0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Transelectrica continua modernizarea statiilor electrice de transformare in zona Moldovei
Se clatina Nord Stream 2? 18 companii de servicii nu mai lucreaza la proiect
Razvan Nicolescu despre gazele din Marea Neagra: cine va cumpara acolo trebuie sa aiba cel putin 3 miliarde de euro in buzunar
Pace intre Consiliul Concurentei si Hidroelectrica
Nuclearelectrica continua sa creada in investitia la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda
Restart Energy continua investitiile in energie regenerabila: 30 milioane dolari intr-un proiect solar de 45 MW in Salaj
A mai cazut o stea, Rafinaria “Steaua Romana”
Conferința „Instrumentele Consiliului Mondial al Energiei pentru evaluarea tranziției în energie” :România în context european“
Termocentrala Rovinari risca sa se opreasca din lipsa de carbune
Transelectrica a iesit pe profit si in 2020

Senatul da peste cap modificarile aduse legii gazelor la Comisia pentru Industrii din Camera Deputatilor

Posted On 23 mai 2018
By : Redactia
Comment: 1
Tag: BRM, Comisia pentru Industrii Camera Deputatilor, gaze naturale, infrigment, legea gazelor, OG 64/2016, OPCOM, tranzactionarea gazelor pe bursa

Ordonanta 64/2016, care a amanat infrigmentul cu care ne ameninta deja Comisia Europeana si care ar urma sa aduca modificari esentiale la legea energiei si gazelor, ar putea avea la sfarsitul dezbaterilor din Parlament elemente surprinzatoare fata de forma agreata initial de Comisia pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor. Initial, OG 64 OUG 64 privind modificarea legii gazelor, a primit avizele de la toate comisiile din Senat si Camera Deputatilor, in forma aprobata de Guvern, a fost luata ulterior la puricat de catre Comisia pentru Industrii care a dezbatut pe marginea modificarilor ce urmau a fi adus aproape un an de zile. Si apoi lucrurile s-au impotmolit, presiunile din partea actorilor din piata de gaze fiind extrem de mari in toata aceasta perioada. Iulian Iancu, presedintele Comisiei a avut cateva interventii care au starnit inclusiv opozitia celor de la Bruxelles si amenintarea cu un nou infrigment.

De principiu, marile nemultumiri au fost legate de obligativitatea tranzactionarii pe bursa a intregii cantitati de gaze destinata consumului si ramanerea in piata a unui singur operator (OPCOM) (ulterior s-a discutat despre o cota de 70%), respectiv eliminarea de la organizarea de tranzactii a Bursei Romane de Marfuri, practic singura platforma pe care in momentul de fata se tranzactioneaza gaze. Nu sunt singurele probleme aparute si publicatia Energy-Center a subliniat in nenumarate randuri alte elemente care ar urma sa distorsioneze piata concurnetiala cu atat mai mult cu cat aceasta este deja o piata liberalizata.

Asa cum spuneam insa, OG 64 s-a blocat de cateva luni si a ajuns inclusiv pe masa presedintelui Johannis. Intre timp insa, Senatul pare sa treaca peste toata polemica iscata de modificarile aduse la Comisia pentru Industrii si ia taurul de coarne. Astfel, cele doua elemente mentionate mai sus au fost modificate in asa fel incat sa impace si operatorii de gaze de la Marea Neagra, dar si Bursa Romana de Marfuri. Concret, Senatul a modificat Legea energiei si gazelor naturale prin instituirea unui procent obligatoriu anual de vanzare angro de gaze naturale pe pietele centralizate de profil de 50%, fata de 70%, cat voia Camera Deputatilor. In plus, senatorii au renuntat la ideea comisiei de Industrii a Camerei de a conferi OPCOM, companie controlata de Transelectrica, statutul de operator unic al pietelor centralizate de gaze naturale, in conditiile in care, in prezent, toate tranzactiile cu gaze incheiate prin licitatii deschise au loc la Bursa Romana de Marfuri, scrie Profit.ro.

In consecinta, a ramas ca deputatii din comisia de Industrii sa elaboreze un nou raport de adoptare a OUG nr. 64/2016, lucru care nu s-a intamplat pana in prezent. Intre timp, colegii lor din comisiile de Energie si Industrii de la Senat au decis sa modifice prevederile cu privire la piata de gaze naturale din Legea energiei prin intermediul unui alt proiect de act normativ. Modificarile au fost avizate marti in plenul Senatului.

Este vorba de un draft de lege depus la Senat in decembrie anul trecut de catre mai multi parlamentari PSD, a carui prevedere principala este ca Transgaz, operatorul sistemului national de transport al gazelor naturale, precum si operatorii sistemelor locale de distributie vor fi obligati sa racordeze la sistemele respective toate persoaneje juridice si fizice care solicita acest lucru si sa finanteze din venituri proprii toate lucrarile necesare in acest scop, in caz contrar riscand amenzi de pana la 5% din cifra de afaceri si ulterior excluderea de la procedurile de atribuire de noi licente in domeniu.

In documentul adoptat in plenul Senatului a fost introdus ca amendament prevederea potrivit careia “incepand cu data de 1 ianuarie 2019, toti participantii la piata de gaze naturale, in masura in care contracteaza vanzarea de gaze naturale, intr-un an calendaristic, au obligatia sa incheie, in acel an calendaristic, contracte pe pietele centralizate angro, transparent si nediscriminatoriu, in conformitate cu reglementarile emise de ANRE, pentru vanzarea unei cantitati minime de gaze naturale care nu poate fi mai mica decat cea reprezentata de o cota procentuala de 50%, din cantitatea de gaze naturale pentru care incheie contracte de vanzare – cumparare, in anul calendaristic respectiv, in calitate de vanzator“.

Potrivit sursei citate, cota procentuala respectiva ar urma sa fie majorata de Guvern, anual, la propunerea ministerului de resort, care are obligatia sa monitorizeze evolutia pietei angro de gaze naturale din Romania, pana cel tarziu in data de 31 martie a fiecarui an calendaristic anterior anului calendaristic pentru care se instituie obligatia de tranzactionare pe piata centralizata angro a cantitatilor minime de gaze naturale.

Senatul a introdus in raport si amendamentele avute in vedere initial de comisia de Industrie de la Camera prin care producatorul de energie Electrocentrale Bucuresti (ELCEN), furnizorul de agent termic al RADET, ar putea capata posibilitatea legala de a se alimenta cu gaze naturale prin racordare directa la sistemul national de transport al operatorului de profil Trangaz si de a economisi in acest fel banii pe care ii plateste in prezent operatorului retelei de distributie a gazelor din Capitala, Distrigaz Sud Retele, companie controlata de subsidiara locala a grupului francez Engie. Luna trecuta, Bursa Romana de Marfuri (BRM) estima ca circa 90 TWh de gaze naturale vor fi tranzactionate pe bursa in acest an, adica 75% din consumul la nivel national.

 

 

Articole pe aceeasi tema

  • In sfarsit, pe piata concurentiala de gaze naturale vor aparea si tranzactiile SpotIn sfarsit, pe piata concurentiala de gaze naturale vor aparea si tranzactiile Spot
  • Pretul Gazelor, Buletin trimestrial: „Sfarsitul erei gazelor ieftine”Pretul Gazelor, Buletin trimestrial: „Sfarsitul erei gazelor ieftine”
  • ANRE, independenta decizional dar sub control parlamentar, nu este de acord cu existenta unei singure platforme de tranzactionare a gazelorANRE, independenta decizional dar sub control parlamentar, nu este de acord cu existenta unei singure platforme de tranzactionare a gazelor
  • Cum vede Agentia europeana de reglementare in energie modificarile aduse legii energiei electrice si gazelor naturale din RomaniaCum vede Agentia europeana de reglementare in energie modificarile aduse legii energiei electrice si gazelor naturale din Romania
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Aproape jumatate dintre romani considera telefonul mobil al partenerului principalul dusman al relatiei

Next Story

E-Distributie Muntenia continua investitiile in reteaua de distributie a Capitalei

Articole pe aceeasi tema

0

Comisia Europeana arunca o noua povara pe industria energetica din Romania: emisiile de metan

Posted On 11 februarie 2021
, By Redactia

Peste doua zile se trece la decontarea la 15 minute pe piata intrazilnica

Posted On 8 februarie 2021
, By Redactia
0

Tranzactionarea la 15 minute functioneaza bine pe OPCOM. Sa vedem daca asa va fi si in realitate in piata intrazilnica

Posted On 1 februarie 2021
, By Redactia

One Comment

  1. pandele 26 mai 2018 at 12:01 Reply

    Pai da, cartitza fesebista Iulian iancu si-a facut datoria, a imbarligat cat a putut, dar unii pesedishti normali vad asta si se desolidarizeaza de prostiile lui….

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Cum alegem intre un cuptor de coacere pe gaze si unul electric

Posted On 27 februarie 2021

Transelectrica continua modernizarea statiilor electrice de transformare in zona Moldovei

Posted On 27 februarie 2021

Profit pe linie la cele mai performante companii ale statului: Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Romgaz au sfidat pandemia in 2020. Cand vin si investitiile?

Posted On 26 februarie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Transelectrica se întărește și SMART-UL...

Posted On 27 februarie 2021

"Constructia reactoarelor 3 si 4 de la...

Posted On 25 februarie 2021

Romelectro este lider de asociatie,...

Posted On 25 februarie 2021

Publicitate



Cariera in Romania

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Cum alegem intre un cuptor de coacere pe gaze si unul electric

Incep sa apara oportunitati pentru investitii in energie regerabila

Cum arata clasamentul ofertelor de furnizare energie electrica. Primele pozitii conform comparatorului ANRE

Programul Casa Verde Panouri Fotovoltaice se modifica din nou. Acces mai facil la finantare

Cum schimbam furnizorul/ contractul de energie electrica ? Ia atitudine ! Fii informat ! Ai grija ce semnezi ! Nu te lasa pacalit !

Video

Viorel Tudose: Furnizorii de energie trebuie sa lase forta si aroganta la o parte. Consumatorul trebuie respectat

Viorel Tudose, Getica 95: Liberalizarea pietei de energie s-a facut la masa bogatilor, consumatorul nu a fost informat si educat

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.