Statul are de ales: sprijina industria petroliera si castiga din investitii, sau o taxeaza la sange si pierde din venituri
Companiile de explorare si productie petroliera incearca sa demonstreze autoritatilor ca fara un cadru fiscal corect pentru aceasta perioada de criza prin care trece intreaga industrie de profil, siguranta energetica a Romaniei poate deveni in cel mult zece ani un ideal spulberat. Dupa aproape doi ani de negocieri cu autoritatile, tema redeventelor petroliere si a taxarii sistemului nu si-a gasit inca un raspuns adecvat, iar investitiile nu au nici o garantie de reusita fara o predictibilitate asupra cadrului fiscal. Practic, in ciuda faptului ca zacamintele de petrol si gaze din Romania au ajuns la faza de maturitate si orice noua activitate de identificare de noi zacaminte aproape stagneaza, exista opinii care sustin ca tara noastra inca mai poate oferi surprize in acest domeniu, conditionat insa de programe de investitii foarte scumpe, respectiv de utilizarea celor mai noi descoperiri in domeniul explorarii si exploatarii.In acest sens, trebuie mentionat ca doar 10% din zonele presupuse a detine potential de hidrocarburi au fost acoperite cu studii 3D, in timp ce in Marea Nordului sau in alte parti ale continentului european aceste studii acopera deja suta la suta din zonele potentiale.
Daca mai avem resurse atunci trebuie sa avem si o legislatie fiscala adecvata, inclusiv o reducere a fiscalitatii pentru noile acorduri de concesiune, sustin reprezentantii ROPECA (Asociatia Romana a Companiilor de Explorare si Productie Petroliera). In argumentatia lor, companiile prezente in Romania au comandat un studiu de specialitate companiei de consultanta KPMG, concluzia principala a acestuia fiind faptul ca “fiecare euro investiti in activitatea de upstream onshore genereaza un impact de 3,2 euro la nivelul intregii economii romanesti”. Nivelul investitiilor in Romania, dar si pe plan mondial, s-a redus cu 30% in ultima perioada, cauza principala fiind desigur pretul redus al barilului de titei. In industria de petrol si gaze din Romania s-au investit totusi, in ultimii ani, in jur de un miliard de euro anual (valoare medie), bani care au avut in puternic impact economic asupra Produsului Intern Brut dar si a pastrarii si creerii de noi locuri de munca. Iata doar cateva din concluziile studiului realizat de KPMG si comandat de catre ROPECA (in numerele viitoare vom prezenta pe larg acest studiu).
Conform studiului amintit o investitie de un miliard de euro in industria onshore upstream genereaza un impact direct si indirect semnificativ asupra PIB, asupra numarului de angajati si asupra contributiilor fiscale la bugetul de stat. In plus, prin lantul de interdependente, aceste efecte sunt propagate in alte sectoare economice, generând, de asemenea, un impact indus considerabil. Concret, o investitie de 1 miliard de euro se traduce intr-o contributie a sectorului de 3,2 miliarde de euro in PIB şi aproximativ 45.900 de locuri de munca nou create sau mentinute in economie, reprezentând aproximativ 15.000 de locuri de munca in anul de realizare a investitiei şi o medie de aproximativ 3.000 de locuri de munca pe parcursul fiecarui an dintre cei 10 ani de productie.
Analiza KPMG, pornind de la datele Eurostat si ale Institutului National de Statistica, indica cresterea contributiei in PIB a industriei de explorare si productie a titeiului si a gazelor naturale (inclusiv alte servicii conexe) din anul 2010 in 2014, interval in care sectorul a asigurat locuri de munca pentru aproximativ 25.000 de oameni – cel mai mare numar de salariati angajati direct in industria de explorare si productie a titeiului si a gazelor naturale dintre tarile din Uniunea Europeana, conform rapoartelor Comisiei Europene.
O alta concluzie a studiului este ca investitiile in sectorul upstream onshore se transfera aproape 1 la 1 in veniturile fiscale ale României, generate pe perioada realizarii investitiei şi a obtinerii productiei. “O investitie de 1 miliard de euro genereaza o contributie a sectorului de 1 miliard de euro in veniturile fiscale, intr-un interval de 11 ani”, arata raportul KPMG, realizat la solicitarea ROPEPCA.
In prezent, in România exista peste 400 de zacaminte petroliere si peste 13.000 de sonde active. Pentru mentinerea constanta a nivelului productiei de titei şi gaze este nevoie de investitii semnificative.
pare un articol publicitar menit sa justifice si sa perpetueze redeventele ridicole (efectiv “africane”) pe care le incaseaza statul roman de pe urma exploatarii hidrocarburilor.
Asta in timp ce OMV Petrom declarara pierdere de 690 milioane lei dand inca o data teapa bugetului (prin tranferarea profitului pe alte meleaguri)!