Termoenergetica lui Firea o ia pe urmele Radet: nu achita facturile catre Elcen si aduna penalitati
Dintr-un comunicat al producatorului de agent termic si apa calda din Bucuresti, compania Elcen, aflam ca nou infiintata companie municipala Termoenergetica (care a inghitit fostul Radet) continua sa nu-si achite facturile catre Elcen, in ciuda faptului ca Primaria Capitalei s-a laudat ca a capitalizat Termoenergetica. Iata cum se pregateste iesirea din iarna:
La data de 02.03.2020, TERMOENERGETICA, noul operator al retelei de termoficare din Bucuresti ce a preluat de la 1 decembrie 2019 activitatea RADET (in faliment) pentru a asigura continuitatea furnizarii agentului termic, inregistreaza datorii iesite din scadenta fata de ELCEN in valoare de 206.557.946 lei.
Astfel:
25.398.239 lei reprezinta creanta neachitata aferenta lunii decembrie, fiind scadenta inca din 29 ianuarie (32 de zile scadenta depasita) si perioada de gratie de 30 de zile, de asemenea, depasita, fapt ce conduce la perceperea de penalitati, conform prevederilor legale aplicabile.
Constatam, din pacate, ca se repeta povestea nefericita a RADET: se acumuleaza datorii, se depasesc termene scadente si se percep penalitati aferente facturilor achitate cu intârziere.
181.159.707 lei este valoarea facturii aferente lunii ianuarie cu scadenta depasita in 29 februarie.
Totodata, subliniem faptul ca TERMOENERGETICA nu a constituit garantia conform Contractului de vânzare-cumparare a energiei termice nr. 1/2019 si reglementata de Ordinul ANRE nr. 35/2013.
Desi, in cadrul sedintei CGMB din 14.11.2019, s-a aprobat majorarea capitalului social al TERMOENERGETICA cu 645.880.000 lei, banii au ramas doar pe hârtie. PMB s-a angajat ca va vira aceasta suma in contul companiei, insa, in realitate, TERMOENERGETICA este in continuare subfinantata.
Mentionam ca PMB inregistreaza subventie restanta inca din luna noiembrie 2019; in consecinta, nu se asigura un echilibru financiar care sa permita prestarea in conditii de siguranta a serviciului public de alimentare cu energie termica a bucurestenilor.
Potrivit Legii serviciilor comunitare de utilitati publice nr. 51/2006, Municipiul Bucuresti, in calitate de unitate administrativ teritoriala, are in responsabilitate asigurarea continuitatii si sigurantei serviciului public de furnizare a energiei termice. Aceasta obligatie consta in asigurarea si achitarea fondurilor necesare acoperirii integrale si la timp a tuturor costurilor stabilite de legiuitor in sarcina sa, respectiv virarea subventiei.