0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Pe fondul cresterii consumului de energie, Nuclearelectrica a amanat oprirea Unitatii 1 de la Cernavoda
US-TDA si SN Nuclearelectrica SA in parteneriat pentru a sprijini acordarea de asistenta tehnologiilor nucleare mici si modulare
Unitatea 1 de la Cernavoda se opreste in mod controlat intre15 si 16 ianuarie
Ministrul Energiei: dupa liberalizarea pietei avem in centrul problemei clientul, nu furnizorul
Mintea de pe urma: ANRE a infiintat un call-center pentru schimbarea furnizorului de energie
Fuziunea celor trei distributii Electrica s-a incheiat prin aparitia unei noi companii: Distributie Energie Electrica Romania
De rasul curcilor, noua centrala de la Iernut s-a blocat tocmai cand era sa fie gata
Clientii Enel care sunt deja in piata libera de energie nu vor suporta o crestere a pretului
ENGIE Romania a achizitionat un parc fotovoltaic cu o capacitate de 9,3 MW
Fondul de Investitii in Energie Kazah-Roman, 10 statii si un nou concept in 2020

Romania Verde: Cum se instaleaza panourile fotovoltaice? Experienta echipelor Adrem

Posted On 4 decembrie 2020
By : Redactia
Comment: 0
Tag: Adrem, autorizatii panouri, instalare panouri fotovoltaice, instructaj teoretic, solutii tehnice

Instalarea panourilor fotovoltaice nu este lucru simplu. Totul incepe cu mult inainte ca echipa de instalatori sa ajunga la client. Trebuie doar sa ne gandim la toate avizele care trebuie obtinute inainte de programarea propriu-zisa a instalarii dar si la training-urile care au fost realizate cu echipele de instalatori.

Primele instalari de panouri fotovoltaice au fost efectuate dupa realizarea unui instructaj teoretic, iar practic, primele experiente de montaj au fost efectuate pentru colegii din compania noastra.

Inainte de a incepe efectiv programarea instalarilor in tara, au fost efectuate sesiunile de instructaj privind normele de sanatate si securitate a muncii dar si normele PSI, urmand ca dupa aceea, toate echipele de instalatori sa beneficieze de un training de comunicare cu clientul si comunicare in situatii de criza.

A urmat programarea instalarilor, lucru deloc simplu din punct de vedere logistic avand in vedere ca trebuie respectate atat cerintele clientului (disponibilitatea acestuia) dar si organizarea eficienta a echipelor din punct de vedere timp/ deplasare de la o locatie la alta.

Programarea instalarilor se face in paralel cu asigurarea stocurilor de materiale (panouri, accesorii) astfel incat sa fie asigurat tot echipamentul inainte de deplasarea la client. In plus, este nevoie si de putina sansa, daca instalarile programate sunt cand vremea este capricioasa. Este destul de dificil, daca nu chiar imposibil sa realizezi o instalare de panouri fotovoltaice atunci cand ploua.

Montajul propriu-zis al panourilor si punerea acestora in functiune (legare la panou) presupune oameni cu specializari si autorizatii diferite astfel ca intr-o astfel de actiune sunt implicati echipe de cate trei pana la cinci persoane.

Deplasarea echipei si a echipamentului necesar se programeaza astfel incat sa fie respectata ora convenita cu clientul. Odata ajunsi la fata locului, colegii nostri isi pun echipamentul de protecie, descarca echipamentul de lucru (panourile fotovoltaice, accesoriile, ustensilele de lucru) si scara, care este foarte mare si greu de manevrat, astfel ca este nevoie de cel putin doi oameni pentru montarea acesteia.

Urmeaza gasirea punctelor de asigurare a franghiilor de escalada, asigurarea acestora si prospectarea locului in care se vor monta panourile.

Solutia tehnica: Discutiile cu clientul aduc in fata dorintele acestuia, viziunea acestuia despre cum ar vrea sa fie montate panourile. Bineinteles, acestea trebuie montate, dincolo de orice, astfel incat sa capteze maxim de caldura si lumina de-a lungul unei zile. In functie de pozitionarea casei si acoperisul acesteia, in functie de gradul de inclinare al acoperisului se decide unde vor fi montate panourile solare.

Cateodata dorinta clientului nu se potriveste cu conditiile reale si cu indicatiile echipei noastre de specialisti. Insa experienta echipelor noastre si seriozitatea acestora fac ca solutiile tehnice recomandate sa fie acceptate de client.

In acest punct trebuie specificat ca nicio instalare nu seamana una cu alta. Sunt instalari care dureaza patru ore dar si instalari care au durat zece ore. De exemplu, in functie de tiglele de pe acoperis, la o instalare a fost nevoie sa fie polisate 400 de tigle.

Dupa ce se decide locul unde vor fi instalate panourile urmeaza organizarea logistica: pe unde vor fi urcate panourile pe casa, pe unde vor veni firele astfel incat sa fie protejate si acoperite si pe unde vor fi trase acestea pentru a fi conectate la panou. In cazul instalarii despre care vorbim, firele au fost ascunse si asigrate in spatele coamelor de la tigla.

Urmeaza gaurirea acoperisului pentru a monta legaturile care asigura panourile fotovoltaice, demontarea parazapezilor si astuparea gaurilor ramase de la parazapezi.

Un panou cantareste 18 kg iar pentru 3kw montam doisprezece astfel de panouri. Se spune ca unsprezece panouri ar fi suficiente pentru 3kw, insa daca locul permite, noi instalam doisprezece. La aceasta instalare, au fost montate sapte cu cinci panouri.

Derularea efectiva a actiunii are loc cu doi colegi urcati pe acoperisul casei si un coleg care de jos, le urca, pe rand, legate si asigurate de sfoara sculele necesare inceperii instalarii panourilor. In timpul in care nu ii ajuta pe ceilalti colegi, el lucreaza la montarea invertorului si a panoului de transmitere a datelor.

Dupa pregatirea acoperisului, urmeaza montarea efectiva a panourilor. Fiecare panou este legat si asigurat jos si apoi ridicat pe acoperis. Acolo, acesta este montat si abia dupa aceea se ridica urmatorul panou. Experienta echipelor noastre face ca toate acestea sa para usoare, colegii nostri stiu fiecare pas care urmeaza, sunt extrem de organizati astfel ca nu au loc incidente.

Dupa instalarea tuturor celor doisprezece panouri urmeaza cablarea panoului de siguranta si a invertorului. Firele sunt taiate cu precizie chirurgicala, marcate si izolate separat. Sunt urcate apoi pe acoperis unde sunt legate la panourile solare.

In functie de panoul electric de la fiecare locatie, montajul si punerea in functiune poate avea loc in aceeasi zi insa exista situatii in care instalatia electrica veche sau panourile vechi presupun implicarea unei alte echipe responsabila cu inlocuirea panourilor si a contoarelor, lucru care poate intarzia punerea in functiune cu o zi, maxim doua.

La final, dupa ce panourile au fost instalate si puse in functiune, echipa noastra inmaneaza clientului garantia pentru produsele instalate, realizeaza un scurt instructaj si il aigura pe acesta de disponibilitate in cazul aparitiei oricaror probleme. Urmeaza strangerea echipamentului si pregatirea pentru urmatoarea zi si o noua instalare de succes.

Articole pe aceeasi tema

  • Ghidul de finantare al Programulului Electric Up, destinat firmelor care pot deveni producatori de energie fotovoltaica, a fost finalizatGhidul de finantare al Programulului Electric Up, destinat firmelor care pot deveni producatori de energie fotovoltaica, a fost finalizat
  • Marea Provocare: Inca o bursa de energie dar fara baieti desteptiMarea Provocare: Inca o bursa de energie dar fara baieti destepti
  • Un mizilic pentru consumatorii de energie: scumpirea kilowatului cu 10 bani inseamna o incasare suplimentara de aproape 1, 5 miliarde euroUn mizilic pentru consumatorii de energie: scumpirea kilowatului cu 10 bani inseamna o incasare suplimentara de aproape 1, 5 miliarde euro
  • Exclusiv: De ce trebuie sa spunem ca mai avem nevoie de doua reactoare nucleare? (II)Exclusiv: De ce trebuie sa spunem ca mai avem nevoie de doua reactoare nucleare? (II)
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Ambasadorul SUA in Romania, Adrian Zuckerman, a facut o vizita la Portile de Fier

Next Story

Cu un pasa inaintea celorlalte distributii de energie electrica, in domeniul digitalizarii: Enel anunta ca peste un milion de clienti au ales factura electronica

Articole pe aceeasi tema

0

Ghidul de finantare al Programulului Electric Up, destinat firmelor care pot deveni producatori de energie fotovoltaica, a fost finalizat

Posted On 11 noiembrie 2020
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Se face lumina asupra avariei din 8 ianuarie? Transelectrica arata ca este primul incident de acest fel din Europa continentala

Posted On 16 ianuarie 2021

Pe fondul cresterii consumului de energie, Nuclearelectrica a amanat oprirea Unitatii 1 de la Cernavoda

Posted On 16 ianuarie 2021

Iarna arata cat de vulnerabile sunt sistemele energetice mondiale intr-o tranzitie de productia clasica la cea regenerabila

Posted On 15 ianuarie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Va inselati. Dezechilibrele totale pe o...

Posted On 13 ianuarie 2021

Trecerea la decontarea la 15 minute este...

Posted On 13 ianuarie 2021

Pe-asta cu bananele recunosc ca n-am...

Posted On 14 decembrie 2020

Publicitate



PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

O mana nu spala pe alta: ANRE isi pune cenusa-n cap si da posibilitatea consumatorilor de energie sa incheie contracte in piata libera pana la 31 martie

Dumitru Chisalita: Pretul gazelor pe bursa la jumatate, dar majoritatea romanilor platesc aceleasi facturi mari la gaze

Câți bani aruncăm pe fereastră pentru ca nu stim gestiona pierderile de energie?

Peste 90 % din consumatori nu stiu ca se liberalizeaza piata de energie electrica la 1 ianuarie 2021

Ajutorul pentru incalzire a fost majorat la 800 de lei

Video

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

Interviurile Energy-Center.ro - Viorel Tudose, Getica 95: "Din punctul de vedere al energiei produse,Romania este o tara verde" (partea a III-a)

Interviurile Energy-Center.ro – Viorel Tudose, Getica 95: „Etica nu mai exista in piata de energie. S-a ajuns chiar la un jihad in piata” (partea a II-a)

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.