Se incurca itele in procesul pe care statul, prin SAPE, se judeca cu Enel la Curtea Internationala de Arbitraj
Statul roman, prin Societatea de Administrare a Participatiilor in Energie (SAPE), desprinsa din Electrica SA si controlata integral de ministerul de resort, nu a avut succes in ultimul litigiu cu grupul italian Enel, judecat la Curtea Internationala de Arbitraj de pe langa Camera de Comert Internationala (ICC) de la Paris, pretentiile sale la dividende nefiind confirmate de instanta, au declarat, pentru Profit.ro, surse la curent cu speta. Litigiul a fost initiat in urma cu 3 ani.
Contactata de Profit.ro, SAPE a transmis doar ca “in ce priveste solutia din dosarele arbitrale, conform reglementarilor procedurale ICC Paris, partile pot opta in consens pentru nepublicarea acestora”, nedorind astfel sa raspunda.
Arbitrajul finalizat recent prin respingerea pretentiilor SAPE a facut parte din seria de litigii deschise de Romania impotriva Enel in urma privatizarii fostei companii de stat Electrica Muntenia Sud. Initial, in 2016, SAPE a cerut Enel la ICC Paris daune-interese compensatorii egale cu valoarea dividendelor care, potrivit reclamantei, ar fi trebuit sa fie distribuite Electrica SA pentru anul 2012 de catre urmasele Electrica Muntenia Sud, distribuitorul de energie Enel Distributie Muntenia (actualmente E-Distributie Muntenia) si furnizorul Enel Energie Muntenia, in conformitate cu prevederile contractului de privatizare, respectiv peste 45 milioane lei plus dobanzi penalizatoare. Ulterior, in 2017, SAPE si-a reformulat pretentiile si a cerut Enel si profitul distribuibil al E-Distributie Muntenia si Enel Energie Muntenia pentru anii financiari 2013, 2014, 2015, 2016, adica in total peste 518 milioane lei.
Potrivit contractului de privatizare a Electrica Muntenia Sud, Enel avea obligatia sa cumpere, pana la finalul anului 2012, cote de cate 13,57% din participatiile ramase in posesia statului roman la Enel Distributie Muntenia si Enel Energie Muntenia, dupa privatizarea initiala, in contract fiind stipulata si formula de calcul al pretului de vanzare. Numai ca Enel nu a facut acest lucru, inclusiv ca urmare a unui dezacord cu statul privind pretul de achizitie. In consecinta, Romania a initiat in 2014 primul litigiu cu Enel la ICC Paris, prin care a cerut daune de 521 milioane euro, adica pretul care, in opinia SAPE, ar fi trebuit achitat de italieni pe participatiile mentionate, plus dobanzi. Curtea de la Paris a stabilit ca, in conformitate cu contractul de privatizare si cu legislatia in vigoare, pretul corect de preluare al actiunilor respective era de 401 milioane euro, compania de stat incasand suma respectiva de la Enel in anul respectiv pentru detinerile de cate 13,57% de la cele doua subsidiare romanesti ale grupului italian. Al doilea litigiu, cel referitor la dividende, a fost finalizat prin respingerea pretentiilor SAPE de catre Curtea de Arbitraj.