0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Transelectrica continua modernizarea statiilor electrice de transformare in zona Moldovei
Se clatina Nord Stream 2? 18 companii de servicii nu mai lucreaza la proiect
Razvan Nicolescu despre gazele din Marea Neagra: cine va cumpara acolo trebuie sa aiba cel putin 3 miliarde de euro in buzunar
Pace intre Consiliul Concurentei si Hidroelectrica
Nuclearelectrica continua sa creada in investitia la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda
Restart Energy continua investitiile in energie regenerabila: 30 milioane dolari intr-un proiect solar de 45 MW in Salaj
A mai cazut o stea, Rafinaria “Steaua Romana”
Conferința „Instrumentele Consiliului Mondial al Energiei pentru evaluarea tranziției în energie” :România în context european“
Termocentrala Rovinari risca sa se opreasca din lipsa de carbune
Transelectrica a iesit pe profit si in 2020

Rompetrol Rafinare a demarat o noua etapa in ecologizarea batalelor istorice din rafinaria Vega

Posted On 16 iulie 2019
By : Redactia
Comment: 0
Tag: investitii de mediu, reziduri petroliere, Rompetrol Rafinare

Rompetrol Rafinare anunta continuarea programului de remediere si ecologizare a batalelor istorice din cadrul rafinariei Vega Ploiesti si trecerea in etapa cea mai importanta – neutralizarea si eliminarea efectiva a gudroanelor acide si a reziduurilor petroliere. Termenul de finalizare a lucrarilor este prognozat pentru 2022, efortul investitional ridicându-se la câteva zeci de milioane USD.

“Este un proiect important pentru Rompetrol Rafinare si actionarul sau majoritar – KMG International si demonstreaza angajamentul nostru pentru reducerea continua a impactului activitatilor si operatiunilor asupra mediului inconjurator si a sanatatii comunitatilor locale, dar si eforturile pentru alinierea la cele mai exigente prevederi din legislația naționala si europeana in domeniu. Realizarea acestui program complex implica nu doar alocarea unor resurse financiare extraordinare, ci si adoptarea celor mai bune tehnologii disponibile, luarea celor mai riguroase masuri de siguranta si o conlucrare permanenta cu toti cei implicati“ declaraYedil Utekov, directorul general al Rompetrol Rafinare.

Batalele reflecta evolutia industriei de rafinare de peste 160 de ani, gudroanele acide si reziduurile petroliere fiind rezultate si depozitate in proportie covârsitoare in perioada anterioara privatizarii rafinariei Vega Ploiesti (1905-1999).

In momentul privatizarii – 1999, cantitatea de deseuri pe care viitorul actionar urma sa o preia in vederea ecologizarii era estimata la circa 62.000 tone, ulterior constatându-se ca volumul existent in batale este de cel putin 4 ori mai mare. Pâna in prezent, a fost eliminata o cantitate de peste 80.000 tone, costurile aferente ridicându-se la circa 17.4 milioane USD.

Etapa actuala implica doua direcții principale: tratarea gudroanelor si transformarea acestora intr-un deseu solid, care va fi depozitat on site fara pericol pentru sanatate si mediu, precum si valorificarea prin co-incinerare in unitați autorizate (fabrici de ciment). Reziduurile petroliere au proprietați si caracteristici fizico-chimice diferite, cum ar fi nivelul de aciditate sau densitate, diferențele fiind generate de modalitațile de procesare a țițeiului care au fost utilizate in trecut precum si de produsele rafinate obținute.

Pentru protejarea comunitatilor locale din Blejoi si Tântareni, rafinaria a dezvoltat si implementat un program de masuri, prin care se numara crearea unei perdele verzi in jurul batalelor, monitorizarea constanta a pânzei freatice prin intermediul a peste 20 foraje, amplasarea de stații de monitorizare a aerului, montarea de panouri fonoizolante pentru reducerea zgomotului, exhaustoare/„aspiratoare” industriale pentru reținerea prafului si gazelor, stații de desprafuire, precum si de spalare utilaje si autovehicule, dar si utilizarea perdelelor de apa pentru reținerea particulelor.

Operațiunile vor fi monitorizate prin masuratori on-line ale parametrilor de mediu si prin masuratori perimetrale pentru respectarea limitelor maxime de zgomot admise prin lege. In plus, rafinaria va monta in perioada urmatoare un panou electronic de afisaj la limita perimetrului sau, care va oferi in timp real celor interesați principalii parametri de mediu.

Pentru aprovizionarea cu produsele necesare, precum si pentru evacuarea catre punctele autorizate de valorificare a gudroanelor tratate, s-a stabilit o cale de acces dedicata catre DN1B – centura Ploiesti. Traseul a fost ales si agreat impreuna cu autoritațile locale, pentru reducerea impactului asupra zonelor rezidențiale.

In prima faza, traficul zilnic este estimat la circa 5 camioane, acesta urmând sa se modifice, dupa caz, in funcție de volumul si necesarul de produse/materiale. Programul de lucru aprobat pentru desfasurarea operațiunilor de remediere a batalelor este de luni pâna vineri, 10 ore pe zi, cu pauza de o ora.

“Cu sprijinul comunitatilor locale si al autoritatilor de resort ne dorim sa finalizam cu succes acest amplu proiect de mediu – unul dintre cele mai ample de pe teritoriul României. Un criteriu major in  alegerea solutiei tehnologice l-a reprezentat si sustenabilitatea acesteia, compania urmând sa asigure monitorizareazoneisia surselorde apa pe o perioada de 30 de ani de la incheierealucrarilor” adauga Yedil Utekov.

Eliminarea gudroanelor acide istorice nu este singura investitie de mediu in derulare pentru rafinaria Vega. In acest an, Rompetrol Rafinare are in derulare investitii de circa 8 milioane de dolari pentru a mentine rafinaria Vega la cele mai inalte standarde de calitate, de mediu si pentru siguranta angajatilor si a orasului Ploiesti.

Cu o capacitate de prelucrare de circa 400.000 tone/an, unitatea din Ploiesti functioneazain sinergie perfecta cu rafinaria Petromidia Navodari, care ii asigura materiile prime/semifabricate necesare obținerii de produse si soluții speciale (solvenți ecologici, bitum cu destinație speciala, combustibili ecologici pentru incalzire, alte produse dedicate – white – spirit, n-hexan etc).

In prezent, Rompetrol Rafinare opereaza Petromidia Navodari – cea mai mare rafinarie din România si una dintre cele mai moderne si complexe din regiunea Marii Negre, Vega Ploiesti – cea mai longeviva unitate de prelucrare in funcțiune (1905) si singurul producator intern de bitum si hexan, dar si divizia de petrochimie – unicul producator de polimeri.

Compania este deținutain principal de KMG International (54,63%; direct si indirect) si statul român prin Ministerul Energiei (44,69%).

 

Articole pe aceeasi tema

  • Premiera la Rompetrol: incepe productia unui sort special pentru fabricarea mastilor medicale de protectiePremiera la Rompetrol: incepe productia unui sort special pentru fabricarea mastilor medicale de protectie
  • Bulgarii plaseaza Rompetrol Rafinare pe a cincea pozitie in randul companiilor din Europa de sud estBulgarii plaseaza Rompetrol Rafinare pe a cincea pozitie in randul companiilor din Europa de sud est
  • CE Oltenia, un nou pas pentru imbunatatirea conditiilor de mediuCE Oltenia, un nou pas pentru imbunatatirea conditiilor de mediu
  • O solutie digitala in valoare de circa 4 milioane de dolari pregateste Rompetrol Rafinare pentru cea de-a patra revolutie industrial-Industry 4.0O solutie digitala in valoare de circa 4 milioane de dolari pregateste Rompetrol Rafinare pentru cea de-a patra revolutie industrial-Industry 4.0
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Ministerul Energiei se arata cooperant cu Exxon

Next Story

Organizatiile de mediu si autoritatile locale din Valea Jiului cauta solutii pentru tranzitia de la carbune la un alt  model economic

Articole pe aceeasi tema

Premiera la Rompetrol: incepe productia unui sort special pentru fabricarea mastilor medicale de protectie

Posted On 25 august 2020
, By Redactia

Bulgarii plaseaza Rompetrol Rafinare pe a cincea pozitie in randul companiilor din Europa de sud est

Posted On 9 octombrie 2019
, By Redactia
0

CE Oltenia, un nou pas pentru imbunatatirea conditiilor de mediu

Posted On 8 septembrie 2019
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Cum alegem intre un cuptor de coacere pe gaze si unul electric

Posted On 27 februarie 2021

Transelectrica continua modernizarea statiilor electrice de transformare in zona Moldovei

Posted On 27 februarie 2021

Profit pe linie la cele mai performante companii ale statului: Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Romgaz au sfidat pandemia in 2020. Cand vin si investitiile?

Posted On 26 februarie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Transelectrica se întărește și SMART-UL...

Posted On 27 februarie 2021

"Constructia reactoarelor 3 si 4 de la...

Posted On 25 februarie 2021

Romelectro este lider de asociatie,...

Posted On 25 februarie 2021

Publicitate



Cariera in Romania

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Cum alegem intre un cuptor de coacere pe gaze si unul electric

Incep sa apara oportunitati pentru investitii in energie regerabila

Cum arata clasamentul ofertelor de furnizare energie electrica. Primele pozitii conform comparatorului ANRE

Programul Casa Verde Panouri Fotovoltaice se modifica din nou. Acces mai facil la finantare

Cum schimbam furnizorul/ contractul de energie electrica ? Ia atitudine ! Fii informat ! Ai grija ce semnezi ! Nu te lasa pacalit !

Video

Viorel Tudose: Furnizorii de energie trebuie sa lase forta si aroganta la o parte. Consumatorul trebuie respectat

Viorel Tudose, Getica 95: Liberalizarea pietei de energie s-a facut la masa bogatilor, consumatorul nu a fost informat si educat

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.