Romgaz contesta raportul Curtii de Conturi din 2015
Producatorul national de gaze Romgaz sustine ca a respectat si a aplicat corect legislatia în vigoare si a contestat în instanta opt puncte din concluziile raportului Curtii de Conturi pe anul 2015, se arata într-o precizare a companiei.
“Referitor la raportul Curtii de Conturi (pe anul 2015 – n. r.), Romgaz considera ca a respectat si aplicat corect prevederile legale în vigoare referitoare la taxe, impozite, redevente si ale contractului colectiv de munca, motiv pentru care a contestat în instanta opt puncte din concluziile raportului, actiunea fiind în desfasurare. Totodata, compania respecta cu strictete legislatia si reglementarile în vigoare si a demonstrat, prin rezultatele obtinute, ca îsi desfasoara activitatea bazându-se pe principii de guvernanta corporativa si afaceri sanatoase, îndeplinindu-si obligatiile asumate, atât fata de personalul propriu, cât si fata de actionari”, spun reprezentantii Romgaz.
Reactia Romgaz vine dupa ce raportul pe 2015 al Curtii de Conturi, publicat marti pe site-ul institutiei, a aratat ca Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) a stabilit în mod incorect pretul de referinta al gazelor naturale, prin urmare redeventele cuvenite bugetului de stat au fost mai mici cu circa 4,6 miliarde de lei.
Cei mai mari producatori de gaze din România sunt Romgaz si OMV Petrom.
“Zacamintele din care a fost extras titei în perioada auditata, cea mai mare parte (peste 85%), au productii mici, de sub 10.000 tone/trimestru, conditii în care cota de redeventa aplicabila este cea minima, de 3,5% din valoarea productiei. Preturile de referinta ale gazelor naturale extrase în România au fost stabilite incorect de catre ANRM în perioada auditata si s-au situat sub preturile de referinta care ar fi rezultat în conditiile aplicarii pct. II din Anexa la Ordinul presedintelui ANRM nr. 98/1998 respectiv ‘ca echivalent valoric si al puterii calorifice pentru un cos de combustibili alternativi, cu cea mai frecventa utilizare în România, cotati pe piata internationala’, cu consecinte în diminuarea cuantumului redeventei cuvenite bugetului de stat cu aproximativ 4,6 miliarde lei”, se arata în sinteza raportului mentionat.