Transenergo si-a indeplinit cota de achizitie de certificate verzi si contesta decizia ANRE
Traderul de energie Transenergo Com sustine ca si-a indeplinit in totalitate obligatiile de achizitie a certificatelor verzi si a contestat la Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) includerea pe lista firmelor care au restante la acest capitol, potrivit unui comunicat al companiei.
“Includerea societatii noastre pe lista operatorilor care nu si-au indeplinit cota obligatorie de achizitie de certificate verzi, publicata pe site-ul ANRE joi, 12 mai 2016, a survenit ca urmare a unei erori de raportare (s-a calculat o cota mai mare, pentru ca nu a fost exclusa energia electrica exceptata de la aceasta obligatie, conform HG 495/2014)”, spun reprezentantii Transenergo.
Potrivit acestora, la nivelul primului trimestru din 2016, numarul de certificate necesar pentru acoperirea obligatiilor Transenergo este 35.640, cota care a fost indeplinita, relateaza agerpres.
“In conformitate cu procedura prevazuta de reglementarile ANRE, societatea noastra a contestat in termenul legal de 3 zile calendaristice includerea societatii noastre pe lista operatorilor care nu si-au indeplinit aceasta obligatie, primind toate asigurarile necesare din partea ANRE ca se va dispune radierea societatii noastre de pe aceasta lista”, au adaugat reprezentantii firmei de energie.
Ei au sustinut ca termenul de trei zile lucratoare in care se poate contesta o astfel de decizie ar trebui prelungit, intrucat o perioada prea scurta, in care ar putea aparea sarbatori legale sau zile de weekend, ar putea afecta capacitatea de analiza si reactie a unei companii intr-o astfel de situatie.
Potrivit unui document postat pe site-ul ANRE, traderii de electricitate Transenergo Com si RWE Energie, precum si divizia energetica a companiei petroliere Lukoil sunt firmele cu cele mai multe restante la achizitia certificatelor verzi in primul trimestru al acestui an.
Astfel, lista contine un numar de 43 de companii care nu si-au indeplinit obligatia de achizitie a numarului de certificate verzi. In total, acestea au o restanta de 107.452 de certificate neachizitionate in primul trimestru.
Transenergo Com este primul pe lista, cu 69.018 de certificate verzi neachizitionate. Topul continua cu RWE Energie, cu o restanta de 18.474 de certificate. Lukoil Energy and Gas Romania are o restanta de 9.218 certificate, iar Complexul Energetic Hunedoara nu a achizitionat 6.590 de certificate verzi.
Furnizorii de energie vor plati 539 de lei pentru un certificat neachizitionat in 2016, de doua ori mai mult decat pretul maxim de tranzactionare pe piata certificatelor verzi, potrivit unui ordin al presedintelui ANRE.
Pretul minim avizat de ANRE pe piata certificatelor verzi este de 132,4045 lei pe certificat, iar pretul maxim este de 269,7247 lei.
Producatorii de energie regenerabila primesc gratuit certificate verzi, pe care le vand pe o piata specializata, pentru un castig suplimentar fata de energia propriu-zisa. Furnizorii sunt obligati sa achizitioneze un numar de certificate verzi, proportional cu cantitatea de energie comercializata. Certificatele sunt apoi transpuse in factura finala si platite de toti consumatorii, inclusiv de catre populatie.
Pentru anul 2016, cota obligatorie de energie electrica produsa din surse regenerabile de energie, care beneficiaza de sistemul de promovare prin certificate verzi, este de 12,15% din consumul final brut de energie electrica, potrivit unei Hotarari adoptate de Guvern in sedinta din 30 decembrie 2015. Cota pentru acest an este mai mare decat cea pentru 2015, care a fost stabilita la nivelul de 11,9%.
Nivelul aprobat al cotei obligatorii pentru 2016 are in vedere atingerea obiectivului national privind ponderea energiei din surse regenerabile de energie in consumul final brut de energie si a fost stabilit in baza scenariilor transmise de ANRE. Acest obiectiv se va realiza prin limitarea vanzarii de certificate verzi de catre producatorii de energie electrica din surse regenerabile la o valoare de circa 60% din totalul certificatelor emise, potrivit deciziei Guvernului.
Pe de alta parte, producatorii de energie regenerabila spun ca deciziile autoritatilor duc la imposibilitatea de a-si mai vinde certificatele verzi, prin urmare multe firme din acest sector vor ajunge la faliment.