru ajutorul public pentru mine – incl. subventii pentru reducerea capacitatii de productie si finantarea protectiei sociale pentru mineri – concedii de pensionare si 120.000 de zloti.

Semnarea finala a acordului urmeaza sa aiba loc in urmatoarele saptamani, cand textul va fi aprobat oficial de catre organele statutare ale sindicatelor individuale care participa la negocieri. In acelasi timp, Ministerul Activelor de Stat si Oficiul pentru Concurenta si Protectia Consumatorilor intentioneaza sa lucreze la o cerere de notificare prealabila catre Comisia Europeana.

Pregatirea preliminara este un tip de procedura in chestiuni legate de ajutorul de stat. Se desfasoara intre un stat membru al UE si Comisie si nu ar trebui sa dureze mai mult de doua luni. In acest timp, serviciile Comisiei si statele membre au posibilitatea de a discuta, in mod informal si in mod confidential, aspectele juridice si economice ale proiectului de ajutor. Acest lucru este pentru a contribui la o mai buna pregatire a notificarii ulterioare. In cursul acestor proceduri, tarile care solicita notificarea se pot baza pe indrumari informale cu privire la proiectele depuse.

– Dupa semnare, intentionam sa trimitem imediat o cerere de notificare prealabila si notificare Comisiei Europene. Suntem constienti ca va fi un proces dificil, dar suntem in contact cu Comisia Europeana – a spus Artur Soboń. El a subliniat ca Polonia se afla intr-o situatie unica in randul tarilor UE atunci cand vine vorba de utilizarea carbunelui in mixul energetic.

– Prin urmare, mizez pe intelegerea si favoarea Comisiei Europene – a adaugat viceministrul activelor. El a reamintit, de asemenea, ca procesul de retragere treptata a Poloniei din carbune este complet in concordanta cu politica climatica a CE si corelat cu programul de transformare pentru sectorul energetic.

 

Articole pe aceeasi tema

  • Tarii, din ce in ce mai mult carbune!Tarii, din ce in ce mai mult carbune!
  • In Valea Jiului impotenta autoritatilor este salvata de ONG-urile de mediu: bazinul minier este regiune pilot in cadrul Platformei pentru Regiuni Carbonifere in TranzitieIn Valea Jiului impotenta autoritatilor este salvata de ONG-urile de mediu: bazinul minier este regiune pilot in cadrul Platformei pentru Regiuni Carbonifere in Tranzitie
  • Studiu EY: Energia verde domina in tranzactiile din sectorul energiei si utilitatilor la nivel global, in trimestrul I 2019Studiu EY: Energia verde domina in tranzactiile din sectorul energiei si utilitatilor la nivel global, in trimestrul I 2019
  • Pentru functionarea in siguranta a SEN, pe timp de iarna, Complexul Energetic Oltenia reactiveaza depozitul de carbune de la Cariera RosiaPentru functionarea in siguranta a SEN, pe timp de iarna, Complexul Energetic Oltenia reactiveaza depozitul de carbune de la Cariera Rosia
Despre autor
  • google-share
Previous Story

O noua explozie a investitiilor in energie regenerabila ofera o sansa de dezvoltare companiilor romanesti specializate in instalatii si montaj.

Next Story

Trei termocentrale au cumparat 7 milioane de certificate de CO2 prin intermediul BRM

Articole pe aceeasi tema

Tarii, din ce in ce mai mult carbune!

Posted On 7 noiembrie 2021
, By Redactia
0

In Valea Jiului impotenta autoritatilor este salvata de ONG-urile de mediu: bazinul minier este regiune pilot in cadrul Platformei pentru Regiuni Carbonifere in Tranzitie

Posted On 23 septembrie 2019
, By Redactia
0

Studiu EY: Energia verde domina in tranzactiile din sectorul energiei si utilitatilor la nivel global, in trimestrul I 2019

Posted On 19 iunie 2019
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

ANRE a trimis spre decontare, in baza plafonarii, peste 11 miliarde de lei

Posted On 7 februarie 2023

Studiu Deloitte: Tranziția spre economia verde poate crea 300 de milioane de noi locuri de muncă la nivel global până în 2050 și poate contribui la diminuarea decalajului de dezvoltare dintre regiuni și continente

Posted On 7 februarie 2023

Ucraina importă gaze din Europa prin Moldova

Posted On 7 februarie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Chiritoiu, de mult ar fi trebuit "rotit"...

Posted On 20 ianuarie 2023

ERATA...am gresit: corect este...

Posted On 11 ianuarie 2023

dl. Ciprian, multumesc pt....

Posted On 10 ianuarie 2023

Publicitate

autocitiri.ro







PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Finanțarea pentru investiții în eficiența energetică generată de sistemele fotovoltaice pot ajunge până la suma de 500.000 de euro

Reglementare ANRE: consumatorii care se racordează la rețeaua electrică își pot achiziționa echipamentele pe cont propriu, ulterior distribuitorul va achita contravaloarea lor

Cum se facturează consumul de energie începând cu 1 ianuarie 2023. Se ia în calcul consumul de energie electrică realizat în luna pentru care se efectuează facturarea.

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Material informativ ACUE Cum poate varia prețul plafonat al energiei electrice în funcție de consumul tău lunar

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.