Specialistii in gaze, marii absenti ai procesului de selectie a managerilor la ROMGAZ si TRANSGAZ
Numirea Comitetului de Reglementare al ANRE a deschis bresa intrarii intr-un domeniu extrem de specializat a nespecialistilor. Daca in acest caz am avut insa parte de o decizie politica (a Parlamentului), sanctionata inclusiv de Comisia Europeana, in schimb, in procesul de selectie al administratorilor privati pentru companiile Romgaz si Transgaz avem parte de o concurenta acerba, paradoxal, tot din partea nespecialistilor.
Alegerea administratorilor societatilor ROMGAZ si TRANSGAZ, conform OUG 109, presupune realizarea unei selectii a potentialilor candidati de o terta firma specializata in recrutare, in baza unor criterii stabilite de actionari.
Ca urmare a publicarii in presa interna si internationala a anuntului cu privire la transmiterea candidaturilor pentru posturile de administratori la cele doua societati comerciale, in termenul limita au fost depuse candidaturi, astfel: pentru Romgaz – 79 candidaturi; pentru Transgaz – 67 candidaturi. In prezent, se afla in analiza si evaluare dosarele depuse de candidati”, se arata într-un comunicat al Ministerului Economiei publicat in 25 martie 2013, actionarul majoritar al celor trei companii.
Statul roman este asistat in acest proces de recrutare de doua firme private, respectiv Quest Advisors si Transearch International.
Un element interesant si care ar trebui sa ne ingrijoreze este absenteismul dosarelor de la specialistii in domeniul exploatarii si transportului gazelor naturale si abundenta de dosare din partea unor „ET”, care fara a cunoaste sectorul, domeniul, activitatile specifice, legislaţia etc., pentru a nu vorbi de viziune, competenta si chiar patriotism, abunda in dorinta nemarginita de a deveni administratorii viitorului.
Este de-a dreptul periculos cum doar 2 persoane cu experienta in domeniu, din cei 67 de candidati la TRANSGAZ si 4 persoane cu experienta in domeniu, din cei 79 de candidati de la ROMGAZ, au aplicat la aceste posturi.
Specialistii haituiti, dezgustati, satui de dirijismul guvernamental inteleg ca un proces normal – in majoritatea tarilor si companiilor straine – nu este in Romania decat un „circ” in mana unui IASOVIT ca alde Nita.
In ultimii aproape 23 de ani, cand functia de administrator, in fapt cea mai importanta functie intr-o companie, reprezenta doar o recompensa adresata UNORA, de catre Ministru, pe care ii avea in acelasi timp in subordine ca si angajati, va fi incuviintata unor oameni cvasinecunoscuti.
In fapt, daca ar fi sa analizam modul in care persoanele ce au aplicat pentru aceste posturi respecta criterile solicitate de catre firmele de recrutare, procesul de selectie ar trebui sa se finalizeze rapid deoarece la capitole precum experienta in sectorul gazelor naturale, cunoasterea legislatiei specifice, abilitati de comunicare, viziune, experienta relevanta in cadrul persoanelor juridice de drept public sau de drept privat, capacitatile candidatilor lipsesc cu desavarsire. Or, Transgaz si Romgaz nu sunt niste aprozare.
P.D.