Securitatea nucleara si protectia impotriva radiatiilor ionizante, prioritati pentru Comisia Nationala de Control a Activitatilor Nucleare
Comisia Nationala de Control a Activitatilor Nucleare (CNCAN) a demarat proiectul „Imbunatatirea securitatii si sigurantei nucleare in Romania – Cresterea rezilientei la dezastre si a pregatirii pentru raspunsul la evenimentele nucleare si radiologice”, finantat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021. Pana acum, Romania a avut parte de foarte putine evenimente radiologice, generate de interesul pentru metalul din care erau confectionate containerele unde erau depozitate sursele radioactive, si asa epuizate, scrie Focus Energetic.
Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021 asigura 3,5 milioane de euro pentru derularea proiectului „Imbunatatirea securitatii si sigurantei nucleare in Romania – Cresterea rezilientei la dezastre si a pregatirii pentru raspunsul la evenimentele nucleare si radiologice”, ce se desfasoara pe durata a 48 de luni. Proiectul, lansat joi, la Bucuresti, reprezinta o continuare a celui anterior „Proiect de excelenta regionala pentru intarirea capacitatii de reglementare in domeniul sigurantei nucleare si radiologice si al pregatirii si reactiei la situatii de urgenta in Romania”, finantat prin Mecanismului Financiar Norvegian 2009-2014.
Proiectul va fi implementat de catre CNCAN, in calitate de promotor de proiect, alaturi de partenerii nationali, Jandarmeria, Politia de Frontiera, Politia Romana, Aviatia Romana, si cu sprijin din partea parteneurlui donor al proiectului, Autoritatea Norvegiana pentru Securitate Nucleara, si al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica de la Viena (AIEA).
Principalii beneficiari sunt autoritatile nationale, titularii de autorizatie din sectorul nuclear si publicul. Scopul acestui proiect consta in imbunatatirea capabilitatilor nationale in prevenirea actelor teroriste si a accidentelor in domeniul nuclear si radiologic. Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN), autoritatea de reglementare nucleara din Romania, va fi principalul beneficiar, impreuna cu alte entitati cu responsabilitati relevante in acest domeniu .
Proiect pentru vremuri noi
„Proiectul este foarte important pentru ca vom putea realiza alinierea cadrului national si a practicilor de reglementare la cele mai recente standarde internationale si a legislatiei Uniunii Europene in domeniul securitatii nucleare si protectiei impotriva radiatiilor ionizante”, a declarat Rodin Traicu, presedintele CNCAN, la conferinta de deschidere a proiectului. Proiectul va asigura punerea in aplicare a unor recomandari primite de la misiunile internationale derulate in Romania pe tema securitatii nucleare, detectiei si raspunsului in cazul evenimentelor care implica materiale nucleare si radioactive care nu sunt supuse controlului de reglementare, securitatiii cibernetice in cazul instalatiilor nucleare si al pregatirii si interventiei in caz de urgenta; implementarea mai multor activitati din planul national de actiune asociat cu Strategia Nationala de Securitate si Siguranta Nucleara; punerea in aplicare a noilor responsabilitati in gestionarea situatiilor nucleare de urgenta pe care CNCAN le are, precum si imbunatatirea pregatirii si raspunsului in caz de urgenta prin punerea in aplicare a lectiilor invatate.
„Importanta proiectului este mare, ca dovada ca doi sefi de sectie de la Agentia Internationala pentru Energie Atomica de la Viena au venit la Bucuresti”, a spus presedintele CNCAN, care a precizat ca rezultatele proiectului nostru vor fi utilizate la nivel international.
„La nivel international, industria e la momentul in care trebuie sa se reformeze. Functionam intr-o lume in care amenintarile clasice se transforma in unele hibride”, a atras atentia Cosmin Ghita, directorul general al Societatii Nationale Nuclearelectrica.
Fierul vechi mai pretios ca o sursa radioactiva
Romania nu a avut parte de evenimente radiologice in adevaratul sens al cuvantului, singurele inregistrate avand alte conotatii.
„La noi, astfel de evenimente s-au produs din alte motive, care nu au vizat sursele radioactive. Au fost furturi de fier”, a spus Traicu.
Seful CNCAN a amintit de un eveniment din 1983, cand, de la Energomontaj, s-a furat un container cu o sursa. Hotul a crezut ca este inox materialul din care era confectionat containerul in care era depozitata sursa. „Vroia sa faca un sifon mai mare, la mare moda in acea perioada”, a spus Traicu.
Celalalt se refera tot la un furt de fier vechi, petrecut in 2017, in localitatea Vladimirescu, judetul Arad. Atunci, doi indivizi au furat doua containere cu material slab radioactiv, ca sa le vanda la fier vechi. „Au fost retinuti cei doi, dar nu au putut fi dusi in arest, pentru ca ceilalti detinuti au protestat, ca or sa fie iradiati”, a spus seful CNCAN. Situatia s-a internationalizat; containerele fusesera aruncate in Mures, care se varsa in Tisa, ce trece prin Ungaria. In cele din urma, nu s-a intamplat nimic, pentru ca sursele furate odata cu containerele vizate nu depaseau nivelul natural de radioactivitate.