Romania Verde: Cum se instaleaza panourile fotovoltaice? Experienta echipelor Adrem
Instalarea panourilor fotovoltaice nu este lucru simplu. Totul incepe cu mult inainte ca echipa de instalatori sa ajunga la client. Trebuie doar sa ne gandim la toate avizele care trebuie obtinute inainte de programarea propriu-zisa a instalarii dar si la training-urile care au fost realizate cu echipele de instalatori.
Primele instalari de panouri fotovoltaice au fost efectuate dupa realizarea unui instructaj teoretic, iar practic, primele experiente de montaj au fost efectuate pentru colegii din compania noastra.
Inainte de a incepe efectiv programarea instalarilor in tara, au fost efectuate sesiunile de instructaj privind normele de sanatate si securitate a muncii dar si normele PSI, urmand ca dupa aceea, toate echipele de instalatori sa beneficieze de un training de comunicare cu clientul si comunicare in situatii de criza.
A urmat programarea instalarilor, lucru deloc simplu din punct de vedere logistic avand in vedere ca trebuie respectate atat cerintele clientului (disponibilitatea acestuia) dar si organizarea eficienta a echipelor din punct de vedere timp/ deplasare de la o locatie la alta.
Programarea instalarilor se face in paralel cu asigurarea stocurilor de materiale (panouri, accesorii) astfel incat sa fie asigurat tot echipamentul inainte de deplasarea la client. In plus, este nevoie si de putina sansa, daca instalarile programate sunt cand vremea este capricioasa. Este destul de dificil, daca nu chiar imposibil sa realizezi o instalare de panouri fotovoltaice atunci cand ploua.
Montajul propriu-zis al panourilor si punerea acestora in functiune (legare la panou) presupune oameni cu specializari si autorizatii diferite astfel ca intr-o astfel de actiune sunt implicati echipe de cate trei pana la cinci persoane.
Deplasarea echipei si a echipamentului necesar se programeaza astfel incat sa fie respectata ora convenita cu clientul. Odata ajunsi la fata locului, colegii nostri isi pun echipamentul de protecie, descarca echipamentul de lucru (panourile fotovoltaice, accesoriile, ustensilele de lucru) si scara, care este foarte mare si greu de manevrat, astfel ca este nevoie de cel putin doi oameni pentru montarea acesteia.
Urmeaza gasirea punctelor de asigurare a franghiilor de escalada, asigurarea acestora si prospectarea locului in care se vor monta panourile.
Solutia tehnica: Discutiile cu clientul aduc in fata dorintele acestuia, viziunea acestuia despre cum ar vrea sa fie montate panourile. Bineinteles, acestea trebuie montate, dincolo de orice, astfel incat sa capteze maxim de caldura si lumina de-a lungul unei zile. In functie de pozitionarea casei si acoperisul acesteia, in functie de gradul de inclinare al acoperisului se decide unde vor fi montate panourile solare.
Cateodata dorinta clientului nu se potriveste cu conditiile reale si cu indicatiile echipei noastre de specialisti. Insa experienta echipelor noastre si seriozitatea acestora fac ca solutiile tehnice recomandate sa fie acceptate de client.
In acest punct trebuie specificat ca nicio instalare nu seamana una cu alta. Sunt instalari care dureaza patru ore dar si instalari care au durat zece ore. De exemplu, in functie de tiglele de pe acoperis, la o instalare a fost nevoie sa fie polisate 400 de tigle.
Dupa ce se decide locul unde vor fi instalate panourile urmeaza organizarea logistica: pe unde vor fi urcate panourile pe casa, pe unde vor veni firele astfel incat sa fie protejate si acoperite si pe unde vor fi trase acestea pentru a fi conectate la panou. In cazul instalarii despre care vorbim, firele au fost ascunse si asigrate in spatele coamelor de la tigla.
Urmeaza gaurirea acoperisului pentru a monta legaturile care asigura panourile fotovoltaice, demontarea parazapezilor si astuparea gaurilor ramase de la parazapezi.
Un panou cantareste 18 kg iar pentru 3kw montam doisprezece astfel de panouri. Se spune ca unsprezece panouri ar fi suficiente pentru 3kw, insa daca locul permite, noi instalam doisprezece. La aceasta instalare, au fost montate sapte cu cinci panouri.
Derularea efectiva a actiunii are loc cu doi colegi urcati pe acoperisul casei si un coleg care de jos, le urca, pe rand, legate si asigurate de sfoara sculele necesare inceperii instalarii panourilor. In timpul in care nu ii ajuta pe ceilalti colegi, el lucreaza la montarea invertorului si a panoului de transmitere a datelor.
Dupa pregatirea acoperisului, urmeaza montarea efectiva a panourilor. Fiecare panou este legat si asigurat jos si apoi ridicat pe acoperis. Acolo, acesta este montat si abia dupa aceea se ridica urmatorul panou. Experienta echipelor noastre face ca toate acestea sa para usoare, colegii nostri stiu fiecare pas care urmeaza, sunt extrem de organizati astfel ca nu au loc incidente.
Dupa instalarea tuturor celor doisprezece panouri urmeaza cablarea panoului de siguranta si a invertorului. Firele sunt taiate cu precizie chirurgicala, marcate si izolate separat. Sunt urcate apoi pe acoperis unde sunt legate la panourile solare.
In functie de panoul electric de la fiecare locatie, montajul si punerea in functiune poate avea loc in aceeasi zi insa exista situatii in care instalatia electrica veche sau panourile vechi presupun implicarea unei alte echipe responsabila cu inlocuirea panourilor si a contoarelor, lucru care poate intarzia punerea in functiune cu o zi, maxim doua.
La final, dupa ce panourile au fost instalate si puse in functiune, echipa noastra inmaneaza clientului garantia pentru produsele instalate, realizeaza un scurt instructaj si il aigura pe acesta de disponibilitate in cazul aparitiei oricaror probleme. Urmeaza strangerea echipamentului si pregatirea pentru urmatoarea zi si o noua instalare de succes.