Romania mai face un pas in procesul de cuplare a pietelor de electricitate europene
La 21 decembrie 2018, autoritatile nationale de reglementare din Austria, Germania, Polonia si tarile din cadrul 4MMC (Republica Ceha, Ungaria, România, Slovacia) au solicitat initierea unui proiect interimar pentru cuplarea pietei pe baza NTC intre aceste tari. Partile implicate in Proiectul DE-AT-PL-4M MC („Cuplare intermediara”) au finalizat Modelul pietei la nivel inalt ce va fi implementat, iar autoritatile nationale de reglementare si-au reconfirmat sprijinul pentru continuarea proiectului in cadrul intâlnirii NRA-TSO-NEMO care a avut loc in data de 22 mai 2019 la Budapesta.
Proiectul are ca scop cuplarea dintre 4M MC si Polonia si Multi-Regional Coupling (MRC) prin introducerea alocarii implicite pe baza de NTC pe 6 granite (PL-DE, PL-CZ, PL-SK, CZ-DE, CZ-AT, HU-AT) si implementarea cuplarii unice a pietelor pentru ziua urmatoare (SDAC).
Proiectul intentioneaza sa asigure o tranzitie treptata pe frontierele mentionate mai sus, de la actuala alocare explicita pe baza de NTC la alocarea implicita pe baza de fluxuri care urmeaza sa fie implementata in cadrul Proiectului de cuplare a pietelor pe baza de fluxuri in Core ca solutie tinta impusa de reglementari.
Cuplarea intermediara contribuie in mod semnificativ la integrarea pietei regionale si aduce beneficii pietei anterior lansarii cuplarii pe baza de fluxuri a pietei pentru ziua urmatoare in regiunea Core.
Planificarea actuala prevede lansarea proiectului de Cuplare intermediara in trimestrul II 2020.