Gazprom e dispusa sa finanteze Bulgaria, pentru constructia South Steam
Gazprom a anuntat ca vrea sa treaca de la intentie la fapte in privinta finantarii conductei South Steam pe teritoriul Bulgariei, conform agentiei de presa RIA Novosti care citeaza o sursa anonima din cadrul companiei.
Sursa anonima a citat dintr-un raport al companiei care a fost intocmit dupa ce ministrul economiei bulgar, Delyan Dobrev, a aparut in Parlament spunand ca lupta pentru alocarea de fonduri din partea guvernului vecin este tot mai dura. Drept consecinta, Gazprom se pare ca va trece la alocarea unor fonduri pentru constructia celor doua linii paralele pe fundul Marii Negre.
O parte din finantare va merge catre Rusia, iar o parte catre omologii bulgari care vor demara lucrarile la proiectul South Steam, conform agentiei de presa ruse. „Gazprom intentioneaza sa plateasca o parte din sume pentru Rusia, precum si o parte pentru partenerii bulgari, ramanand ca acoperirea pierderilor sa se faca din platile de tranzit ulterioare”, arata comunicatul.
Desi decizia finala in privinta constructiei South Steam este asteptata din partea Gazprom pentru luna noiembrie, sursa anonima citata de agentia de presa rusa spune ca motivele demararii proiectului o reprezinta desele dispute in privinta cotelor procentuale alocate de Sofia pentru ceea ce reprezinta imprumuturile sau fondurile proprii alocate in privinta acestui proiect dar si faptul ca Bulgaria nu a avut „fonduri suficiente pentru a finanta partea sa de proiect”.
Prezent saptamana trecuta la Conferinta Mondiala de gaze in Malaezia, directorul executiv Gazprom, Alexei Miller, a declarat ca a profitat de ocazie pentru a discuta „despre progresele inregistrate in privinta proiectului South Stream, precum si planul de actiune pentru punerea sa in aplicare inainte de sfarsitul anului”.
Participarea Bulgariei in proiectul South Stream a fost estimata la aproximativ 600 de milioane de dolari, conform Sofia News Agency. Conform oficialilor rusi, in cazul in care partile nu reusesc sa cada de acord, Romania ar putea lua locul Bulgariei ca punct de interconectare la Marea Neagra pentru linia South Stream, in ciuda faptului ca aceasta decizie ar putea creste costurile proiectului.