Tarii – cat mai putin carbune, sau deloc?
Sub deviza, care ii este din ce in ce mai draga, a “securitatii nationale”, ministrul energiei, Andrei Gerea, a calmat spiritele aprinse din Valea Jiului. S-a promis minerilor ca exploatarile nu vor fi inchise pana in 2024, iar energia produsa in cele doua mari termocentrale ale Complexului Energetic Hunedoara va fi vanduta pe piata reglementata. Inainte insa de a descoperi solutia vanzarii energiei pe piata reglementata, activitatea miniera va fi separata de cea de producere a energiei electrice, ceea ce inseamna ca exploatarea carbunelui va trebuie sa devina o activitate rentabila. Cu alte cuvinte, sa nu amestecam mere cu pere, asa cum s-a intamplat pana acum, in conditiile in care energia electrica vanduta acoperea mare parte din costurile ineficiente ale activitatii de minerit.
Nu ne este indiferenta situatia sociala a celor aproximativ 6.000 de mineri din Valea Jiului si a familiilor lor. Dar, in acelasi timp, nu putem privi cu indiferenta la lozincile stupide pe care guvernantii le vehiculueaza pentru a-si mai castiga linistea pentru cateva luni, in situatia in care habar nu au ce e de facut cu acest complex energetic inevitabil falimentar. Premierul Victor Ponta este varful de lance al dezinformarii, promitand ca activitatea de minerit nu o sa dispara din Romania. De acord, dar ca sa nu dispara mai trebuie sa fie si rentabila, nu-i asa?
Cum sa intelegem noi sintagma de ” pret reglementat” pentru Complexul Energetic Hunedoara, in contextul unei piete libere ? Cu alte cuvinte, poate veni guvernul sa oblige Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei sa dea un ordin prin care CE Hunedoara sa vanda la un pret stabilit de catre guvern energia electrica produsa, indiferent de costuri? Si aceasta energie sa fie vanduta exclusiv consumatorilor casnici, care se mai afla inca in regim reglementat de pret?
“Protocolul (semnat cu sindicatele-n.r) contine un angajament ca impreuna sa facem demersurile la toate organismele abilitate, atat in tara, cat si la nivelul UE, care sa permita prorogarea termenului de inchidere a minelor de huila de la anul 2018, la anul 2024, sa permita vanzarea pe piata reglementata a unei cantitati corespunzatoare unei puteri de 200 MW — aferente puterii electrice minime pentru cele doua termocentrale, demararea procedurilor de separare a Sucursalei Paroseni, ca prima etapa a restructurarii, daca programul de restructurare care urmeaza sa fie elaborat in perioada urmatoare va stipula necesitatea divizarii, separarea legala a activitatii miniere de cea energetica sa se produca doar daca programul de restructurare intocmit ajunge la aceasta concluzie”, a spus ministrul Energiei, Andrei Gerea
Se vede da la o posta ca domnul ministru nu stie ce vorbeste. Dar, stie cum sa mai prelungeasca agonia unei companii care nu are nici un reper. In continuare va prezentam cateva din iluziile pe care ministrul energiei, inclusiv guvernul, incearca sa le arunce minerilor si energeticienilor din Valea Jiului pentru o perioada de sase luni de zile, cat isi fac efectele ajutoarele de stat. Exista atata inselaciune in aceste asa zis protocoale incat nici nu mai are rost sa insistam asupra lor.
Energia este o componenta importanta a securitatii nationale, a declarat ieri, la Petrosani, ministrul Energiei, Andrei Gerea, care a precizat ca sustine continuarea activitatii mineritului de carbune in Valea Jiului prin prisma garantarii securitatii energetice a Romaniei.
“Cel mai important lucru este dorinta tuturor factorilor implicati de a sprijini mineritul din Valea Jiului, de a cauta o solutie satisfacatoare atat pentru pastrarea locurilor de munca, pentru asigurarea serviciilor sociale — in timpul iernii mai ales, pentru continuarea activitatii, si, nu in ultimul rand, pentru pastrarea, garantarea securitatii energetice a Romaniei, pentru ca, asa cum se stie, CEH reprezinta o componenta importanta a sistemului energetic. Si tot ceea ce se intampla in acest moment la nivel european, la nivel mondial, in zona de energie, confirma aceasta abordare a noastra si anume ca energia este o componenta importanta a securitatii nationale, a securitatii statelor”, a spus ministrul Energiei.
In ceea ce priveste protestul minerilor din Valea Jiului, Andrei Gerea a aratat ca a fost semnat un protocol cu reprezentantii sindicatelor prin care se arata angajamentul partilor de a face toate demersurile necesare la Comisia Europeana pentru extinderea termenului de inchidere a minelor de huila pana in anul 2024, fata de 2018 cat este prevazut acum.
Documentul mai prevede posibilitatea ca CEH sa vanda energie pe o piata reglementata, precum si intocmirea unui plan de reorganizare al societatii, separarea activitatilor miniere de cele energetice urmand sa se produca doar daca programul de restructurare al companiei va ajunge la aceasta concluzie.
Pentru indeplinirea prevederilor din protocol va fi constituit un grup comun de lucru format din managementul companiei, liderii de sindicat si conducerea ministerului de resort.
La randul sau, presedintele Sindicatului Muntele, Petre Nica, a aratat ca acordul incheiat cu ministrul Energiei si cu administratia CEH permite rezolvarea unor probleme cu care minerii din Valea Jiului se confrunta de mai mult timp, incepand cu prelungirea termenului pana la care ar putea fi inchise minele si continuand cu pretul reglementat al energiei electrice.
“Protocolul contine un punct extrem de important care trebuie sa-si gaseasca aplicabilitate destul de repede, si anume pretul reglementat la energia electrica pe care o producem. Daca acest punct nu se rezolva, sursa de venituri a noastra va ramane la un nivel scazut, iar orice program de reorganizare pe care am dori sa-l facem noi va fi imposibil. Ajungerea in situatia in care nu putem plati salariile sau nu putem asigura materialele sau piesele de schimb va duce la noi miscari de protest”, a spus liderul sindical.
Peste 500 de mineri au protestat joi in fata sediului CEH din Petrosani, nemultumiti de perspectiva inchiderii exploatarilor de huila si de lipsa unui program de perspectiva pentru continuarea activitatii de minerit in Valea Jiului. Cateva zeci de mineri s-au blocat in subteran, iar altii au refuzat sa inceapa lucrul.