0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
ANRE a trimis spre decontare, in baza plafonarii, peste 11 miliarde de lei
Ucraina importă gaze din Europa prin Moldova
Rafinăria Petromidia a revenit la capacitate optimă de operare
Statul mai pompează 435 de milioane de lei in CE Oltenia
Mai bine pentru consumatori, mai complicat pentru furnizori
Comisia Europeana reimpacheteaza masurile de sprijin pentru trecerea industriei catre energia verde cu ajutoare de stat
Bulgaria, țară dependentă total de importul de gaze, își consolidează poziția pe piața balcanică
Afacerile E-acumulatori cresc puternic pe fondul cererii de sisteme fotovoltaice
ANRE a aprobat spre decontare pentru furnizorii de energie si gaze peste 10 miliarde de lei
Semn bun, companiile romanesti de servicii energetice incep sa prinda contracte

Transelectrica si Siemens au dotat Universitatea Politehnica cu primul laborator SCADA

Posted On 12 octombrie 2020
By : Redactia
Comment: 0
Tag: ingineri energeticieni, laborator SCADA, Siemens romania, Transelectrica, Universitatea Politehnica Bucuresti

In deschiderea celei de-a cincea editii a Conferintei Internationale „Regional South-East European Conference – RSEEC 2020″, care a avut loc ieri, in prezenta domnului Antonel Tanase, Secretarul General al Guvernului Romaniei – cu rang de ministru, a fost inaugurat primul Laborator SCADA din cadrul Universitatii Politehnica din Bucuresti. Dotarea laboratorului a fost asigurata de catre CNTEE Transelectrica SA, cu contributia SIEMENS Energy Romania, dar si a altor companii care activeaza in domeniul energiei, cum ar fi Siemens Romania si Eneroptim in parteneriat cu Universitatea Politehnica din Bucuresti.

In cadrul Laboratorului SCADA s-a realizat o microstatie constituita din echipamente de comanda – control – protectie in tehnologie numerica, similara cu cele mai moderne instalatii care functioneaza in prezent in instalatiile CNTEE Transelectrica SA, pentru asigurarea in conditii de siguranta a functiei de transport al energiei. Laboratorului SCADA, coordonat de catre Prof. dr. ing. Constantin Bulac, Prof. dr. ing. Ion Tristiu si Conf. dr. ing. Mihai Sanduleac, este rezultatul colaborarii dintre operatorii din economia reala si mediul universitar pentru asigurarea unei pregatiri solide a viitorilor ingineri energeticieni din Romania.

Prezent in deschiderea evenimentului, domnul Antonel TANASE, Secretarul General al Guvernului, a transmis salutul prim-ministrului Ludovic Orban si a precizat ca Guvernul Romaniei este un partener pentru investitii, pentru energii curate si pentru o viata sustenabila si decenta in Romania. De asemenea, domnul Antonel TANASE a incurajat Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA – ale carei actiuni sunt administrate de catre Secretariatul General al Guvernului in numele statului roman – sa continue sa se implice in zona universitara, asa cum a procedat deja investind in Laboratorul SCADA.

Dl Antonel TANASE, Secretarul General al Guvernului, cu rang de ministru: „Vreau sa multumesc companiei Transelectrica pentru implicarea in zona de cercetare si in zona universitara, tehnica, atat prin dotarea laboratorului, dar si in urmatoarele proiecte pe care doreste sa le dezvolte in parteneriat cu Universitatea Politehnica din Bucuresti. Incurajez astfel de demersuri. Eu insumi, cand am fost student, am beneficiat de un astfel de sprijin din partea statului si tinerii din Romania trebuie sa inteleaga ca aici avem oportunitati de dezvoltare – oportunitati de a duce un trai decent si de a se dezvolta profesional”.

Dl Mihnea COSTOIU, Rectorul Universitatii Politehnica din Bucuresti: „Sistemele automatizate de tip SCADA (monitorizare, control si achizitii de date) si-au dovedit eficienta in exploatare, prin alocarea corespunzatoare a resurselor si un consum redus de energie indiferent de domeniul economic in care au fost implementate. Astfel, initiativa infiintarii unui laborator de tip SCADA in UPB este extrem de binevenita, aceste sisteme de automatizare fiind necesare oriunde exista un proces tehnologic, deoarece reprezinta singura solutie care iti ofera posibilitatea unei exploatari eficiente la costuri de exploatare rezonabile.

Cu toate ca aceasta tendinta de eficientizare a consumului energetic este tot mai prezenta pe plan international, digitalizarea sectorului energetic reprezinta o prioritate astazi, pregatirea studentilor in aceasta directie fiind esentiala pentru dezvoltarea competentelor”.

Dl Catalin NITU, Director General Executiv CNTEE Transelectrica SA: „Dotarea laboratorului SCADA, in cadrul Universitatii Politehnica din Bucuresti, Facultatea de Energetica, marcheaza o reusita a Companiei noastre in ceea ce priveste actiunile de promovare si de sustinere a invatamantului de specialitate. Laboratorul SCADA reprezinta o investitie consistenta a Companiei in pregatirea viitorilor profesionisti ai energeticii, dar si a actualilor profesionisti ai Companiei. Viziunea Companiei privind infiintarea si dezvoltarea unei capabilitati de tip Laborator SCADA este aceea de a accelera intelegerea si adoptarea tehnologiilor care vor face tranzitia sistemelor energetice catre sisteme inteligente. Este de datoria noastra sa venim in sprijinul mediului universitar pentru pregatirea inginerilor viitorului, pentru ca acestia sa tina pasul cu avansul tehnologic inregistrat in sector. De aceea, o colaborare consistenta intre operatorii economici, precum Transelectrica, si mediul universitar este obligatorie. In acest sens, in aceasta perioada perfectam un protocol cu Universitatea Politehnica din Bucuresti, prin care intentionam sa extindem directiile de colaborare in perioada 2020 – 2024″.

Dl Petru Ruset, Managing Director Siemes Energy Romania: „Pentru Siemens Energy Romania, tehnologia este importanta, dar oamenii sunt cei care fac diferenta. De aceea, formarea viitoarei generatii de specialisti din domeniul energiei este unul dintre obiectivele noastre principale. Multumim conducerii Universitatii Politehnica din Bucuresti, CNTEE Transelectrica SA si partenerilor nostri pentru ca ne-au oferit oportunitatea de a ne implica in acest proiect pentru dezvoltarea abilitatilor practice ale studentilor”.

Laboratorul SCADA a fost dotat cu echipamente de monitorizare si control aferente unui  sistem de  comanda-control-protectii, utilizate in  statiile de 400/220/110 kV, cu functii variate:

  • monitorizare si control;
  • protectie de distanta;
  • protectie diferentiala;
  • protectie maximala de curent;
  • protectie diferentiala de bara;

Echipamentele sunt identice cu cele exploatate in statiile CNTEE Transelectrica SA, cum ar fi Stuparei 220/110kV, Targoviste 220/110kV, Turnu Magurele 220/110kV, Roman Nord 400/220/110kV.

In cadrul Laboratorului SCADA, studentii vor avea posibilitatea sa se familiarizeze cu conducerea procesului tehnologic intr-o statie electrica de inalta tensiune, prin intermediul sistemului de control-protectii nou implementat, vor putea vizualiza atat schema statiei in timp real, cat si toate informatiile/semnalizarile. In acest mod, la finalizarea studiilor, viitori profesionisti se vor adapta mai repede la conducerea proceselor tehnologice actuale.

Conceptul si proiectarea au fost realizate de Prof. dr. ing. Constantin Bulac, dr. ing. Florin Balasiu si  ing. Danut Adrian Postovei, Siemens Energy Romania. De implementarea si testarea sistemului de comanda-control-protectii aferent laboratorului SCADA au fost responsabili specialisti cu experienta din domeniu: Ing. Danut Adrian Postovei, Ing. Viorel Patrascu si Ing. Razvan Serbanescu.

 

Articole pe aceeasi tema

  • A fi sau a nu fi: Termocentrala de la MintiaA fi sau a nu fi: Termocentrala de la Mintia
  • In sfarsit, o lucrare de exceptie in Romania: linia electrica Cernavoda-Stalpu a traversat Dunarea.In sfarsit, o lucrare de exceptie in Romania: linia electrica Cernavoda-Stalpu a traversat Dunarea.
  • Cu bani din Fondul de Modernizare, Transelectrica se chinue sa modernizeze infranstructura de transport energie electricaCu bani din Fondul de Modernizare, Transelectrica se chinue sa modernizeze infranstructura de transport energie electrica
  • Ucraina si Moldova vor realiza primele schimburi comerciale de energie cu reteaua europeanaUcraina si Moldova vor realiza primele schimburi comerciale de energie cu reteaua europeana
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Schimbare istorica de lider in piata concurentiala de energie electrica

Next Story

O initiativa inedita: Energia-in spatele scenei

Articole pe aceeasi tema

0

A fi sau a nu fi: Termocentrala de la Mintia

Posted On 2 ianuarie 2023
, By Redactia
0

In sfarsit, o lucrare de exceptie in Romania: linia electrica Cernavoda-Stalpu a traversat Dunarea.

Posted On 22 octombrie 2022
, By Redactia

Cu bani din Fondul de Modernizare, Transelectrica se chinue sa modernizeze infranstructura de transport energie electrica

Posted On 10 octombrie 2022
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

ANRE a trimis spre decontare, in baza plafonarii, peste 11 miliarde de lei

Posted On 7 februarie 2023

Studiu Deloitte: Tranziția spre economia verde poate crea 300 de milioane de noi locuri de muncă la nivel global până în 2050 și poate contribui la diminuarea decalajului de dezvoltare dintre regiuni și continente

Posted On 7 februarie 2023

Ucraina importă gaze din Europa prin Moldova

Posted On 7 februarie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Chiritoiu, de mult ar fi trebuit "rotit"...

Posted On 20 ianuarie 2023

ERATA...am gresit: corect este...

Posted On 11 ianuarie 2023

dl. Ciprian, multumesc pt....

Posted On 10 ianuarie 2023

Publicitate

autocitiri.ro







PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Finanțarea pentru investiții în eficiența energetică generată de sistemele fotovoltaice pot ajunge până la suma de 500.000 de euro

Reglementare ANRE: consumatorii care se racordează la rețeaua electrică își pot achiziționa echipamentele pe cont propriu, ulterior distribuitorul va achita contravaloarea lor

Cum se facturează consumul de energie începând cu 1 ianuarie 2023. Se ia în calcul consumul de energie electrică realizat în luna pentru care se efectuează facturarea.

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Material informativ ACUE Cum poate varia prețul plafonat al energiei electrice în funcție de consumul tău lunar

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.