Si fara curent si cu banii luati. Pierderile cauzate de vremea rea ar putea fi achitate de catre consumatori
Avariile la reteaua de distributie electrica din zona Moldovei, cauzate de vreme rea de la sfarsitul saptamanii trecute ar putea fi suportate de catre consumatori, adica exact cei care au ramas fara alimentare cateva zile la rand. Cu alte cuvinte, cele cateva milioane de lei (inca nu se stie cat) ar putea fi introduse defalcat in facturile finale, astfel incat companiile de distributie sa-si recupereze integral pierderile suferite de avaria retelelor. Exista o singura conditie, respectiv aceea de a fi declarata situatia de forta majora. Legal, asa este. Numai ca, din multe alte puncte de vedere lucrurile stau altfel. Nici o companie din alt domeniu de activitate, daca inregistreaza pagube din cauza conditiilor meteorologice nu-si permite sa pune in carca beneficiarilor produselor ei costurile interventiilor de reparatii. In domeniul energetic iata ca se poate.
Costurile companiilor de distributie a energiei provocate de conditiile meteo extreme, precum cele de la finele saptamanii trecute, pot fi recunoscute in tarifele finale de anul viitor in cazul in care va fi declarata situatie de forta majora, a declarat presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrilet.
Intrebat daca ANRE trebuie sa recunoasca aceste costuri in factura finala, Havrilet a raspuns: “Depinde de situatie. Daca a fost declarata situatie de forta majora, ANRE poate sa faca acest lucru”. Potrivit presedintelui ANRE, Camera de Comert este institutia care certifica existenta unei situatii de forta majora.
“Dupa declararea situatiei de forta majora, distribuitorii vor trebui sa-si faca reparatiile si sa aduca la ANRE pentru recunoasterea acestor cheltuieli in tariful de anul viitor, iar ANRE analizeaza aceasta solicitare”, a mai spus Havrilet.Pagubele provocate de conditiile meteo de saptamana trecuta din Moldova s-ar putea ridica la cateva milioane de lei si vor trebui recunoscute de ANRE in tarifele finale platite de consumatori, a declarat, luni, Catalin Stancu, directorul general al Electrica.
El s-a referit la situatia de la finele saptamanii trecute, cand, din cauza unor caderi masive de zapada apoasa, coroborata cu vant puternic, au cazut peste 425 de stalpi de medie tensiune din aria de acoperire a filialei de distributie Electrica Muntenia Nord. “Exista o metodologie clara a ANRE, iar, in momentul in care ai o situatie de calamitate si autoritatile recunosc asta, ele (pagubele – n. r.) in mod normal sunt recunoscute de ANRE. Nu sunt sume care sa atinga milioane de euro. Ma astept sa fie de cateva milioane de lei. Dar, da, conform metodologiei, pagubele trebuie recunoscute de ANRE”, a spus Stancu. El a sustinut ca sumele nu sunt spectaculoase, ceea ce va face ca influenta in tarife sa fie nesemnificativa.
Sambata, ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat ca va solicita ANRE sa nu recunoasca in tarifele consumatorilor pagubele suferite de companiile energetice in aceste zile.