0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Vise: cum pot deveni satele Romaniei inteligente?
Vicepresedinte ANRE: Prosumatorii pun presiune pe sistemul de distributie
Producem mai multa energie, dar consumam mai putin
Guvernul vrea centrale fotovoltaice pe canalele de irigatii reabilitate
Achizitiile comune de gaze in UE ar putea deveni o practica permanenta
Tehnologii de pe trei continente la Târgul RoEnergy Timişoara
Bursa Romana de Marfuri va colabora cu Bursa de Energie din Ucraina
Hidroelectrica duduie: profit la 6 luni aproape 4 miliarde de lei
Restart Energy a finalizat un pacr eolian de 400 KWp pentru compania Cotnari
Electromontaj construieste o linie de inalta tensiune in Finlanda

Sistemul de încălzire în plintă – ce este și care sunt avantajele sale?

Posted On 6 iulie 2021
By : Redactia
Comment: 0
Tag: centrale termice, circulatia agentului termic, incalzire prin plinta, temperatura constanta

Lunile de vară sunt printre cele mai bune perioade ale anului în care poți să pui la cale noi planuri în ceea ce privește schimbarea centralei termice, de exemplu, sau îmbunătățirea întregului sistem de încălzire al locuinței tale. În această perioadă se pot face lucrări de amenajare și recondiționare a instalațiilor vechi sau, de ce nu, se poate instala un sistem nou de încălzire. Chiar dacă sistemul „clasic”, bazat pe conducte și calorifere, rămâne o variantă la care nu multă lume renunță ușor, poate că n-ar fi o idee rea să încerci să îți montezi un sistem de încălzire prin plintă, una dintre cele mai noi metode de încălzire existente pe piață.

În cele ce urmează, vei afla mai multe despre cum funcționează sistemul de încălzire în plintă, tipuri de încălzire prin plintă, cum se montează acest sistem și care sunt avantajele care decurg din folosirea lui.

Principiul de funcționare

Un sistem de încălzire prin plintă funcționează după niște reguli destul de simple. Acesta este un sistem de mici dimensiuni, al cărui principiu de funcționare este convecția naturală, un principiu care își găsește aplicabilitate și în cazul ventiloconvectoarelor, despre care am vorbit mai pe larg aici, sau al convectoarelor electrice.

Ce presupune mai exact acest lucru? În interiorul echipamentului (plintei) sunt montate niște miniradiatoare. Acestea încălzesc masa de aer dintr-un anumit spațiu, iar acesta se ridică prin fantele superioare ale plintei. După ce aerul cald a ajuns la tavan, aerul rece este “forțat” să coboare și să pătrundă prin fantele inferioare ale plintei pentru a porni un nou ciclu de încălzire. Datorită circulației naturale, aerul devine cald într-un timp foarte scurt.

Sistemul de încălzire prin plintă poate fi folosit în orice tip de încăpere sau spațiu, precum apartamente, case, birouri, spații comerciale sau clădiri administrative. De asemenea, datorită dimensiunilor reduse, plinta nu deranjează vizual.

Tipuri de încălzire prin plintă

Tipurile de încălzire prin plintă sunt strâns legate de sursa de energie pe care o ai disponibilă. Acestea pot fi de două feluri:

  • Electrică
  • Agent termic (gaz)

Fie că este vorba de curent electric sau de gaz, acesta este criteriul cel mai important pe baza căruia vei alege tipul de încălzire în plintă – sursa de energie. De aceea se recomandă, în caz că deții deja o centrală termică, să optezi pentru sistemul bazat pe circulația agentului termic prin plintele radiante.

Dacă însă ești decis să alegi încălzirea în plintă ce are ca sursă curentul electric, cel mai important lucru pe care trebui să îl ai în vedere este ca instalația electrică să fie corect dimensionată pentru a asigura o funcționare optimă și sigură a sistemului de încălzire.

Cum se montează?

Montajul acestui sistem de încălzire interesant este un proces foarte ușor, dacă se respectă întocmai toți pașii necesari. Totuși, ca și în alte cazuri, îți recomandăm să apelezi la specialiști autorizați atunci când te decizi să montezi acest sistem. Iată însă care sunt pașii mai sus-amintiți:

  • Montează plintele cu ajutorul unor dibluri și cleme.
  • Instalează micro radiatoarele (miezul radiant).
  • Instalează fețele radiante ale plintei, care sunt, în mod obișnuit, niște panouri din aluminiu cu fante superioare și inferioare. Acestea asigură circulația aerului.
  • Leagă sistemul la sursa de energie (electricitate sau agent termic). În cazul în care folosești agentul termic, este recomandată folosirea unui distribuitor-colector pentru a te asigura că sistemul de încălzire funcționează corect.
  • După ce toate legăturile sunt făcute, fă o probă a sistemului și verifica dacă există module nefuncționale sau dacă sunt pierderi de căldură.
  • Închiderea finală a plintelor se poate realiza cu fețe decorative de diverse modele și culori.

Care sunt avantajele?

Popularitatea crescândă a acestor sisteme de încălzire se datorează în mare măsură și numeroaselor avantaje care vin la pachet cu ele. Iată o listă a acestor avantaje:

  • Sunt sigure

Încălzirea prin plintă este o soluție foarte sigură, mai ales dacă ai copii mici, deoarece are un risc scăzut de producere a arsurilor la atingerea radiatoarelor sau a țevilor.

  • Asigură o bună încălzire a pereților

Acest avantaj este important deoarece rezolvă problema mucegaiului și a umidității prin faptul că aerul cald se ridică uniform de la nivelul podelei, pereții sunt încălziți, iar suprafața lor se menține constant uscată.

  • Dimensiunile mici ale plintelor radiante

Acest lucru îți permite să le așezi sub ferestrele panoramice fără a deranja vizual și dă impresia de spațiu mai mare prin lipsa țevilor și caloriferelor. În același timp, se creează o perdea termică eficientă.

  • Intervenții de urgență mult ușurate

În cazul în care ai o defecțiune, poți interveni rapid, fără să fie nevoie să distrugi pardoselile sau să spargi pereții, lucru care ar duce la creșterea cheltuielilor alocate reparațiilor.

  •  Încălzirea uniformă a camerelor

Sistemul de încălzire prin plintă păstrează, în anumite limite, o temperatură constantă peste tot în cameră.

  • Poate fi montat și ascuns cu ușurință

Acest sistem este perfect pentru tine dacă îți dorești să te bucuri de spații mari, aerisite, fără țevi, calorifere sau alte elemente ale unui sistem clasic de încălzire.

În concluzie, instalarea unui sistem de încălzire prin plintă este o idee bună dacă îți dorești să ai parte de mai mult spațiu în locuința ta. De asemenea, nu trebuie trecută cu vederea nici eficiența acestuia sau faptul că oferă un aer aerisit și cochet locuinței tale. Te-am convins să îl încerci și tu?

(articol preluat din despre-energie.ro)

Articole pe aceeasi tema

  • Circul continua in Parlament, cu dedicatie: centralele care produc energie termica vor primi gaze la pret plafonat si vor si vor fi scutite de supraimpozitul de 80%Circul continua in Parlament, cu dedicatie: centralele care produc energie termica vor primi gaze la pret plafonat si vor si vor fi scutite de supraimpozitul de 80%
  • Anul amenzilor: Consiliul Concurentei a sanctionat Baxi cu aproape 1 milion de leiAnul amenzilor: Consiliul Concurentei a sanctionat Baxi cu aproape 1 milion de lei
  • Cat de bine respira Perla Coroanei dupa iesirea din insolventa (II)Cat de bine respira Perla Coroanei dupa iesirea din insolventa (II)
  • Tentativa emisarilor straini de a pune mana pe zacamintele de gaze din TransilvaniaTentativa emisarilor straini de a pune mana pe zacamintele de gaze din Transilvania
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Neutralitatea climatica, o palarie prea mare pentru Romania?

Next Story

Batuta romaneasca in energie

Articole pe aceeasi tema

0

Circul continua in Parlament, cu dedicatie: centralele care produc energie termica vor primi gaze la pret plafonat si vor si vor fi scutite de supraimpozitul de 80%

Posted On 26 octombrie 2021
, By Redactia

Anul amenzilor: Consiliul Concurentei a sanctionat Baxi cu aproape 1 milion de lei

Posted On 21 ianuarie 2016
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

De ce am luat-o razna de grija prosumatorilor ?

Posted On 27 septembrie 2023

Matej Kruspan, Chief Commercial Officer, Rezolv Energy: “PPA-urile pot aduce o contribuție semnificativă la obiectivele de zero net ale companiilor”

Posted On 27 septembrie 2023

Vise: cum pot deveni satele Romaniei inteligente?

Posted On 26 septembrie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Cu siguranță ai nimerit în miezul...

Posted On 30 iunie 2023

Pare un articol propagandistic. Auzi...

Posted On 24 iunie 2023

Este o analiza pe care o recomand...

Posted On 1 iunie 2023

Publicitate

banner

banner

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Sondaj: 63% dintre români ar achiziționa o pompă de căldură, dacă subvențiile de stat ar acoperi o parte din cost

România Eficientă: Cum să vă pregătiți locuința ca să economisiți energie la iarnă

Cum poate fi menținută eficiența pompelor de căldură și cum se fac reviziile

Se lansează Alt.Real, primul marketplace din domeniul energiei verzi

Ferestrele și soluțiile de protecție termică pot reduce amprenta de carbon cu până la 50%

Video

Viitorii energeticieni premiati la Gala Energy-Center

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.