Semnal de alarma: renunta Exxon la licenta de exploatare a gazelor din Marea Neagra?
Reprezentantii companiei americane ExxonMobil au transmis vineri premierului Viorica Dancila si sefului Agentiei pentru Resurse Minerale (ANRM) ca vor sa dea acces altor companii la datele din proiectul de exploatare a gazelor din Marea Neagra in vederea unei vânzari a licentei, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale si din industria petroliera.
- Pâna la ora publicarii articolului, reprezentantii guvernului nu au oferit detalii despre intâlnire, iar reprezentantii ExxonMobil au transmis ca nu comenteaza aceste informatii.
Anuntul a fost facut vineri intr-o sedinta la Guvern de Richard Tasker, country-managerul local al ExxonMobil, potrivit surselor G4Media.ro.
Primele companii interesate de o eventuala preluare a licentei ExxonMobil ar fi OMV si fondul de investitii Carlyle, care are deja o investitie in Marea Neagra prin intermediul companiei Black Sea Oil & Gas.
Reamintim ca ExxonMobil are o licenta pentru gazele din perimetrul de mare adâncime Neptun Deep din Marea Neagra, alaturi de OMV Petrom. ExxonMobil a investit deja in lucrarile de explorare din România circa 700 de milioane de dolari, potrivit surselor G4Media.ro.
ExxonMobile a fost considerata o investitie americana strategica in România, dat fiind ca era pozitionata in Marea Neagra, devenita epicentrul unor dispute politice intre Rusia si statele riverane membre NATO, dupa anexarea ilegala a Crimeei.
Eventuala plecare a companiei americane din România vine pe fondul sicanelor din ultimii doi ani si jumatate din partea guvernului si a majoritatii PSD-ALDE. In primul rând, legea offshore, care stabileste regimul fiscal si pe cel al avizelor necesare inceperii proiectului, a fost modificata in ultimul moment de Liviu Dragnea, fostul sef al PSD, astfel incât a impus o serie de prevederi fiscale considerate nefavorabile. Ulterior, OUG 114 din decembrie 2018 a adus noi schimbari radicale pe piata petrolului si gazelor.
In plus, ExxonMobil a descoperit in ultima perioada zacaminte uriase de hidrocarburi in alte zone, printre care si Cipru – unde rezerva de gaze din perimetrul Glaucus e de trei ori mai mare decât cea din Marea Neagra.