0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Comisia Europeană propune reducerea cu 15% a folosirii gazelor în Europa până în primăvara viitoare
ANRE: Situatia cerereilor de decontare in perioada noiembrie 2021-martie 2022
Rusia pune la grea incercare economia europeana
Speranta moare ultima: Romania poate supravietui la iarna fara gaze din import ?
Suma totală verificată de ANRE și transmisă Ministerului Energiei spre decontare a depășit 1 miliard de lei
FPPG: Taxonomia nu trebuie sa divizeze tarile europene
Ucraina si Moldova vor realiza primele schimburi comerciale de energie cu reteaua europeana
Noi prevederi cu privire la furnizarea de ultimă instanță a energiei electrice
Pretul gazelor sufoca productia de amoniac de la Azomures
OPCOM a lansat  prima licitatie pentru contractarea energiei electrice de catre clientii finali mari

Scaderea consumului de energie: un ochi rade, altul plange

Posted On 1 octombrie 2014
By : Redactia
Comment: 1

Corelatia dintre cresterea, sau descresterea economica si cresterea, sau descresterea consumului de energie in Romania pare sa nu mai functioneze. Daca in termeni de specialitate s-a vorbit ani de zile despre cuplarea celor doi indicatori, in ziua de azi aceasta paralele devine din ce in ce mai relativa. Paradoxal, scaderea consumului de energie (ne referim aici la toate tipurile de energie) pare a avea si afecte pozitive: o mai buna eficienta, o gestionare mai rationala a rezervelor, sau chiar o reactie pozitiva a consumatorilor in conditiile pietei concurentiale. Numai ca, intensitatea energetica a Romaniei, aflata undeva pe locul trei in Europa, deranjeaza deopotriva producatorii, distribuitorii si furnizorii. Si daca masurile de eficienta energetica vor fi aplicate corect, deranjul respectivilor jucatori va fi si mai mare.

Energy-Center a lansat in dezbatere, in urma cu circa doua luni, problema consumului de energie din Romania, plecand de la datele statistice care arata ca acesta este intr-o scadere aproape liniara indiferent de cresterea sau stagnarea economiei. Putini s-au incumetat sa se lanseze in aceasta dezbatere, pentru simplu motiv ca interesele fiecarei companii sunt diferite de interesele alteia si, in final de cele ale consumatorilor. Problema ramane insa acuta, motiv pentru care, dupa ce noi am aruncat piatra tot mai multi incearca sa o recupereze.

Transelectrica, compania nationala de transport, a realizat cateva studii privind evolutia consumului pana in 2030, iar scenariile la care a ajuns nu sunt deloc promitatoare, daca ne raportam la starea actuala a sistemului energetic national. Pe acest fond, investitiile gigant in reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, in hidrocentrala de la Tarnita -Lapustesti si in alte sisteme de generare a energiei din surse regenerabile par a deveni o povara si nu un avantaj pentru Romania.Si totusi, ignorand orice date economice evidente, guvernul continua sa promoveze aceste proiecte, fara a avea absolut nici o viziune a pietei peste 10 sau 15 ani.

Ca sa ramanem in logica titlului articolului nostru si a afirmatiilor de mai sus va dam un singur exemplu: Centrala electrica de la Brazi, in care Petrom a investit vreo 500 de milioane de euro, se dovedeste in aceasta perioada o adevarata povara pentru cea mai mare companie din Romania. In competitia cu regenerabilele, cu energia hidro si nucleara, cea mai performanta centrala din Romania si din aceasta parte a Europei sta.

In primul trimestru al acestui an, Centrala de la Brazi a produs cu intermitente ceva energie electrica. In al doilea insa, a oprit productia. Si asta in conditiile in care, sa nu uitam,Centrala Petrom beneficiaza de gazul ieftin livrat chiar de catre compania mama. Mai mult decat atat, respectiva centrala are toate atuurile pentru a fi cel mai performant actor in echilibrarea sistemului energetic national. Cum poate rezista in context Complexul Energetic Oltenia sau alte termocentrale vechi, care sunt la mai putin de jumatate din punct de vedere al randamentului fata de centrala Petrom?

De aici ajungem si la intelegerea interventiilor repetate ale statului in piata de energie electrica, in sensul de a tine in viata producatorii de stat nerentabili prin diferite tertipuri. Dar, problema este mult mai complicata. Tendinta de scadere a consumului de energie, inca odata vorbim de toate tipurile de energie, se va accentua in anii ce vin, indiferent daca Romania va avea sau nu crestere economica. Structura economiei romanesti, obligativitatea cresterii eficientei energetice si inclusiv nivelul de suportabilitate al consumatorilor sunt factorii care vor accentua scaderea consumului. Ce facem in aceste conditii? Avem solutii, tine seama strategia energetica de aceasta realitate, are argumente guvernul pentru a incuraja investitorii straini sa isi cheltuie banii pe piata din Romania?

Ca sa va dovedim ca prea putini factori decizionali tin cont de aceste realitati este suficient sa analizam relatia cost de productie, pret si cost pentru consumatori in cazul energiei electrice. Pe piata angro, stie toata lumea, pretul energiei electrice a ajuns la un nivel foarte scazut. In schimb, in piata cu amanuntul pretul energiei a crescut spectaculos. Specialistii spun ca 30-35% din valoarea unei facturi reprezinta costurile de producere, apoi inca pe atat ar insemna costurile de retea (transport ,distributie), iar circa 40% taxele si impozitele. Judecati singuri daca se justifica, in aceste conditii, scaderea consumului.
(va urma)

Articole pe aceeasi tema

  • <!--:ro-->Consiliul Concurentei a castigat procesele legate de trucarea licitatiilor la Transgaz<!--:-->Consiliul Concurentei a castigat procesele legate de trucarea licitatiilor la Transgaz
  • Exclusiv: Interesele si problemele Romaniei in piata de energie electricaExclusiv: Interesele si problemele Romaniei in piata de energie electrica
  • Problema certificatelor verzi, prima bomba lasata in sertarul noului ministru al energieiProblema certificatelor verzi, prima bomba lasata in sertarul noului ministru al energiei
  • Volker Raffel, CEO E.ON Romania:”Este o greşeală să dăm vina pe liberalizarea pieţei pentru creşterea preţurilor”Volker Raffel, CEO E.ON Romania:”Este o greşeală să dăm vina pe liberalizarea pieţei pentru creşterea preţurilor”
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Cat reprezinta daunele EFT din contractul cu Hidroelectrica, fata de profitul pe care l-a avut? How Much of EFT’s Profits Were Damages from Hidroelectrica?

Next Story

S-a incheiat procesul de divizare al ELCEN Bucuresti

One Comment

  1. Nick George 2 octombrie 2014 at 06:56 Reply

    Daca Petrom ar fi investit 500 milioane eur in achizitia Oltchim si modernizarea rafinariei Arpechim pentru petrol greu, astazi am fi avut un oras viu si petrochimie. Dar OMV este o companie cu un actionariat netransparent care prin strategia de a nu rafina decat petrol din productia interna urmareste inchiderea rafinariilor din Romania si satelizarea Romaniei petrolului deja rafinat importat din Rusia SRI doarme…

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Prețul gaor naturale a atins nivelul record de 200 euro/MWh, mult mai repede decât arătau prognozele la începutul verii

Posted On 2 august 2022

Putin joaca sah cu Europa din pozitia nebunului

Posted On 21 iulie 2022

Programul Casa Verde Fotovoltaice a incremenit inca de la lansare

Posted On 20 iulie 2022

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Si redactia si presa in general au prea...

Posted On 21 iulie 2022

Buna ziua, pentru blocurile care au...

Posted On 20 iulie 2022

Da stimabililor este timpul sa trecem a...

Posted On 9 iulie 2022

Publicitate









PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Programul Casa Verde Fotovoltaice a incremenit inca de la lansare

Programul Casa Verde blocat de incompetenta: 45.000 de dosare depuse, probabil 2.000 aprobate

ANRE simplifica procesul de racordare la retelele electrice de interes public

Reciclarea uleiului alimentar uzat. Care sunt pașii de urmat

Cum functioneaza si care sunt beneficiile turbinelor eoliene casnice

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.