Sustinerea energiei verzi, un fleac pentru consumatori?
Consumatorii casnici cu un consum mediu de electricitate vor plati cu 60 de bani in plus pe luna pentru certificatele verzi, dupa ce legislatia din domeniu va fi modificata, a declarat Corina Popescu, secretar de stat in Ministerul Energiei. Potrivit acesteia, Ministerul Energiei a comandat un studiu in urma caruia a venit cu aceste propuneri de modificari. “Odata cu studiul avem si un model matematic. Am calculat astfel care va fi impactul in factura lunara (al modificarilor – n.r.). Pentru un consumator casnic cu un consum mediu, impactul va fi de 0,6 lei pe luna, iar, la un consumator mediu industrial, ajunge la 3,3 lei pe luna”, a precizat Popescu.
Ea a aratat ca ministerul a cautat sa stabileasca un echilibru intre subventiile primite de energia regenerabila si contributiile platite de consumatorii finali. “Pentru ca schema se inchide la 31 decembrie 2016, deci nu vom mai avea (producatori de energie regenerabila – n.r.) nou intrati in aceasta schema, am putut estima numarul de certificate verzi emise in perioada in care schema produce efecte, pana in 2031, se imparte la numarul de ani, si de aici rezulta un numar de certificate verzi care se vor tranzactiona anual. Practic, se gaseste un echilibru pentru a da un suflu industriei regenerabile si pentru a nu distruge consumatorul”, a explicat secretarul de stat.
Corina Popescu a adaugat ca aceste modificari vor trebui agreate cu Comisia Europeana inainte de a fi aplicate. Contributia consumatorilor pentru energia regenerabila va creste de la 42 de lei pe MWh in acest an la 47 de lei pe MWh anul viitor, respectiv cu 12%, se arata in nota de fundamentare a proiectului.
“Principalele schimbari preconizate se refera la: (…) estimarea valorii medii a impactului la consumatorul final pentru anul 2017 la 47 RON/MWh – comparativ cu 42 RON/MWh in 2016 si care potrivit calculelor efectuate in cadrul unui studiu independent va fi valoarea maxima pe toata perioada de valabilitate a schemei. Trendul impactului la consumator este descendent pe perioada de valabilitate a schemei suport, in conditiile in care exista un surplus de certificate in piata de CV pana la inchiderea schemei de sprijin, in anul 2031”, se arata in nota explicativa.
Totodata, o alta modificare principala se refera la introducerea unei prevederi prin care se va asigura un efort maxim in factura consumatorului de 11,1 euro/MWh.
“Pentru a asigura mentinerea acestui efort se propune ca la momentul regularizarii cotei de achizitie de CV sa se aiba in vedere ca impactul in factura sa nu fie mai mare de 11,1 Euro/MWh consumat. Astfel, in masura in care la regularizare, ANRE constata ca impactul la consumatorul final este mai mare decat pragul maxim mentionat, autoritatea recalculeaza cota in sensul diminuarii acesteia, iar numarul de CV ce constituie obligatia de achizitie a furnizorului se va recalcula conform noii cote diminuate. Aceasta masura, impreuna cu cea de modificare a pretului minim si maxim, vor limita aparitia tranzactionarii la pretul maxim al CV, diminuand posibilitatea cresterii efortului la consumatorul final”, sustin autorii proiectului de OUG.
Propunerea de act normativ vizeaza si modificarea pretului minim si maxim de tranzactionare a certificatelor verzi in urmatoarea perioada. Astfel, valoarea minima de tranzactionare pentru un certificat va fi 25 de euro, iar cea maxima, de 35 de euro, pentru perioada 2017 – 2031, fata de limita minima de 27 si cea maxima de 55 de euro, care exista pana acum.
Puterea instalata a producatorilor de energie din surse regenerabile totaliza 4.698 de MW la finele lunii august a acestui an, potrivit celor mai recente date centralizate de Transelectrica.