Se poate si in Romania:Primul parc fotovoltaic auditat pentru grija fata de natura s-a dezvoltat in judetul Covasna
Un parc fotovoltaic din Reci, Judetul Covasna, este prima unitate de productie auditata din punct de vedere al conservarii naturii.
Coalitia Natura 2000 a testat conditiile in care producatorii de energie verde au grija de natura. Primul audit pentru evaluarea criteriilor de protectie a mediului a avut loc recent la un parc fotovoltaic din localitatea Reci, judetul Covasna. Expertii in evaluari de mediu s-au deplasat pe teren si au verificat daca amplasarea parcului, modul de construire, dar si utilizarea lui nu au impact asupra naturii.
„Concurenta pe piata energiei verzi devine tot mai acerba, pe fondul cresterii tintelor Comisiei Europene. In acest context, am fost placut surprinsi sa intalnim producatori de energie care dezvolta proiecte luand in calcul nu doar profitul, ci grija pentru natura. Un astfel de antreprenor ne-a permis accesul in parcul fotovoltaic dezvoltat in Judetul Covasna si s-a lasat auditat de catre experti pentru a arata ca este un manager responsabil”, a declarat Liviu Cioineag, directorul executiv al Coalitia Natura 2000, principala federatie implicata in conservarea biodiversitatii in arii protejate.
Producerea energiei verzi poate avea un impact considerabil asupra animalelor, solului si plantelor. Auditorul a verificat daca amplasarea parcului nu se afla in interiorul sau apropierea ariilor protejate, daca nu reprezinta o bariera pentru deplasarea carnivorelor sau erbivorelor, sau daca nu otraveste solul cu ierbicide.
„Parcul este format din doua terenuri, ingradite, care au un culoar de trecere pentru vietuitoarele din zona, neafectand astfel rutele de deplasare ale acestora pentru hranireşireproducere. Pentru ca este situat pe un fost teren agricol, nu afecteaza cu absolut nimic natura din zona, din contra, primeste vizitatori precum caprioare, mistreti, cartite, soareci de camp etc, care nu sunt afectati de prezenta panourilor solare. Mai mult decat atat, tehnica utilizata pentru monitorizarea si intretinerea parcului este de ultima generatie si nu face necesara prezenta omului in parc. Toaletarea ierbii se face ecologic, cu ajutorul oilor”, a declarat dr. Marius Nistorescu, directorul executiv EPC –Consultanta de mediu.
Grija fata de mediul natural a fost unul dintrecriterii atunci cand parcul a fost proiectat. „Respectul pentru natura este un aspect deosebit de important pentru investitor, aspect care nu trebuie neglijat in favoarea producerii de cat mai multa energie, cu orice pret, fara a conta consecintele. Compania Alpin Solar este constienta de impactul asupra mediului pe care il poate avea amplasarea si functionarea unei unitatii de productie de energie, chiar si verde, incercand sa adopte continuu masuri potrivite si eficiente in vederea conservarii biodiversitatii si a protejarii mediului”, a declarat ing. Dan Munteanu, director tehnic Alpin Solar.
In urma auditarii parcului expertii autorizati au concluzionat ca unitatea de productie a fost construita si functioneaza cu respectarea legilor in vigoare precum si cu respectarea criteriilor de biodiversitate aplicabile domeniului fotovoltaic.
Verificarea unitatilor de producere a energiei din surse regenerabile s-a realizat in baza unui model de standarde de management responsabil, dezvoltat de Federatia Coalitia Natura 2000 Romania, in cadrul proiectului „Certificate verzi numai pentru investitii verzi”, finantat de Fondul de Inovare Civica, prin Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile.