0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
O nouă amenajare hidroenergetică a primit avizul de mediu
Rafinăria Vega Ploiești, singurul producător de bitum din România, împlinește  120 de ani
Hidroelectrica demontează un fake news recent: Barajul de la Surduc-Siriu nu se demolează
Dispecerul Energetic Național aniversează 70 de ani
Hidroelectrica anunță că nu limitează accesul sonsumatorilor la serviciile de furniizare
Romgaz schimbă foaia și renunță la cererea de dizolvare a Fundației Greenpeace România
FEL Energy Summit 2025: Tinerii lideri din energie, între tranziție și siguranță energetică
ENGIE la 20 de ani pe piața energetică din România
Aplicație mobilă pentru încărcarea vehiculelor electrice în magazinele Selgros
LED-urile, soluția care poate reduce cererea globală de energie

Schibările climatice trebuie prevenite prin măsuri realiste! 

Posted On 11 aprilie 2023
By : Redactia
Comment: 0

În cadrul Campaniei AEI – ”Reducerea Emisiilor de Metan în mod responsabil”, vom realiza o prezentare a efectului de seră pe care – l poate genera metanul care ajunge în atmosferă. Analiza influenței metanului asupra schimbărilor climatice este o realitate, care trebuie abordată corect și nu heirupist.

Gazele cu efect de seră așa cum sunt ele definite, includ dioxidul de carbon, metanul, protoxidul de azot și alte gaze care se acumulează în atmosferă și creează stratul de reflectare a căldurii care menține Pământul la o temperatură acceptabilă. Aceste gaze formează izolația care menține planeta suficient de caldă pentru a susține viața.

Gazele cu efect de seră[1]:Dioxid de carbon, care este emis ori de câte ori sunt arse materiale precum cărbune, petrol, gaze naturale și alți combustibili fosili bogati în carbon. Deși dioxidul de carbon nu este cel mai puternic gaz cu efect de seră, este cel mai mare contributor la schimbările climatice, deoarece este atât de comun. Metanul este cauzat de descompunerea materiei vegetale și este eliberat din gropile de gunoi, mlaștini, orez. De asemenea animalele și în special rumegătoarele mari (bovinele) eliberează cantități importante de metan. Deși emisiile de metan sunt mai mici decât emisiile de dioxid de carbon, acesta este considerat un gaz cu efect de seră major deoarece fiecare moleculă de metan are potențialul de încălzire globală de 25 de ori mai mare decât o moleculă de dioxid de carbon.Protoxidul de azot este eliberat de bacteriile din sol.

Practicile agricole moderne – prelucrarea solului și cultivarea solului, gestionarea deșeurilor animale și utilizarea îngrășămintelor bogate în azot – contribuie în mod semnificativ la creșterea emisiilor de protoxid de azot. O singură moleculă de protoxid de azot are potențialul de încălzire globală de 298 de ori mai mare decât o moleculă de dioxid de carbon.Hidrofluorocarburi sunt un grup de substanțe chimice industriale folosite în principal pentru răcire și refrigerare , O singură moleculă are potențialul de încălzire globală de 1.430-14.800 ori mai mare decât potențialul de încălzire globală al dioxidului de carbon, Hexafluorura de sulf este utilizat în energia electrotehnică pentru a preveni scurtcircuite și accidente. O singură moleculă are potențialul de încălzire globală de 22.800 ori mai mare decât potențialul de încălzire globală al dioxidului de carbon)  Gazele cu efect de seră sunt compuși stabili din punct de vedere chimic care rămân în atmosferă timp de decenii sau secole. Contrar a ceea ce cred mulți oameni, efectul de seră nu este neapărat rău – dimpotrivă! Este un fenomen natural care permite planetei noastre să mențină condițiile necesare existenței vieții.

Deci, prezența CO₂ sau CH₄ este vitală pentru supraviețuirea noastră. Problema apare atunci când emisiile acestor gaze depășesc nivelurile optime. De zeci de ani, am emis cantități de CO₂ și CH₄ cu mult peste posibilitățile noastre. În plus, nu am stabilit mecanismele necesare pentru eliminarea acestor gaze. Deci, în cele din urmă, aceste emisii în exces provoacă schimbări climatice pe termen lung. Metanul cuprinde doar 0,00018% din atmosfera Pământului[2]. Metanul este unul dintre cei mai mari contributori la încălzirea globală, al doilea doar după CO₂. IPCC sugerează că acest gaz este responsabil pentru între 30 % și 50 % din creșterea temperaturii. De fapt, s-a estimat că metanul, ca gaz cu efect de seră, a dat naștere la o încălzire globală suplimentară de 0,5°C.În 2019, metanul din atmosferă a atins niveluri record – de aproximativ două ori și jumătate mai mult decât cele din era preindustrială. Cu toate acestea, un aspect pozitiv al metanului este că nu rezistă atât de mult în aer ca CO₂. Timpul de rezidență atmosferic al metanului este de aproximativ 9 ani. Timpul de rezidență este timpul mediu necesar pentru ca o moleculă să fie îndepărtată din atmosferă.

În acest caz, fiecare moleculă de metan care intră în atmosferă rămâne acolo timp de 8 ani până când este îndepărtată prin oxidare în dioxid de carbon (CO2) și apă (H2O). Adică, metanul, ca gaz cu efect de seră, provoacă în continuare încălzirea globală, dar dispare în două decenii, în timp ce CO₂ contribuie mai puțin la încălzirea globală și rămâne în atmosferă sute de ani. Conform Enciclopediei Britanice, se crede că o creștere bruscă a concentrației de metan din atmosferă a fost responsabilă pentru un eveniment de încălzire care a crescut temperaturile medii globale cu 4–8 °C pe parcursul a câteva mii de ani în timpul Paleocenului. Acest episod a avut loc în urmă cu aproximativ 55 de milioane de ani, iar creșterea CH4 pare să fi fost legată de o erupție vulcanică masivă. Ca urmare, în atmosferă au fost injectate cantități mari de CH4 gazos. Concentrațiile de metan au variat, de asemenea, într-un interval mai mic (între aproximativ 350 și 800 ppb) în asociere cu ciclurile epocii glaciare din Pleistocen. Nivelurile preindustriale de CH4 în atmosferă au fost de aproximativ 700 ppb, în ​​timp ce nivelurile au depășit 1.867 ppb la sfârșitul anului 2018. (Aceste concentrații sunt cu mult peste nivelurile naturale observate cel puțin în ultimii 650.000 de ani.) Forțarea radiativă netă de către emisiile antropice de CH4 este de aproximativ 0,5 wați pe metru pătrat – sau aproximativ o treime din forțarea radiativă a CO2. Pentru a face față emisiilor de metan, trebuie să știm de unde provine gazul. Există mai multe moduri prin care oamenii de știință pot monitoriza emisiile de pe sol, dar noile tehnologii care utilizează sateliți le permit oamenilor de știință să lucreze la scari mult mai mari. În 2012, în SUA au început o serie de cercetări pentru a identifica mai bine scurgerile și pentru a găsi soluții.

O sinteză a cercetării a constatat că industria de petrol și gaze din SUA emitea cel puțin 13 milioane de tone metrice de metan pe an – cu aproximativ 60% mai mult decât estima Agenția pentru Protecția Mediului la acea vreme. Volumul reprezintă suficient gaz natural pentru a alimenta 10 milioane de locuințe. MethaneSAT este primul satelit din lume dedicat exclusiv urmăririi emisiilor de metan. Senzorii săi pot măsura cu precizie concentrațiile de metan și ratele de emisie și pot urmări emisiile până la origine. Datele pe care le produce vor fi disponibile publicului, gratuit. MethaneSAT este prima misiune spațială finanțată de guvern din Aotearoa Noua Zeelandă.  Conștientizarea importanței reducerii emisiilor de metan în atmosferă, atât prin prisma diminuării efectelor climatice, cât și prin prisma posibilității utilizării metanului atăzi pierdut în procese termice sau industriale, este un deziderat care trebuie să fie operaționalizat prin activități concrete. Important este că acest proces, modelat prin impuneri de obligații legislative să fie realizat astfel încât să nu afecteze social și mai ales securitar societatea.

 

[1] https://climatechange.lta.org/get-started/learn/co2-methane-greenhouse-effect/

[2] https://www.sciencelearn.org.nz/resources/3132-methane-a-greenhouse-gas

 

Despre autor
  • google-share
Previous Story

Asteptam ca orbii sa ne spuna organizatiile de mediu sau regulamentele europene ce sa facem cu sistemul energetic national?

Next Story

Un nou Regulament european ameninta cu inchiderea sondelor de gaze, dupa ce am inchis minele de carbune. Romania nu are nimic de obiectat

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cautare

RECENT

POPULAR

COMMENTS

O nouă amenajare hidroenergetică a primit avizul de mediu

Posted On 17 iunie 2025

Hidroelectrica, la un pas să bulverseze piața de energie

Posted On 17 iunie 2025

Rafinăria Vega Ploiești, singurul producător de bitum din România, împlinește  120 de ani

Posted On 16 iunie 2025

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Exista un film bazat pe date reale,...

Posted On 1 mai 2025

Dear Sir/Madam, I recently came...

Posted On 24 februarie 2025

Cea mai proasta si nerentabila solutie....

Posted On 7 ianuarie 2025

Publicitate

banner

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Cum învățăm rapid să consumăm energie mai eficient?

Peste 100.000 de baterii, de 200 milioane euro, pot fi instalate în 2025 în sectorul rezidențial

Termenul de depunere a dosarelor pentru voucherele destinate reabilitării locuințelor și instalării panourilor solare a fost prelungit

Panourile fotovoltaice pot fi reciclate prin reutilizarea a 85% din materiale

Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023 prelungit cu șase luni

Video

Speech Viorel Tudose - Getica 95

Gala Energy-Center.ro, 2025: Pariem pe valoarea tinerilor energeticieni!

Gala aniversara "13 ani de Energy Center" - Decernarea premiilor

Viitorii energeticieni premiati la Gala Energy-Center

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.