Timisoara include in patrimoniul turistic cea mai veche hidrocentrala functionala din Europa
Cea mai veche hidrocentrala functionala din Europa, construita in anul 1910 si care se afla in patrimoniul societatii timisorene de termoficare Colterm, va intra in circuitul turistic al Capitalei Culturale Europene (CCE) 2021, de Ziua Nationala a Romaniei, pe 1 Decembrie, iar din data de 10 decembrie, hidrocentrala va fi deschisa publicului in fiecare duminica, intre orele 10.00-16.00.
Ansamblul ”Turbinelor” este considerat de cunoscatorii in domeniu ca fiind cea mai valoroasa opera de arhitectura industriala in stilul anilor 1900, Wiener Secession, realizata la Timisoara, ce poarta semnatura arhitectului-sef al Timisoarei de atunci, Laszlo Szekely, arata un comunicat al Colterm, remis, miercuri, AGERPRES.
Turnul, asemanator unui donjon medieval, destinat spatiilor administrative, are pe fatada stema orasului, la baza acestuia se afla un balcon, iar pe fatada dinspre aval ferestrele sunt in forma de arc. Deasupra ecluzelor de supraplin ale centralei exista o pasarela din lemn cu decoratii. Interiorul este decorat cu mozaicul care este prezent si in celelalte cladiri industriale proiectate de Szekely, respectiv Statia de Epurare (1912) si Uzina de Apa a orasului (1914), ambele mentinute de Aquatim in stare de conservare si deschise publicului cu ocazii speciale.
Uzina hidroelectrica, o premiera a Timisoarei veacului trecut pentru intregul teritoriu al Romaniei de azi, a acoperit aproape intregul necesar energetic industrial al urbei. Constructia ei a inceput in 1909 si a fost pusa in functiune la data de 3 mai 1910, ajungand sa produca 89% din consumul de energie electrica al capitalei Banatului.
Prin construirea ei s-a eliminat igrasia din subsoluri si au putut fi prevenite inundatiile din cartierul Fabric. In perioada Primului Razboi Mondial, Timisoara a resimtit mai putin lipsa aprovizionarii cu carbuni, datorita furnizarii energiei electrice de catre hidrocentrala de pe Bega.
”Putem spune ca Uzina Hidroelectrica din Timisoara este cea mai reusita hidrocentrala produsa in Ungaria, atat din punct de vedere tehnic, cat si economic” scria arhitectul Mihaly Seinder, intr-un articol aparut in revista tehnicienilor din Ungaria, la inceputul secolului XX.
Uzina a fost echipata cu trei turbine marca Ganz Danubius, care au fost fabricate la Budapesta, iar pentru realizarea hidrocentralei, municipalitatea a rascumparat drepturile de folosinta a apei de la unii detinatori privati (moara Jovin sau moara de tabac, morile Prohaszka, Gyurky si Gold), a intrat in posesia vechiului depozit de lemne si a facut alte cateva exproprieri mai mici.
In 1930 a avut loc prima reparatie, iar in 1954 a fost inlocuit tabloul electric de comanda de fabricatie germana cu aparatura sovietica. Pe parcursul anilor, sala masinilor a fost renovata, iar cladirea care adaposteste mecanismele de actionare a stavilarelor a fost restaurata dupa modelul original. Amplele lucrari de consolidare de dupa Revolutie, prin injectii de beton, fac ca in prezent cladirea construita initial pe roca si namol intarit sa stea pe o perna de beton, eliminandu-se pericolului distrugerii cladirii cauzate de infiltrarile de apa.