Sistemul energetic functioneaza bine, daca nu stiti sa-l faceti mai performant, atunci lasati-l asa cum este !
Dupa doua saptamani de vacanta, publicatia Energy-Center revine in arena. Schimbarile majore la nivel politic, din ultimele doua saptamani, vor avea impact major si asupra domeniului energetic, cu atat mai mult cu cat noul ministru al energiei nu are nici o tangenta cu sectorul urmeaza a-l pastori. Nu-l judecam din primele zile de mandat, dar nici prea mari sperante nu ne facem. Primele declaratii ale domnului Toma Petcu sunt destul de lamuritoare in ceea ce priveste experienta manageriala a domniei sale. Dar nu acest lucru vrem sa-l scoatem acum in relief.
In aceste zile de frig, Sistemul Energetic National a functionat la parametrii normali. Mixul energetic de care beneficiaza Romania si-a dovedit valoarea, iar la un consum de peste 8000 de MW, sistemul a avut zile in care a inregistrat si disponibilitati de export. Balansul intre productia pe carbune, hidrocarburi, nuclear sau eolian a functionat aproape perfect. Pentru Dispecerul Energetic National lucrurile nu au fost deloc dificile in aceasta perioada friguroasa si banuim ca nu va fi dificil nici in zilele care vin. Inclusiv societatile de distributie a energiei au turat motoarele la maxim pentru a face fata problemelor aparute in retea din cauza viscolului si a zapezii.
Toate aceste aspecte pozitive ne indreptatesc sa credem ca de la acest nivel in care se afla sistemul energetic national nu putem decat sa mergem spre o performanta mai ridicata. Faptul ca oile negre ale sistemului (CE Hunedoara si CE Oltenia) si-au aratat rolul major in perioade de varf de consum demonstreaza ca aceste unitati energetice trebuie salvate de la inec. Salvarea nu inseamna insa ajutoare, pomana sau interventii administrative, ci reforma. Din planul de guvernare al actualei puteri nu am vazut insa nimic in acest sens. Am vazut in schimb altceva, mult mai periculos.
Guvernul are nevoie de bani ca de aer in urma pomenilor facute cu ambele maini. Si pentru ca PSD a aratat si in trecut ca este un maestru in a utiliza societatile energetice pentru nevoile urgente, teama ne e ca o va face si acum. Cele doua fonduri de investitii pe care guvernul Grindeanu intentioneaza sa le creeze (Fondul National de Dezvoltare -FND si Fondul suveran de investitii-FSDI) urmeaza a avea ca piloni de baza cele mai bune companii energetice la care statul roman este inca actionar majoritar: Hidroelectrica, Romgaz, Transelectrica si Transgaz. Daca managementul acestor societati va sta sub imperiul alimentarii fondurilor pe care guvernul Grindeanu incearca sa le constituie s-a dus pe apa sambetei toata performanta acestora.
In momentul de fata Hidroelectrica si Romgaz sunt in subordinea Ministerului Energiei, in timp ce Transelectrica si Transgaz sunt arondate Ministerului Economiei. Ani la rand, profitul acestor companii au fost directionat cu prioritate catre stat in detrimentul investitiilor si dezvoltarii. Apoi, in ultima perioada, s-a inteles ca pentru a ramane competitive, respectivele societati trebuie sa foloseasca mare parte din profit in cresterea performantelor. Ce facem acum? Ne intoarcem de unde am plecat?