0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
O nouă amenajare hidroenergetică a primit avizul de mediu
Rafinăria Vega Ploiești, singurul producător de bitum din România, împlinește  120 de ani
Hidroelectrica demontează un fake news recent: Barajul de la Surduc-Siriu nu se demolează
Dispecerul Energetic Național aniversează 70 de ani
Hidroelectrica anunță că nu limitează accesul sonsumatorilor la serviciile de furniizare
Romgaz schimbă foaia și renunță la cererea de dizolvare a Fundației Greenpeace România
FEL Energy Summit 2025: Tinerii lideri din energie, între tranziție și siguranță energetică
ENGIE la 20 de ani pe piața energetică din România
Aplicație mobilă pentru încărcarea vehiculelor electrice în magazinele Selgros
LED-urile, soluția care poate reduce cererea globală de energie

Romania mai are gaze naturale doar pentru un deceniu?

Posted On 21 noiembrie 2016
By : Dumitru Chisalita
Comment: 0
Tag: consum, import gaze, redevente, rezervele de gaze ale Romaniei, strategia energetica, taxe speciale

Consider necesara aplecarea asupra unei aprecieri larg dezbatute dupa aparitia in spatiul public al documentului si anume: „Romania mai are gaze naturale doar pentru un deceniu?”

Resursele geologice de gaze naturale (excluzand cele din Marea Neagra), conform datelor din draftul Strategiei Energetice, sunt estimate la cca. 700 mld m3, dar rezervele dovedite, probabile si posibile sunt estimate la cca. 150 mld m3.

Rezervele dovedite  reprezinta doar o parte din resursa de gaze, fiind caracterizate de faptul ca acestea pot fi efectiv extrase in conditii fezabile, avand in vedere nivelul actual al pretului gazelor pe piata, costurile de explorare si exploatare a zacamintelor, redeventele, taxele speciale etc.

gaze

Orice modificare a acestor elemente face ca teoretic, rezervele dovedite, probabile si posibile, sa creasca sau sa scada. Spre exemplu este posibil ca o parte mai mare din resursa de gaze existenta sa devina rentabila sa se exploateze si astfel sa asistam scriptic la o crestere a rezervei dovedite si respectiv sa asistam la o crestere a numarului de ani pentru care ”gazele ar acoperi consumul in Romania”.

Astazi, raportarea rezervelor dovedite fezabile la productia de gaze existenta, arata ca rezervele dovedite, probabile si posibile ar fi suficiente pentru o perioada de aproximativ 12 ani (la un consum de cca. 12 mld m3 gaze naturale).

Apreciez ca acest indicator trebuie vehiculat, doar insotit de ipotezele in care acesta a fost calculat.

In consecinta, suficienta gazelor naturale in Romania (numarul de ani pentru care Romania poate sa-si acopere consumul din productia detinuta) este influentata, fara a se limita doar la urmatoarele situatii (analiza excluzand gazele din Marea Neagra) :

– cresterea costurilor de exploatare datorita vechimii zacamintelor, cresterea nivelului redeventelor si cresterea taxelor pot determina ”reducerea” rezervelor dovedite, probabile si posibile de gaze si implicit reducerea numarului de ani pentru care gazele ar fi suficiente (mentinerea nivelului de import, a lipsei exportului de gaze ar putea determina ca numarul posibil de ani in care productia ar acoperi consumul in Romania sa fie de cca. 13 ani);

– scaderea consumului de gaze (in lipsa exportului si a unui import similar cu cel din anul 2015) ar putea determina cresterea numarului de ani pentru care gazele ar fi suficiente (la aceleasi preturi, redevente, taxe etc. ar putea determina ca numarul posibil de ani in care productia ar acoperi consumul in Romania sa fie de cca. 16 ani);

– cresterea importurilor de gaze la un consum relativ constant si in lipsa exportului de gaze, ar putea determina cresterea numarului de ani pentru care gazele ar fi suficiente (la aceleasi preturi, redevente, taxe etc. ar putea determina ca numarul posibil de ani in care productia ar acoperi consumul in Romania sa fie de cca. 17 ani);

– lipsa reengineeringului sistemului de transport, coroborat cu scaderea presiunii zacamintelor, datorita gradului ridicat de depletare poate determina reducerea posibilitatii de transport a gazelor pe distante mari sau posibilitatea preluarii gazelor in viitoarele conducte magistrale de presiuni ridicate, fapt ce poate aduce o potentiala reducere a productiei, respectiv poate creste numarul de ani pentru care gazele ar fi suficiente (la aceleasi preturi, redevente, taxe etc. ar putea determina ca numarul posibil de ani in care productia ar acoperi consumul in Romania sa fie de cca. 19 ani, cu mentiunea ca o importanta parte din consum va trebui acoperita din import);

– exportul gazelor naturale, in limita unor cantitati determinate de excedentele de gaze din timpul perioadei calduroase, poate determina reducerea numarului de ani pentru care gazele ar fi suficiente (la preturi de piata mai mici, redevente mai mari, taxe mai mari etc si fara intrarea unor cantitati din import, ar putea determina ca numarul posibil de ani in care productia ar acoperi consumul in Romania sa fie de cca. 9 ani).

Exista si un scenariu optimist de Energie Inteligenta, in care cresterea eficientei energetice, obtinerea unei energii eficiente, cresterea cantitatii de energie regenerabila in balanta de energie primara, dezvoltarea pe scara larga a cosumatorilor, recuperarea energiei secundare, impunerea sistemelor de co si trigenerare, folosirea in scop energetic a deseurilor vegetale si gunoaielor, folosirea gazelor de joasa presiune si a gazelor manufacturate, extragerea si utilizarea energiei termice si cinetice a fluidelor care circula prin conducte sau canale, imobile zero-energetic, interschimbabilitatea si dualitatea combustibililor, coroborat cu dezvoltarea cercetarii geologice, inclusiv apeland la gazele din Marea Neagra, preconservarea resurselor existente etc. ar putea permite cresterea semnificativa a numarului de ani pentru care gazele ar fi suficiente (la aceleasi preturi cu intrarea unor cantitati de gaze din import semnificative in perioadele cu preturi mici pe pietele internationale, ar putea determina ca numarul posibil de ani in care productia ar acoperi consumul in Romania sa fie de pana la 60 ani).

Acest indicator ”numarul de ani de folosire a gazelor” este un important indicator pentru stabilirea de politici fiscale (in domeniul gazelor), politici energetice si mai ales politici de securitate (pe zona energetica), politici care-l si influenteaza, dar nu trebuie folosite intr-un mod inadecvat deoarece pot crea panica sau sperante.

In concluzie, in functie de evolutia pietei de gaze (pret si consum), de interconectarile Romaniei cu  alte state si posibilitatile reale de export, de interschimbabilitatea formelor de energie, dar mai ales de adaptarea politicilor (energetice si fiscale) la aceste realitati, dar si la obiectivele strategice ale Romaniei, numarul de ani pentru care gazele (exceptand gazele din Marea Neagra) pot sa  determine ca numarul de ani pentru care gazele ar putea fi suficiente (sa acopere teoretic integral consumul de gaz al Romaniei) poate sa fie mai mic sau mai mare de 10 ani.

 

 

Articole pe aceeasi tema

  • Optimism nebănuit la Ministerul Energiei: avem gaze cât să traversăm iarnaOptimism nebănuit la Ministerul Energiei: avem gaze cât să traversăm iarna
  • Avem un nou ministru la energie. Asteptarile sunt mari, sperantele putineAvem un nou ministru la energie. Asteptarile sunt mari, sperantele putine
  • De ce nu apare centrala de la Mintia, declarată obiectiv energetic național, în strategia energetică a României?De ce nu apare centrala de la Mintia, declarată obiectiv energetic național, în strategia energetică a României?
  • Ministerul Energiei, între a fi și a nu fi!Ministerul Energiei, între a fi și a nu fi!
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Pentru securitatea energetica, cel mai ambitios proiect de import gaze -AGRI a intrat la apa ca Nabucco

Next Story

ENGIE Romania isi consolideaza pozitia in domeniul serviciilor energetice

Articole pe aceeasi tema

Optimism nebănuit la Ministerul Energiei: avem gaze cât să traversăm iarna

Posted On 11 februarie 2025
, By Redactia
0

De ce nu apare centrala de la Mintia, declarată obiectiv energetic național, în strategia energetică a României?

Posted On 22 decembrie 2024
, By Redactia
0

Ministerul Energiei, între a fi și a nu fi!

Posted On 13 decembrie 2024
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cautare

RECENT

POPULAR

COMMENTS

O nouă amenajare hidroenergetică a primit avizul de mediu

Posted On 17 iunie 2025

Hidroelectrica, la un pas să bulverseze piața de energie

Posted On 17 iunie 2025

Rafinăria Vega Ploiești, singurul producător de bitum din România, împlinește  120 de ani

Posted On 16 iunie 2025

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Exista un film bazat pe date reale,...

Posted On 1 mai 2025

Dear Sir/Madam, I recently came...

Posted On 24 februarie 2025

Cea mai proasta si nerentabila solutie....

Posted On 7 ianuarie 2025

Publicitate

banner

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Cum învățăm rapid să consumăm energie mai eficient?

Peste 100.000 de baterii, de 200 milioane euro, pot fi instalate în 2025 în sectorul rezidențial

Termenul de depunere a dosarelor pentru voucherele destinate reabilitării locuințelor și instalării panourilor solare a fost prelungit

Panourile fotovoltaice pot fi reciclate prin reutilizarea a 85% din materiale

Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023 prelungit cu șase luni

Video

Speech Viorel Tudose - Getica 95

Gala Energy-Center.ro, 2025: Pariem pe valoarea tinerilor energeticieni!

Gala aniversara "13 ani de Energy Center" - Decernarea premiilor

Viitorii energeticieni premiati la Gala Energy-Center

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.