Guvernul se invarte in jurul cozii in cazul contractelor Hidroelectrica
Cu toate ca la sfarsitul lunii trecute trebuia sa avem un raspuns clar din partea Ministerului Economiei, in problema renegocierii contractelor preferentiale de energie ale celui mai mare producator de stat, iata ca lucrurile se complica si mai mult.
Asa cum Energy-Center a subliniat in mai multe randuri, semnalele de pana acuma ne duc cu gandul la faptul ca in aceasta problema nu se cauta cu adevarat solutii, ci, mai curand, se incearca o invaluire a FMI si Comisiei Europene, care au solicitat imperios o analiza obiectiva.
In acelasi timp, exista suficiente argumente sa credem ca respectivele contracte aduc beneficii nu numai baietilor destepti, ci si altor persoane cu legatura directa in mediul politic.
Drept urmare, unde nu se poate da un raspuns transant, se mai face o Comisie, care poate ingropa totul. Este la fel de adevarat, furnizorii si traderii de energie care au contracte cu Hidroelectrica se tin tare pe pozitii, refuzand orice comprimis care sa le stirbeasca bunele afaceri.
Nu intamplator,premierul Victor Ponta a ordonat infiintarea unui comitet care ar urma sa evaluzeze situatia economico-financiara a companiei Hidroelectrica si sa prezinte Guvernului, in maximum o saptamana, o informare pe aceasta tema si propuneri de masuri care sa conduca la imbunatatirea activitatiii societatii.
Praf in ochi spunem noi, atata vreme cat asemenea evaluari sunt cu gramada, cea mai recenta si obiectiva in acelasi timp fiind evaluarea facuta de Fondul Proprietatea. In fine, Comitetul este format din ministrii Finantelor, Economiei, Justitiei, Administratiei si Internelor.
Seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), Remus Vulpescu, a declarat, miercuri, ca autoritatile pastrează deschise toate optiunile in privinta renegocierii contractelor de vanzare directă a energiei incheiate de Hidroelectrica si au „sentimentul ca se poate obtine mai mult” din renegocierea acestor acorduri. Sa speram ca nu vom ramane doar cu sentimentul.
El a aratat ca, deocamdata, niciunul dintre beneficiarii contractelor directe de achizitie a electricitatii de la Hidroelectrica nu a acceptat reducerea perioadelor de livrare si ca varianta finala a renegocierii acestor contracte va depinde de rezultatele economice, practici comerciale si principii ale pietei.
Mare noutate. Energy-Center a facut aceste precizari inca din luna aprilie, in exclusivitate,tot atunci aratand ca trei sferturi din energia produsa de Hidroelectrica este vanduta catre opt beneficiari ai acordurilor directe.
Hidroelectrica a livrat in 2011 „baietilor destepti” energie de 1,52 miliarde de lei (360 milioane de euro), in scadere cu 300 de milioane de lei fata de 2010, contractele bilaterale reprezentand jumatate din vanzarile companiei de stat in anul trecut.
Vanzarile totale ale companiei au fost anul trecut de 3,01 miliarde lei, in coborare cu 7,6% fata de nivelul de 3,26 miliarde lei inregistrat in 2010, se arata in raportul anual al Hidroelectrica.
Companiile care au anul trecut avut cele mai mari contracte sunt Alro (322,47 milioane lei), Energy Holding (280,25 milioane lei), Alpiq RomEnergie (204,34 milioane lei), ArcelorMittal Galaţi (185,46 milioane lei), EFT România (136,68 milioane lei), Alpiq RomIndustries (130 milioane lei) şi Electromagnetica (124,95 milioane lei).
Fata de 2010, din lista „baietilor destepti” a disparut compania elvetiană EFT AG.