De ce da presedintele Basescu cu redeventa in balta?
Suparat foc pe profitul Petrom, domnul Traian Basescu s-a trezit sa avertizeze compania, ca, din 2014, redeventa platita statului va fi mult mai mare, cam asa ca in tarile arabe.
Dincolo de faptul ca presedintele nu prea stia cum se face imparteala intre seici si cei ce exploateaza titeiul arab, afirmatia de mai sus face mult mai mult rau decat bine. Evident, nu celor de la Petrom, care au anuntat deja ca si preturile la combustibili vor tine seama de nivelul redeventei, cat mai ales celorlalte companii din domeniu.
Iesirea “intamplatoare” a presedintelui in cursul zilei de luni, pentru a lansa tema cresterii redeventelor pentru gaz si petrol, este doar aparent un atac la adresa Petrom: “Redeventa pe care o plateste statului pentru petrol este mizeră. Sa se astepte să creasca din 2014”, a spus presedintele
La o analiza mai atenta insa, concluziile finale sunt altele decat cele sugerate de Traian Basescu.
Ce interes are cineva sa faca o declaratie privind cresterea redeventei pentru hidrocarburi incepand cu anul 2014, tocmai acum, mai ales ca este de notorietate faptul ca, din 2014, redeventele vor fi modificate?
Pentru cine este aruncat acest semnal?
In contextual listarii a 15% din pachetul Romgaz, companie care plateste de asemenea REDEVENTA statului pentru hidrocarburile extrase, o astfel de declarative creaza “haos” in mintea potentialilor investitori.
Incertitudinea semanata de seful statului, exact cand ne propunem sa atragem investitori in Romgaz, cade ca nuca in perete. Semnalul similitudinii redeventelor percepute de statul roman cu cele din zona araba (zona care prezinta caracteristici investitionale, dar si sub aspectul rezervelor, rentabilitatii si productivitatii total diferite de situatia din Romania) determina un semnal negativ sub aspectul valorii de piata a Romgaz.
Adica, un semnal aparent dedicat Petrom-ului determina erodarea valorii in primul rand pentru „Perlei Coroanei” dintre companiile de stat – Romgaz.
Sa nu stie presedintele Traian Basescu despre celebrul contract de privatizare semnat intre MECMA (Ministerul Economiei) si Goldman Sachs in aceeasi zi, in care facea dansul declaratile privind REDEVENTA sau aceasta declaratie este inca unul din “ajutoarele” care se pun pentru vanzarea subevaluata a Perlei Coroanei?