Statia de tratare a gazelor naturale realizata de Petrom la Hurezani atinge echivalentul energiei necesare pentru incalzirea a 1,4 milioane de locuinte
OMV Petrom a investit circa 200 de milioane de euro in perioada 2010-2019 in dezvoltarea unui hub centralizat pentru tratarea gazelor din productia interna in Sud Estul Romaniei, ultima etapa a acestui proiect constand intr-o investitie de 50 de milioane de euro, incepand cu 2017, pentru un nou proces eficient de tratare a gazelor.
Conform unui comunicat al companiei, in prezent, statia este in faza de testare si se estimeaza ca va deveni complet operationala in iulie.
“Hub-ul de gaze de la Hurezani deserveste patru dintre cele mai importante zacaminte de gaze naturale din portofoliul OMV Petrom, este situat in judetul Gorj si include cea mai mare statie de tratare a gazelor din tara. Aceasta investitie permite Romaniei sa beneficieze de o sursa de gaze naturale de incredere, acum si in viitor”, a declarat Peter Zeilinger, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru Upstream.
Investitia de aproximativ 50 de milioane de euro a inclus constructia unei statii de tratare a gazelor cu o capacitate maxima de 6 milioane metri cubi de gaze naturale zilnic, care asigura separarea gazului de condensat, printr-un proces de separare la temperatura scazuta. De asemenea, in cadrul investitiei, a fost construita infrastructura de conducte cu o lungime de peste 12 kilometri care asigura conexiunea cu zonele de productie si cu sistemul national de transport pentru gaze si condensat.
In 2018, productia din zacamintele conectate la hub-ul centralizat de tratare a gazelor Hurezani s-a ridicat la 1,5 miliarde metri cubi, adica echivalentul energiei necesare pentru incalzirea unui numar de 1,4 milioane de locuinte.
Investitia de aproximativ 200 de milioane de euro in dezvoltarea hub-ului centralizat de tratare a gazelor de la Hurezani s-a realizat in trei etape. Aceasta a inclus 135 de milioane de euro pentru unitatea de comprimare gaze pusa in functiune in 2010, circa 13 milioane de euro pentru unitatea de deshidratare pusa in functiune in 2015 – care inlatura apa din gazul natural, si aproximativ 50 de milioane de euro pentru cel mai recent proiect – CHD Hurezani (Instalatia Centralizata de separare a hidrocarburilor).
Cea mai recenta etapa, care include statiile de tratare si infrastructura de conducte, intregeste lantul de comprimare si tratare a gazelor naturale.
Noua statie de tratare a gazelor se ridica la cele mai recente standarde tehnologice ale industriei. Proiectul creste eficienta energetica si contribuie semnificativ la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, asigurand in acelasi timp o perioada lunga de functionare in siguranta pentru infrastructura.
Constructia a inceput in 2017 si a implicat aproximativ 500.000 de ore-munca, fara incidente de siguranta.
OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o productie anuala de titei si gaze la nivel de grup de 58,3 milioane barili echivalent petrol in 2018. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual si opereaza o centrala electrica de inalta eficienta de 860 MW. Pe piata distributiei de produse petroliere cu amanuntul, Grupul este prezent in Romania si tarile invecinate prin intermediul a 792 benzinarii, la sfarsitul lui martie 2019, sub doua branduri, OMV si Petrom.
OMV Aktiengesellschaft detine 51,011% din actiunile OMV Petrom. Statul roman, prin Ministerul Energiei, detine 20,639% din actiun, Fondul Proprietatea detine 9,998%, iar 18,352% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti si la Bursa de Valori Londra.