MOL are si alte griji, in afara de majorarea preturilor la carburanti
MOL Romania este prima retea de benzinarii care initiaza un program pentru colectarea de la populatie a uleiului alimentar uzat, cu scopul de a contribui la protectia mediului si la educatia civică privind acest subiect.
Uleiul alimentar uzat, odata ajuns în sistemul de canalizare si/sau in gunoi, constituie un element nociv, intrucat depunerea acestuia pe peretii sistemului de canalizare provoaca obturari ale conductelor, iar in cazul in care este aruncat impreuna cu gunoiul menajer, acesta apare ulterior la locul de depozitare a deseurilor sub forma unei substante greu degradabile. Atunci, cand uleiul prajit este deversat din neglijenta, sau intentionat in apele naturale, efectele sunt dezastruoase – plutind pe suprafata apei in lacuri sau rauri, uleiul uzat impiedica transferul de oxigen, distrugand vietatile aflate in apa.
O singura picatura de ulei alimentar uzat poate polua chiar si o mie de litri de apa naturala.
Programul va fi implementat în 30 de benzinarii MOL din: Bucuresti, Oradea, Cluj-Napoca, Targu-Mureş si Odorheiu-Secuiesc. In prima etapa a acestui program, MOL isi propune sa evalueze nevoile populatiei in ceea ce priveste colectarea uleiului alimentar uzat. In oraşele selectate, MOL va amplasa recipiente special concepute, cu ajutorul companiei autorizate Biofilter Romania.
”Implementarea acestui program, in premiera pentru o retea de benzinarii din tara noastra, reconfirma angajamentul MOL Romania fata de comunitate, in special in ceea ce priveste protectia mediului si grija fata de sanatatea oamenilor. Colectarea si reciclarea uleiului alimentar uzat pentru a fi transformat in biocombustibil reduce atat emisiile de dioxid de carbon cat si poluarea apelor, in cazul in care aceste substante ar ajunge în mod necontrolat in mediul inconjurator”, a declarat Kinga Daradics, CEO MOL România.
”Anual, in Romania se consuma de catre populatie aproximativ 260 de mii de tone de ulei alimentar, ceea ce inseamna aproximativ 13 litri de ulei de persoana.
Persoanele care vor inmana la punctele de colectare din benzinariile MOL cel putin un litru de ulei alimentar uzat vor primi un cadou.
Uleiul colectat de MOL România de la populatie este predat si intra in gestiunea companiei specializate Biofilter România, care asigura transportul si predarea cantitatii colectate la un operator autorizat. Procesul de reciclare consta in mai multe etape: uleiul colectat trece printr-un proces de purificare, iar dupa aceasta etapa de eliminare a impuritatilor, lichidul rezultat ajunge la o uzina de productie. Prin prelucrarea uleiului alimentar uzat se produce biocombustibil (componentă bio pentru motorina).