Se complica si mai mult lucrurile in problema asigurarii cu caldura a Capitalei pe timp de iarna
Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat zilele trecute ca Primaria Municipiului Bucuresti va trebui sa ceara avizul Comisiei Europene pentru subventiile pe care le acorda catre RADET, insa acest lucru nu va afecta nici alimentarea cu caldura a Capitalei, nici pretul platit de consumatori.Surprinzatoare revelatia domnului Chiritoiu, in conditiile in care subventiile Primariei pentru termoficarea din Bucuresti curg (pe hartie) de cativa ani incoace si reprezinta peste o treime din bugetul general al Capitalei, dupa cum declarau primarii de pana acum. Mai mult, nu numai Radet beneficiaza de subventii de la Primarie, ci si Elcen, prin alte mecanisme numai de noi stiute. In cazul in care termoficarea da insa chix in Bucuresti, s-ar putea ca si cei de la Comisia Europeana sa se prinda de faptul ca au fost mintiti ani de zile de autoritatile de la Bucuresti.
“Am informat Primaria Capitalei de cateva ori in anii trecuti ca, in momentul cand acorda ajutoare de stat pentru servicii de interes economic general de peste un anumit nivel, de 15 milioane de euro pe an, acestea trebuie notificate Comisiei Europene. Aceasta este obligatia legala. Sub 15 milioane poti decide tu, pe plan national, iar peste aceasta suma esti obligat sa obtii acordul Comisiei Europene. Noi banuim ca, in cazul RADET, acest plafon este depasit si ca va fi necesara o notificare a Comisiei Europene”, a spus Chiritoiu. Nu ar trebui sa banuim, caci asta este realitatea.
Si mai interesant este faptul ca domnul Bogdan Vhiritoiu tine sa precizeze ca acest lucru nu va impiedica furnizarea de caldura si apa calda in Capitala si nu va afecta preturile pe care le platesc consumatorii. Pai, daca Primaria Capitalei se va indura totusi sa-si achite subventia promisa, dar Comisia Europeana nu va accepta intreg ajutorul solicitat, cum vom avea caldura si mai ales cum vor ramane pretul gigacaloriei nemodificat? “Comisia Europeana nu va veni sa intrerupa caldura, dar va verifica daca aceste subventii sunt la un nivel rezonabil. Evident ca este obligatia administratiei publice sa asigure incalzirea orasului, este normal sa plateasca statul o subventie pentru acest lucru, dar, in acelasi timp, trebuie sa ne asiguram ca aceasta subventie nu este excesiva. Asta va face Comisia Europeana”, a sustinut Chiritoiu.Corect, Comisia Europeana nu va inchide caldura, dar o va inchide Elcen daca nu-si va incasa banii promisi, astfel incat sa-si poata plati la randul lui furnizorii de gaze si de alte produse. Din aceasta dilema nu putem iesi.
Regia Autonoma pentru Distributia Energiei Termice (RADET) are datorii de circa 3,6 miliarde de lei catre Electrocentrale Bucuresti (ELCEN), producatorul de caldura si apa calda pentru Capitala. Din cauza acestor datorii acumulate de RADET, ELCEN a acumulat la randul sau debite in valoare de aproximativ 1,8 miliarde de lei.
In urma cu doua saptamani ELCEN a anuntat ca aproape jumatate din locuitorii Capitalei risca sa ramana fara apa calda in perioada urmatoare, dupa ce Distrigaz a decis limitarea debitului de gaze naturale, din cauza unei sume restante de 147,2 milioane de lei.
La inceputul acestei saptamani, primarul general al Bucurestiului, Gabriela Firea, a declarat ca Primaria Capitalei va face, in urmatoarele zile, o plata de 13 milioane de lei catre RADET, iar 60% din aceasta suma va merge catre ELCEN. “Impreuna cu domnul ministru am stabilit ce avem de facut in continuare si anume: sa fie asigurat un cash flow pentru ELCEN, prin faptul ca Primaria Capitalei, asa cum a facut si in cele doua luni si jumatate de cand sunt primar general, va plati la zi subventia legala aferenta. In aceste zile se face o plata de 13 milioane de lei de la Primaria Capitalei catre RADET, iar din contul RADET, prin ridicarea popririi garantata de domnul ministru: 30% va ramane pentru RADET, care va plati salariile si reparatiile curente; 60% va merge catre ELCEN pentru a se indestula si a acoperi parte din datoria eligibila; 10% — alte datorii. Aceasta este structura contului escrow care e acum poprit in urma unei hotarari judecatoresti, dar care nu este opozabila Primariei Capitalei, ci doar RADET-ului”, a spus edilul general.
La randul sau, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a dat asigurari bucurestenilor ca nu se va ajunge in situatia intreruperii in alimentarea cu energie termica.
Va veni si vremea in care administratorii energiei din Romania vor intelege ca JEFUIREA CONSUMATORILOR IESE LA LUMINA IN TIMP. Va veni si vremea in care dvs… administratorul publicatiei … veti da in public datele si analizele care pun capat jefuirii populatiei, date pe care vi le-am transmis . VA TREBUIE DOAR CURAJ !!! va rog sa retineti ca mare parte din cei care administreaza energia nu sunt hoti .. sunt doar diletanti in branse , unii chiar bine intentionati. TERMOFICAREA BUCURESTIULUI ORI VA SPARGE BUBA TERMOFICARII SI O VA REPUNE IN DREPTURI ORI VA TRECE PESTE CADAVRUL POLITIC CE VA RAMANE DIN GABRIELA FIREA . Observati cum bate pe la toate usile si cum i se trantesc in nas???