Seini, primul oras din Romania care isi produce energia din dejectii animaliere
Orasul Seini din Maramures este primul din tara care isi produce energia electrica pentru iluminatul public in regie proprie, folosind dejectii animaliere. Pe langa energia electrica, in urma procesului de fermentatie a gunoiului rezulta alte doua componente, energie termica si ingrasamant bio.
Autoritatile locale din orasul Seini au reusit sa asigure curentul electric, pentru iluminatul public din intreaga localitate, construind o instalatie de biogaz. Aceasta transforma deseurile in electricitate, rezolvand totodata si problema poluarii din zona.
Gunoiul provenit de la fermele zootehnice si din gospodariile oamenilor a afectat terenurile agricole. Sprijinite de Ministerul Mediului, prin Banca Mondiala, autoritatile locale din Seini au investit peste 2 milioane de euro intr-o instalatie de biogaz.
Printr-un proces de ”digestie anaeroba” intr-un container ermetic, bacteriile descompun deseurile in metan, azot si dioxid de carbon. Instalatia capteaza si caldura, producand, simultan, si electricitate. Resturile ramase reprezinta ingrasamant bio.
Factura pe care primaria o platea lunar era de peste 40.000 de lei. In plus, dispar si cheltuielile legate de depozitarea tonelor de deseuri. Mai mult, proprietarii de ferme din zona sunt deosebit de incantati deoarece au rezolvat problema gunoiului si primesc, in schimbul lui, ingrasamant bio.