Statul mai pompează 435 de milioane de lei in CE Oltenia
Complexul Energetic Oltenia va primi un grant de 453 milioane lei de la buget ca ajutor de restructurare, bani care trebuie folosiți strict pentru achiziția certificatelor de emisie CO2, până în mai, potrivit unei hotărâri de Guvern promovate de ministerul Energiei. Certificatele de emisie sunt așa numitele „drepturi de poluare”, o obligație pe care toți poluatorii din eurozonă o au și care, cel puțin pentru CEO, a ajuns o povară mare pentru finanțe. Raportat la datele anunțate pentru 2022, cam 200 de milioane de euro pe an reprezintă achiziția acestor certificate de emisie, raportat la prețurile medii de tranzacționare din piață, deci grantul statuluia ar acoperi jumătate din „povara” CEO cu aceste drepturi de poluare.
„Art.1. Se aprobă acordarea ajutorului de stat pentru restructurare sub formă de grant în favoarea Societății ”Complexul Energetic Oltenia” SA în scopul finanțării cheltuielilor cu certificatele de gaze cu emisii de efect de seră, pentru anul 2023. Art. 2. Ajutorul de stat de restructurare sub fomă de garant în valoare totală de 453.500 mii lei pentru anul 2023, se acordă integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei, pentru finanțărea achiziției de certificate de gaze cu emisii de efect de seră”, se arată în textul actului normativ citat.
Complexul Energetic Oltenia, ca operator de instalații de producere a energiei electrice, are obligația, în conformitate cu prevederile HG 780/2006 privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, cu modificările și completările ulterioare, de a preda, cel târziu la data de 30 aprilie a fiecărui an, numărul de certificate de emisii de gaze cu efect de seră egal cu cantitatea totală de emisii de gaze cu efect de seră emise în cursul anului precedent. Nerespectarea obligației de conformare atrage o penalizare de 100 euro echivalent în lei/certificat.
Prețul certificatelor de CO2 a aurcat de la 4-5 euro în anul 2017, până la peste 90 euro, anul trecut. De la înființarea CEO, în 2012, și până anul trecut, compania a plătit peste 1 miliard euro pe certificatele de emisii CO2.